Paneigtas mitas: skubantis žmogus gali maitintis sveikai ir subalansuotai

Moteris biure / Vida Press nuotr.
Moteris biure / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-12-13 11:25
AA

Dažna priežastimi nesirinkti sveikos ir subalansuotos mitybos tampa greitas gyvenimo tempas. Iš pirmo žvilgsnio pasirinkimas kontroliuoti savo mitybą atrodo imlus laikui, reikalaujantis daug papildomų pastangų, nuolatinio planavimo, galvojimo.

Esant poreikiui greitai užkąsti dažnai renkamės daug rafinuoto cukraus turinčius užkandžius, vietoj šviežių vaisių ar daržovių. „Sveika ir subalansuota mityba nėra kažkoks neįgyvendinamas projektas. Tuo labiau, kad toks gyvenimo būdas neturi jokių minusų, nėra nei vienos priežasties, kodėl nereikėtų savo kūno prižiūrėti ir kodėl nepradėjus to daryti dabar. Didžiausia motyvacija gali būti ta, kad kiekvienas kąsnis organizmui teikia tik naudą ir energiją. Juk jei statome namą, siekiame, kad tai būtų padaryta kokybiškai.“, – sako sveiko maisto į namus ar ofisą pristatančios įmonės „7Pack“ marketingo vadovė Ugnė Katelynienė.

Sveikas gyvenimo būdas – įprotis

Pasak, U.Katelynienės sveika ir subalansuota mityba reiktų pradėti rūpintis jau šiandien ir atsikratyti įsitikinimų, kad tai beskonis ir neįvairus maistas. „Mitas, kad sveikas maistas yra neskanus, nes yra tokia daugybė variantų iš ko rinktis. Be to, skonis net nėra tas lemiamas faktorius, nes viską lemia įpročiai. Su vyru aktyviai užsiimame sportu, todėl turėjome geriausią galimybę įvertinti sveiko ir subalansuoto maisto naudą. Pirmieji pasiekimai ir daug geresnė savijauta gali tapti puikiu stimulu negrįžti prie senų mitybos įpročių“, – pastebi U. Katelynienė.

Pasak pašnekovės, ne tik sportiniai rezultatai gali tapti pagrindine priežastimi keisti gyvenimo būdą. „Maitinantis sveikai ir subalansuotai įgaunama daugiau jėgų, išvalomas organizmas, net psichologiškai geriau jaučiamasi. Subalansuotas ir sveikas maistas gali būti paruošiamas greitai ir paprastai. Pirmasis žingsnis link to – šviežių vaisių ir daržovių įtraukimas į savo meniu.

Kaip sudaryti valgiaraštį

U.Katelynienės kolegė dietologė Eglė Vasiliauskaitė pritaria, kad sveika ir subalansuota mityba yra suderinama su šiuolaikiniu greitu gyvenimo tempu. „Apsisprendus puoselėti savo organizmą ir rinktis jam naudingą maistą, reiktų nusistatyti ir tikslus. Nes pagal skirtingus poreikius sudaromas ir skirtingas valgiaraštis. Vienoks kalorijų ir maistinių medžiagų kiekis yra rekomenduojamas sportuojantiems, kitoks norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų ar tiesiog būti sveikiems. Svarbiausia valgyti reguliariai ir į savo racioną įtraukti kuo daugiau šviečių vaisių ir daržovių“, – pastebi dietologė.

Pasak E.Vasiliauskaitės, maitintis reiktų penkis kartus, o dienos meniu turėtų sudaryti pusryčiai, pietūs, vakarienė, desertas ir užkandis. Maisto produktus reikėtų rinktis pagal sezoniškumą. Pradėti kasdienio meniu sudarymą galima laikantis šio principo: dienos racione šviežių daržovių turėtų būti mažiausiai 400 gramų, bent vienas vaisius, šiek tiek kruopų bei mėsos ar žuvies patiekalas.

„Pusryčiams geriausias pasirinkimas – sudėtiniai angliavandeniai, kad turėtume energijos visai dienai. Vaisiai puikiai tinka užkandžiams pirmoje dienos pusėje, šviežių daržovių salotos, troškiniai ir sriubos – tinkamas pasirinkimas pietums, o vakarienės metu geriausia rinktis baltymų gausius patiekalus. Vaisius ir daržoves įtraukti į kasdienį mitybos racioną svarbu, nes juose gausu vitaminų ir mineralų. Jie mūsų organizmui gyvybiškai reikalingi. Taip pat dėl vaisiuose ir daržovėse esančio didelio kiekio ląstelienos galima džiaugtis puikiai funkcionuojančiu žarnynu bei lengvumo pojūčiu“, – pastebi dietologė.

Pasak dietologės, bet kokiu atveju, ar gyvenimo tempas greitas, ar ne, verta rinktis subalansuotą ir sveiką mitybą. „Pamatysite, kaip ilgainiui pagerėja bendra savijauta ir nuotaika, atsiranda daugiau energijos. Jei žmogus turi sveikatos sutrikimų – jie slopsta, o laikui bėgant gali ir visai išnykti. Galima netgi sakyti, kad į gyvenimą žvelgiama naujomis akimis – su pasitikėjimu savimi, šypsena ir vidine harmonija“, – sako dietologė E. Vasiliauskaitė.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA