Organizmo valymas pagal ajurvedą

Prieskoniniai augalai / Fotolia nuotr.
Prieskoniniai augalai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-02-28 07:00
AA

Tradicinė Indijos medicina, žinoma kaip ajurveda, dar vadinama gyvenimo mokslu. Greičiausiai ne veltui – juk jau šimtus metų ajurvedos žinios padeda tausoti žmogaus organizmą, taip pat atjauninti jį, valyti. Taigi keli naudingi patarimai, kaip pagal ajurvedą galima valyti organizmą.

♦ Citrina ir imbieras. Citrina puikiai valo kraują, visą limfos sistemą, kepenis, kasą. Būtinai ją įtraukite į savo valgiaraštį. Prieš valgį galite kasdien gerti vandens su citrinos ir imbiero griežinėliais.  

♦ Tokie vaisiai ir daržovės kaip kopūstai, melionai, vyšnios, raudonieji serbentai, spanguolės gali padėti išvalyti organizmą nuo toksinų. Be to, jie turi vitaminų ir kitų organizmui naudingų medžiagų.

♦ Kad išvalytumėte organizmą nuo šlakų, galite išbandyti ir aliejų. Tarkime, tam itin tinka sezamų sėklų, o jeigu tokio neturite, tiks ir paprasčiausias, bet ne prasčiausias alyvuogių aliejus. Juos galite ne tik gerti, bet ir tepti jais kūną. Teigiama, kad masažas, atliktas kartą per savaitę su sezamų aliejumi, padeda pašalinti šlakus iš organizmo.

♦ Aliejumi galite ir skalauti burną – tam reikia 1 valg. š. šilto sezamų aliejaus. Procedūra turėtų užtrukti apie 5–8 minutes. Stenkitės nenuryti sezamų aliejaus. Paskui išspjaukite jį, o burną praskalaukite vandeniu.

♦ Puiki arbata, kurią nesunku paruošti, padės detoksikuoti organizmą. Reikės 2–3 griežinėlių imbiero, ¼ arbat. š. kuminų, ¼ arbat. š. pankolių, 2 juodųjų pipirų žirnelių, kelių mėtų lapelių. Į 1,5–2 l termosą sudėkite jau išvardytus ingredientus ir supilkite karštą virintą vandenį. Gurkšnokite visą dieną.

♦ Garstyčių grūdeliai, pasak ajurvedos, padės pagerinti virškinimo sistemą ir išvengti užkietėjusių vidurių (kurie itin apsunkina toksinų šalinimą iš organizmo). Garstyčias vos pakaitinkite su mėgstamu aliejumi, kad išsiskirtų naudingieji eteriniai aliejai, ir supilkite į mėgstamas salotas arba sumaišykite su neriebia varške.

♦ Galite išbandyti paprastą gėrimą: 3 valg. š. medaus, ½ citrinos sulčių sumaišykite su 400 ml šilto virinto vandens ir gerkite praėjus kelioms valandoms po pietų ar vakarienės.

 

Na, o pabaigai kviečiame paskanauti valomojo kokteilio!

Reikės: ½ puodelio mėgstamo skonio daigų, 1 valg. š. trintos imbiero šaknies, 1 puodelio ropės lapų (galite keisti gražgarstėmis), 2 garbiniuotojo kopūsto lapų (galite keisti paprasto kopūsto lapais), 1 kriaušės, 1 obuolio, ½ citrinos sulčių, kelių griežinėlių aitriosios paprikos, 1 arbat. š. medaus, 1 ½ –4 puodelių filtruoto vandens.

Kaip gaminti. Sudėkite viską į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Skanaus!