Pagalba šeimininkei: džiovintų vaisių maistingumo lentelė

Riešutai ir džiovinti vaisiai / Fotolia nuotr.
Riešutai ir džiovinti vaisiai / Fotolia nuotr.
2014-09-08 15:52
AA

Džiovinti vaisiai – sveikas, energijos teikiantis užkandis, desertas ar įvairių patiekalų pagardas. Džiovintų vaisių dietologai pataria valgyti net norinčioms numesti svorio.

Kuo naudingi

Užuot vartoję sintetinius vitaminus, mėgaukitės džiovintais vaisiais. Juose gausu gerųjų angliavandenių, kurie ilgam suteikia energijos, yra puikus antidepresantas. Po treniruotės ar išalkus saujelė razinų ar kelios datulės akimirksniu suteikia sotumo ir jėgų. Smaližiams džiovinti vaisiai – sveika saldumynų alternatyva, nes padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, todėl nekamuoja alkio priepuoliai. Sukirtusi bandelę, gausite daug „tuščių“ kalorijų, o pasimėgavusi keliais džiovintais vaisiais – virškinimą gerinančių ir riebalų deginimą skatinančių maistinių skaidulų, mikroelementų, taip pat pektinų, kurie padeda šalinti blogąjį cholesterolį ir toksinus.

Atsiminkite, kad džiovinti vaisiai net 3–5 kartus saldesni ir turi daugiau kalorijų nei švieži. Tiesa, juose esanti gliukozė ir fruktozė greitai paverčiamos energija, tad mėgaukitės be baimės pastorėti.

Abrikosai

Šie džiovinti vaisiai turi daug pektinų, kalio, fosforo, kalcio, geležies, karotino, vitaminų B6 ir B15, C, PP, taip pat mineralinių druskų, vertingų aliejų.

Džiovintais abrikosais užkandžiaukite, jei aktyviai sportuojate: su prakaitu netenkama daug širdies veiklą stiprinančio kalio. Abrikosai turi daug kraują gerinančios geležies. Tai aktualu vegetarams ir žmonėms, sergantiems mažakraujyste. Jie tinka ir metant svorį, nes maistinės skaidulos greitina riebalų deginimą.

Datulės

Jose ypač daug geležies, kalio, taip pat vitamino B5, kuris pagrįstai vadinamas žvalinamuoju ir liekninamuoju. Vitaminas B5 skatina hormonų, kurie atsakingi už lieknėjimą, gaminimąsi. Datulėse yra medžiagų, kurių poveikis panašus kaip aspirino. Jų valgykite pervargusi – akimirksniu suteikia energijos.

Šių džiovintų vaisių įtraukite į kasdienį racioną, jei laikotės dietos, dažnai skauda galvą, kamuoja nuovargis ir yra sumažėjęs darbingumas. Taip pat jei trūksta magnio ir raumenis traukia mėšlungis.

Figos

Šie vaisiai turi smegenų veiklą gerinančio fosforo, geležies, kalio, magnio, vitaminų C ir A. Figos – puiki profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės. Jų reikėtų įtraukti į valgiaraštį, jei esate vegetarė, valgote nevisavertį maistą arba laikotės dietos.

Figos turi ir skydliaukės veiklą gerinančių medžiagų bei virškinimą skatinančių fermentų. Jose esanti gliukozė padeda greitai atgauti jėgas, tad šiais džiovintais vaisiais verta pasistiprinti prieš sunkų fizinį ar protinį darbą.

Slyvos

Turi daug skaidulinių medžiagų, todėl neleidžia užkietėti viduriams ir valo žarnyną. Suteikia vitaminų C, A, PP ir B1, taip pat pektinų, kalio, cinko, nuo ankstyvo žilimo saugančio vario. Šiuose vaisiuose esantys flavonoidai gerina kraujotaką ir šalina laisvuosius radikalus. Slyvomis mėgaukitės, jei turite didelį kraujospūdį, organizmas linkęs kaupti skysčius.

Pasak mitybos specialistų, suvalgius slyvų, cukraus kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus, ne taip greitai išalkstama ir nekamuoja alkio priepuoliai. Šiuose vaisiuose esančios medžiagos „suriša“ riebalus, jų perteklius nesikaupia ant probleminių kūno vietų.

Razinos

Jose gausu boro, kuris saugo nuo osteoporozės. Tyrimai rodo, kad dėl šio elemento trūkumo organizmas prasčiau pasisavina kalcį. Taip pat  razinose yra skydliaukės ir hormonų veiklą reguliuojančio mangano, širdį stiprinančio kalio, kalcio, magnio, geležies, vitaminų A, C, PP ir B grupės, folio rūgšties ir skaidulinių medžiagų.

Apėmus slogiai nuotaikai, sumažėjus darbingumui, saujelė razinų akimirksniu pakelia ūpą ir suteikia energijos. Be to, jos – idealus užkandis prieš egzaminą ar pokalbį su būsimu darbdaviu, nes turi nervų sistemą gerinančių ir dirglumą mažinančių medžiagų.

Kokių maistinių medžiagų turi (100 g) 

Džiovinti vaisiai Kalorijos   Baltymų  Riebalų   Angliavandenių
Abrikosai 271 kcal      5,2 g   0,50 g  65,9 g
Bananai  359 kcal    3,90 g 1,80 g   88,30 g
Razinos 280 kcal   2,70 g 0,60 g 71,30 g
Persikai 325 kcal 4,89 g 1,03 g 83,18 g
Slyvos 275 kcal 3,50 g 0,70 g 69,0 g
Datulės 291 kcal  2 g 0,40 g 74,0 g
Figos 268 kcal 3,60 g 1,20 g 78,0 g
Obuoliai 247 kcal 1,80 g 1,60 g 70,30 g
Kriaušės 301 kcal  2,0 g 1,50 g 71,30 g

Dėmesio: prieš valgydami džiovintus vaisius būtinai nuplaukite arba pamirkykite.

Dar siūlome keletą patiekalų su džiovintais vaisiais:

{recipe|2224}
{recipe|604}
{recipe|898}
{recipe|3437}
{recipe|172}
{recipe|1635}
{recipe|2620}
{recipe|3824}
{recipe|320}
{recipe|709}
{recipe|1542}
{recipe|1647}
{recipe|1912}
{recipe|1952}
{recipe|2616}
{recipe|3814}
{recipe|3893}