PASAULIO SKONIAI: Šokoladiniai triufeliai „Brigadeiro“ (Brazilija)

Šokoladiniai triufeliai „Brigadeiro“ / A. Černės nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2013-04-19 12:05
„Brigadeiro“ – Brazilijoje ir Portugalijoje labai populiarus desertas, ypač dažnai patiekiamas gimtadienių metu.

Pirmą kartą šie triufeliai buvo pagaminti 1940-aisiais ir pavadinti karinių oro pajėgų brigados vado Eduardo Gomeso garbei (anglų k. brigadier – „brigados generolas“). Pasakojama, kad didelei šių triufelių sėkmei įtakos turėjo palanki situacija. Pirma, tuo laikotarpiu dėl vykstančio Antrojo pasaulinio karo buvo jaučiamas vaisių, riešutų ir kitų saldumynų importo iš Europos trūkumas. Antra, Brazilijoje tuo pačiu metu Nestlé pristatė du naujus produktus: šokolado (kakavos) miltelius ir saldintą sutirštintą pieną. Be to, triufeliams buvo skirtas žymaus, žmonių gerbiamo ir mylimo, gražaus ir vienišo politiko vardas. Atrodo, visų šių priežasčių užteko, kad Brigadeiro išpopuliarėtų ne tik Brazilijoje, Portugalijoje, bet ir taptų žinomi daugelyje pasaulio šalių.

Tradiciniai Brigadeiro gaminami iš saldinto sutirštino pieno, sviesto ir kakavos miltelių. Nors triufelių sudėtyje nėra šokolado, jie vis tiek sodraus šokoladinio skonio. Be šio klasikinio recepto, egzistuoja dar ne vienas Brigadeiro variantas: kokosiniai, baltojo šokolado, su riešutais, su braškėmis, vynuogėmis, apvolioti spalvotuose pabarstukuose, cukruje ar kokosų drožlėse.

Šie saldūs ir nuodėmingai skanūs braziliški triufeliai neabejotinai patiks visiems labai saldžių gardėsių ir šokolado gerbėjams. Jei tokia esate arba jei tokie yra jums artimi, mylimi žmonės, metas pasiraitoti rankoves. Darbo ir laiko reikės visiškai nedaug, o rezultatas tikrai pranoks pačius saldžiausius ir šokoladiškiausius lūkesčius.

Šokoladiniai triufeliai (Brigadeiro)

Reikės:

• skardinės (397 g) saldinto sutirštinto pieno,

• 1 valg. š. (15 g) sviesto,

• 2 valg. š. (12 g) nesaldžios kakavos miltelių,

• šokoladinių pabarstukų (apie 60 g).

Kaip gaminti:

1. Prieš gamindami triufelius, pasiruoškite lėkštę ar negilų dubenėlį: ištepkite jį trupučiu sviesto ir atidėkite į šalį.

2. Į prikaistuvį supilkite saldintą sutirštintą pieną, sudėkite sviestą ir suberkite kakavos miltelius. Kaitinkite ant vidutinio silpnumo ugnies, kol užvirs. Nepamirškite masės nuolat maišyti: ji turi būti vientisa, neturi likti neištirpusių kakavos gumulėlių.

A. Černės nuotr.
A. Černės nuotr.

3. Masei užvirus, sumažinkite ugnį. Toliau kaitinkite nuolat maišydami. Po kelių minučių (ne daugiau kaip 10-ies)  pastebėsite, kad masė sutirštėjo. Ją maišant, kelias sekundes turite spėti pamatyti prikaistuvio dugną, o šaukštas maišomoje masėje turi palikti žymes („takelius“). Štai šią akimirką nukelkite prikaistuvį su mase nuo viryklės. Atminkite, jei baigsite kaitinti anksčiau nei reikia, triufeliai bus per minkšti, neišsaugos formos, negalėsite suformuoti jų į dailius apvalius saldainius. O jeigu masę kaitinsite per ilgai, sustingę triufeliai bus kieti, sunkiai įkandami.

4. Dar vienas būdas įsitikinti, kad masė yra idealiai paruošta ir prikaistuvį reikia nedelsiant nukelti nuo ugnies: maišant masę, jį turi atšokti nuo prikaistuvio sienelių. Pabandykite prikaistuvį paversti ant šono. Visa masė turi gražiai ir vientisai nuslysti į šoną, lyg vienas didelis „lašas“.

5. Paruoštą ir nuo ugnies nukelto prikaistuvio masę perpilkite į anksčiau pasiruoštą, sviestu išteptą lėkštę ar dubenį. Palikite, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet uždenkite maistine plėvele ir maždaug 30 min. dėkite į šaldytuvą. Kai masė šiek tiek pabus šaldytuve, bus daug lengviau formuoti triufelius.

6. Išėmę dubenį iš šaldytuvo, arbatiniu šaukšteliu kabinkite masę ir tarp delnų formuokite nedidelius apvalius triufelius (apie 2 cm skersmens). Kad būtų lengviau tai daryti, delnus galite patepti trupučiu sviesto, tačiau nepersistenkite – jei rankos bus pernelyg sviestuotos, prie suformuotų triufelių nelips pabarstukai. Paruoškite kuo vienodesnio dydžio triufelius iš visos masės.

A. Černės nuotr.
A. Černės nuotr.

7. Į lėkštę suberkite šokoladinius pabarstukus. Juose apvoliokite visus triufelius, kad šie pabarstukais apliptų iš visų pusių. Paruoštus triufelius dėkite į mažutes popierines formeles.

A. Černės nuotr.
A. Černės nuotr.

8. Patiekite iš karto. Arba, jei norite, galite laikyti triufelius šaldytuve, uždarame indelyje, net iki dviejų savaičių. Tokiu atveju, prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir šiek tiek palaikykite kambario temperatūroje. Skanaus!

Patarimas: jeigu nutiktų taip, kad pirmą kartą jums nepavyks laiku nukelti prikaistuvio su triufelių mase nuo viryklės ir masė bus pernelyg minkšta, per daug neliūdėkite. Supilstykite ją į labai mažas stiklines ir viršų apibarstykite šokoladiniais pabarstukais. Toks braziliškas desertas taip pat egzistuoja, o jo pavadinimas – Brigadeiro de copinho.

Braziliškus triufelius gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė

Ji24.lt

Naujausi straipsniai