Pasaulio konditerijos čempionate bronzos medalį laimėjusi Kotryna dalijasi morkų torto receptu

Kotryna Uba / Gretos Skaraitienės / „ŽMONĖS Foto“ nuotrauka
Kotryna Uba / Gretos Skaraitienės / „ŽMONĖS Foto“ nuotrauka
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: „Žmonės“
2020-02-22 10:52
AA

„Man įdomu kepti kiekvieną tortą, ypač smagu – dekoruoti“, – didžiausiame pasaulyje konditerijos čempionate laimėtas bronzos medalis vilnietei Kotrynai UBAI (38) nenumalšino kasdienio darbo malonumo.

Architektūrą ir scenografiją studijavusi Lietuvoje, filmų gamybą – Anglijoje, saldumynų pasaulyje Kotryna atsirado visai neplanuotai, o pomėgis kepti tortus tapo pagrindine veikla. Devynerius metus praleidusi Didžiojoje Britanijoje, prieš beveik dvejus ji su šeima grįžo į Vilnių, čia įkūrė savo kepyklėlę „Princesė ir vyšnia“ ir jaučiasi laiminga.

Tačiau kartais juk reikia ištrūkti iš rutinos, susigalvoti iššūkių! Toks Kotrynai yra Birmingame vykstantis didžiausias pasaulyje konditerijos konkursas „Cake International“. Ten dalyvauti pirmą sykį išdrįso 2017-aisiais ir jau tada laimėjo bronzos medalį profesionalų kategorijoje. Praėjusių metų pabaigoje nusprendė dar sykį patikrinti savo gebėjimus.

„Šįsyk konkurse buvo pateikta 1800 tortų iš viso pasaulio, – pasakoja Kotryna. – Iš daugybės siūlomų temų mane labiausiai sudomino „Pasaulio šventės, festivaliai“. Nusprendžiau panagrinėti Afrikos tradicijas, nes pastebėjau, kad konkurse šis žemynas visai neatsispindi.“ Kotrynos vyras kilęs iš Nigerijos, tačiau ji nelinkusi asmeninės istorijos sieti su saldžiuoju čempionatu. Internete ilgai rinko medžiagą apie Afrikos genčių šventes, paskui pati kūrė torto eskizus. Tris savaites – 150 valandų – ji Birmingame pas draugus iš cukraus masės ir modeliavimo šokolado tarsi iš plastilino lipdė beveik metro aukščio skulptūrą. Ypatingo kruopštumo prireikė iš karoliukų su pincetu dėliojant galvos puošmenas. Pastangos buvo įvertintos: lietuvė už inovatyvumą, originalumą gavo bronzos medalį. Kotryna neslepia, kad ten norėtų grįžti ir trečiąsyk – bandyti laimėti dar daugiau.      

Morkų tortas su graikiniais riešutais ir maskarponės kremu

Tešlai:

  • 3 kiaušiniai
  • 190 g rudojo cukraus
  • 2 šaukštai medaus
  • 240 ml aliejaus
  • 180 ml pieno
  • šlakelis vanilės ekstrakto
  • 315 g miltų
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • ½ šaukštelio sodos
  • 1 šaukštas cinamono
  • ¼ šaukštelio muskato
  • po ½ šaukštelio malto imbiero, kardamono, gvazdikėlių
  • 1 šaukštas maltų anyžių
  • 200 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 150 g graikinių riešutų

Kremui:

  • 500 g grietinėlės
  • 100 g cukraus
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 1 šaukštelis cinamono
  • šlakelis vanilės ekstrakto

 

Kotryna kiaušinius išplaka su cukrumi, į juos deda medų, pila aliejų, pieną, vanilę ir viską išmaišo.

Į kitą indą persijoja visus sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius, sodą, prieskonius. Paskui juos beria į kiaušinių plakinį ir maišo, kol tešla tampa vienalytė. Tada įmaišo tarkuotas morkas, nuplautus ir sukapotus graikinius riešutus.

Tešlą sukrečia į sviestu pateptą bei miltais pabarstytą maždaug 30 centimetrų skersmens formą nuimamais kraštais. Kepa 160 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių – tol, kol į kepinį įsmeigtas medinis iešmelis lieka sausas, neapkibęs tešla.

Kol biskvitas kepa, konditerė ruošia kremą. Grietinėlę, vis pildama cukraus, išplaka iki standumo.

Įmaišo maskarponę, beria cinamoną, pila vanilę ir dar sykį atsargiai išmaišo.

Iškepusį biskvitą atvėsina. Tada horizontaliai perpjauna į tris dalis.

Tortą su kremu sluoksniuoja toje pačioje formoje, kurioje kepė. Likusį kremą deda į šaldytuvą.     

Paruoštą tortą taip pat deda į šaldytuvą mažiausiai šešioms valandoms, dar geriau – nakčiai. Tuomet nuima formos kraštus ir kepinį aptepa likusiu kremu, dekoruoja.

Žurnalo „Žmonės“ prenumeratą rasite paspaudę ČIA.