Padidėjęs cholesterolis skatina peržiūrėti mitybą

p. Aurelija
p. Aurelija
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2014-04-08 16:36
AA

Vilnietė Aurelija cholesterolio kiekį kraujyje pirmą kartą išsityrė būdama 45-erių. Moteris sako, kad iki šiol sveikata nesiskundė, o ir didesnio dėmesio cholesteroliui neskyrė, nes nežinojo, ką šis rodiklis reiškia.

„Išgirdau, kad sulaukus 40 metų jau reikia pradėti rūpintis ir cholesterolio lygiu. Atlikus tyrimą paaiškėjo, mano cholesterolis šiek tiek viršija normą. Tai privertė suklusti ir pasidomėti, ką tai reiškia mano sveikatai“, – pasakoja Aurelija. Jos cholesterolio rodiklis siekė 5,4 mmol/l, nors norma yra 5mmol/l.

45–metė liekna moteris sakė daug dėmesio skirianti savo mitybai, todėl šiek tiek padidėjęs cholesterolio rodiklis ją nustebino. Mat Aurelija buvo įsitikinusi, kad didesnis cholesterolis būdingas tiems žmonėms, kurie turi antsvorio ir valgo nesveiką maistą, o ji laikė save sveikos mitybos šalininke.

Mano cholesterolio padidėjimas nėra grėsmingas, vaistų vartoti dar nebūtina, tačiau susirūpinti jau reikia. Pirmiausiai ėmiausi peržiūrėti savo maisto racioną – nusprendžiau atsisakyti gyvulinės kilmės riebalų, dar nusprendžiau valgyti mažiau keptų produktų

„Mano cholesterolio padidėjimas nėra grėsmingas, vaistų vartoti dar nebūtina, tačiau susirūpinti jau reikia. Pirmiausiai ėmiausi peržiūrėti savo maisto racioną – nusprendžiau atsisakyti gyvulinės kilmės riebalų, kurie turi didžiausios įtakos cholesterolio lygiui. Dar nusprendžiau valgyti mažiau keptų produktų“, – dalijasi patirtimi pašnekovė.

Aurelija teigė turinti įprotį atidžiai vertinti maisto produktus, todėl pirmiausiai pokyčius pradėjo atsisakydama grietinės, sūrio, sviesto ir taip mėgstamos rūkytos dešros.

„Kadangi mėgstu gaminti namuose, išsikėliau sau užduotį pakeisti įprastus produktus mažiau riebiais. Be to, radau informaciją internete apie naują produktą „Flora pro.activ“, kuriuo galima pakeisti sviestą tiems žmonėms, kurių cholesterolis yra padidėjęs. Tai augalinių aliejų pagrindu pagamintasmargarinas, papildytas augalinėmis medžiagomis –steroliais. Perskaičiau, kad augaliniais steroliai padeda organizmui efektyviai kovoti su cholesteroliu. Be to, margarine mažiau riebalų negu svieste“, - pasakoja Aurelija.

Moterisknygose, skirtose sveikai mitybai, rado straipsnių apie augalinius sterolius, pasidomėjojų poveikiuir nusprendė savo cholesterolio lygį sumažinti, vartodama augalinių sterolių turintį produktą „Flora pro.activ“.

„Laikiausi rekomendacijos ir 3 savaites kasdien suvalgydavau po tris riekes duonos, apteptos „Flora pro.activ“. Tiesa, pirmąją savaitę buvo kiek neįprasta triskart per dieną valgyti margarinu užteptą duonos riekę, tačiau atradau būdą, kaip tai paįvairinti – ant sumuštinio užsidėdavai pomidoro, žuvies, salotos lapą. Taigi priedų įvairovė leido gana nesunkiai įveikti trijų savaičių bandymą“, – šypsosi pašnekovė.

Moteris sako šiandien kur kas daugiau dėmesio skirianti mitybai - ji atidžiau renkasi maistą ir parduotuvėje, ir kavinėse. Be to, ji pabrėžė radusi ir daugiau informacijos apie tai, kas padeda mažinti cholesterolį – judėjimas, didesnis augalinių riebalų ir žuvies vartojimas, didesnis suvalgomų vaisių ir daržovių kiekis.

Aurelija pasidžiaugė, kad jos eksperimentas pasiteisino – cholesterolio kiekis sumažėjo iki 5mmol/l.

Moteris sako šiandien kur kas daugiau dėmesio skirianti mitybai – ji atidžiau renkasi maistą ir parduotuvėje, ir kavinėse. Be to, ji pabrėžė radusi ir daugiau informacijos apie tai, kas padeda mažinti cholesterolį – judėjimas, didesnis augalinių riebalų ir žuvies vartojimas, didesnis suvalgomų vaisių ir daržovių kiekis. Taigi sporto klubas jau įtrauktas į Aurelijos ateities planų sąrašą.

Prof. dr. Rimantas Stukas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius, mitybos specialistas pataria:

Kad cholesterolio lygis būtų normalus, svarbu laikytis šių principų:

  •  suvartojamo maisto kaloringumas neturi viršyti organizmo poreikio;
  •  kuo mažiau vartoti maisto, kuriame gausu gyvulinės kilmės riebalų;
  • gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių;
  • valgyti maistą, kuriame yra didelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių;
  • valgyti daug maisto produktų, kurių sudėtyje yra didelis skaidulinių medžiagų (ląstelienos) kiekis. Skaidulinių medžiagų paros norma žmogaus racione yra 20–30 g;
  • svarbus cholesterolio lygio reguliavimo veiksnys yra fizinis aktyvumas, kuris padeda sureguliuoti svorį ir sumažinti riziką susirgti kraujotakos sistemos ligomis.