Originalūs būdai, kaip greitai užraugti agurkus

Šviežiai rauginti agurkėliai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
AA

Traškių ir gardžių raugintų agurkėlių norisi dar ir dar! Šis itin populiarius užkandis tinka prie pačių įvairiausių patiekalų, o dažnai net ir išgelbsti niekam tikusį valgį. Tačiau kaip tinkamai užmarinuoti? Receptų begalė, tačiau šalia to dar reikia ir talento, nuojautos bei pasikliauti viena kita gudrybe.

Kokius agurkus rinktis

Geriausia, jeigu juos auginote patys, tačiau ir pirktiniai ne bėda – svarbiausia žiūrėti, kad šie būtų šviežūs, traškūs, o ne suvytę, praradę formą, pageltę.

Dydis taip pat svarbus, kadangi didelius ir sunkiau sugrūsti į stiklainius, ir ne taip skanu valgyti, ypač, jeigu jų odelė stora, mėsinga, o minkštime gausu stambių sėklų. Šviežutėliai mažučiai agurkai – tobulas pasirinkimas, kadangi yra saldesnio, gaivesnio skonio, plonesnės odelės.

Rinkitės gumbuotus, specialiai rauginimui ir marinavimui skirtus agurkėlius. Tie, kurių odelė lygi, labiau tiks salotoms. Prieš užraugiant patartina nupjaustyti agurkų galiukus.

Ar reikia užmerkti?

Rekomenduojama agurkus palaikyti šaltame vandenyje kelias valandas, o dar geriau – pusdienį. Per tą laiką agurkėliai taps tvirtesni ir skanesni, labiau tiks rauginti.

Prieskonių šūsnis

Kiekviena šeimininkė turi savo paslaptingą prieskonių derinuką, kurio dėka visa šeimyna džiaugiasi tobulo skonio agurkėliais. Tinka lauro lapai, kvapieji, juodieji pipirai, pipirai žirneliais, gvazdikėliai, juodųjų serbentų, krienų lapai ar šaknis, krapai, petražolės, česnakai, salierai, mėtos, garstyčios, bazilikai, kmynai, kalendros, raudonėliai, peletrūnai ir daugybė kitų – leiskite sau eksperimentuoti.

Rauginimui rinkitės stambią druską, tik jokiu būdu ne joduotą, kadangi pastaroji visiškai netinka ir gali suminkštinti agurkus.

Pasirūpinkite stiklainiais

Laikykitės higienos: stiklainius gerai išplaukite sodos tirpalu, išskalaukite ir dezinfekuokite verdančiu vandeniu. Vėliau gerai nusausinkite ir išdžiovinkite.

Į stiklainių dugną pirmiausia klokite prieskonius, o vėliau sluoksniuokite agurkus ir prieskonius tarp jų. Apačioje dažniausiai dedami didesni, o viršuje mažesni agurkai.

Agurkų nereikia per prievartą grūsti į stiklainius – taip ne tik sugadinsite gerą produktą, kadangi agurkėliai praras savo traškumą, bet ir bus nepatogu juos ištraukti.

Ir dar kelios gudrybės

  • Kad stiklainių marinatas neišbėgtų, į sūrymą įmeskite saujelę garstyčių sėklų.
  • Keli griežinėliai krienų šaknies padės agurkus apsaugoti nuo pelėsio.
{recipe|4361}
{recipe|4362}
{recipe|4363}
{recipe|4364}
{recipe|4365}
Skaitykite daugiau