PASAULIO SKONIAI: Drėgnas šokoladinis pyragas („brownie“) (JAV)

Drėgnas šokoladinis pyragas „Brownie“ / A. Černės nuotr.
Drėgnas šokoladinis pyragas „Brownie“ / A. Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-03-01 10:53
AA

Iš visų šokoladinių kepinių galima išskirti labiausiai šokoladinį skanėstą. Tai – „brownie“. Šio iš Jungtinių Valstijų kilusio pyrago pavadinimas, išvertus pažodžiui į lietuvių kalbą, skambėtų taip – „labai labai šokoladinis pyragas“.

Istorija pasakoja, kad pirmą kartą šis nuodėmingai skanus desertas buvo iškeptas XIX a. Čikagoje, Palmer House Hotel viešbutyje, kai jo šeimininkė virtuvės šefo paprašė sukurti desertą specialiai moterims: jis turi būti mažesnis nei gabalėlis pyrago, tačiau ne prastesnis už puikiausią pyragą. Šis pirmasis brownie buvo aplietas abrikosų glaistu ir apibarstytas graikiniais riešutais. Lygiai tokie patys brownie ir šiandien kepami šiame Čikagos viešbutyje.

Žinoma ir kita, dar žavesnė, šio šokoladinio deserto atsiradimo istorija. Kadaise viena namų šeimininkė iš Meino kepė šokoladinį pyragą, bet pamiršo įberti  į jį kepimo miltelių. Pyragas nepakilo pakankamai, tačiau šemininkė tąkart išsisuko iš situacijos – supjaustė pyragą į kvadratėlius ir patiekė. Šių kvadratėlių sėkmė buvo tokia didelė, kad iki šiol apie juos kalbame ir kepame net mes, gyvenantys kitoje Atlanto pusėje.

Pirmieji brownie receptai buvo išspausdinti XX a. pradžioje, tačiau, metams bėgant, šio šokoladinio deserto variantų atsirando daugiau nei kelios dešimtys. Šiandien brownie galite paragauti su kreminiu sūriu, žemės riešutų sviestu, įvairiais riešutais, karamele, kava ar net vaisiais bei uogomis.

Tradiciškai šis drėgnas šokoladinis desertas patiekiamas supjaustytas lygiais dailiais kvadratėliais ir valgomas rankomis. Brownie galite patiekti apibarstytą milteliniu cukrumi ar kakava. Kartais, kai desertas valgomas karštas, įprasta jį patiekti su kaušeliu ledų ar plakta grietinėle.

Pagrindinis šio šokoladinio deserto išskirtinumas – jo konsistencija. Priešingai nei daugelis pyragų, kuriuos kepame, šis yra išskirtinai drėgnas. Todėl, kepdami brownie namuose, nė akimirkai nepamirškite orkaitės ir stebėkite kepantį desertą: čia net viena minutė yra labai svarbi, jei norite mėgautis tobulo skonio labai labai šokoladiniu pyragu.

Drėgnas šokoladinis pyragas (brownie)

Reikės:

• 150 g miltų,

• ½ arbat. š. druskos,

• ¾ arbat. š. kepimo miltelių,

• 180 g juodojo šokolado,

• 175 g sviesto,

• 450 g cukraus,

• 4 dideli arba 5 maži kiaušiniai,

• 1 arbat. š. vanilės ekstrakto,

• 100 g juodojo šokolado (nebūtina),

• 1 puodelis (120 g) mėgstamų riešutų (nebūtina).

Kaip gaminti:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30 x 20 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi arba folija.

2. Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Apie 5–8 min. pakepinkite įkaitintoje orkaitėje. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.

4. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, maišydama dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps ir pavirs į gražią, vientisą mase.

Tirpinant sviestą ir šokoladą / A. Černės nuotr.

5. Nuo puodo nuimkite dubenį. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą – didesnį – dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama masę. Supilkite ir įmaišykite vanilės ekstraktą.

Tirpinant sviestą ir šokoladą / A. Černės nuotr.

6. Galiausiai suberkite į dubenį miltų mišinį: berkite jį per tris kartus, vis pamaišydama tešlą.

7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes.

Tirpinant sviestą ir šokoladą / A. Černės nuotr.

Atidžiai stebėkite kepimo laiką, kuris labai priklauso ir nuo jūsų orkaitės. Ruošiant šį amerikietišką šokoladinį pyragą, labai svarbu išimti jį iš orkaitės ne per anksti ir ne per vėlai. Ar pyragas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite:

• jeigu ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat imkite iš orkaitės – jis idealiai iškepęs.

• jeigu medinis pagaliukas visas yra apsivėlęs skysta tešla, jis dar neiškepęs – kepkite toliau, nuolat stebėdama ir tikrindama pyragą.

• jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – vadinasi, pyragą perkepėte, ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip būtų įprasta kepant kitus pyragus, jokiu būdu nelaukite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš skanėsto, bus švarus.

8. Išėmusi pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantri – kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, bus labai sunku padaryti tai sėkmingai. Taigi, atvėsinusi iki kambario temperatūros, išimkite iš kepimo indo.

Tirpinant sviestą ir šokoladą / A. Černės nuotr.

9. Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, iš pradžių ištirpinkite šokoladą „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles: jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings. Tuomet supjaustykite kvadratėliais ir tiekite.

10. Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdama apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi. Skanaus!

Labai labai šokoladinį pyragą kepė ir aprašė Asta Černė

Tirpinant sviestą ir šokoladą / A. Černės nuotr.