Operos solistei J.Šležaitei-Paukštei maisto ruošimas – dvigubas malonumas: dvi gardžių kepinių idėjos

Operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė, jos keptos bandelės „Malūnėliai“ ir prancūziškas kišas / Asmeninio albumo nuotr.
Autorius: Remigija Paulikaitė
Publikuota: 2021-02-21 09:08
„Šiuo sudėtingu laikotarpiu mes tiek daug ko netekome: bendravimo, kultūros, kai kas – ir darbo. Negalime prisiliesti prie dalykų, kurie anksčiau buvo mūsų kasdienybės dalis. Tačiau vienas iš gyvenimo malonumų mums liko! Tai – skanus maistas“, – pastebi operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė.

Dabar, kai buitis, darbas, pramogos turi tilpti po tuo pačiu stogu, Jomantė, kaip ir daugelis, jaučia rutiną. Tačiau tai temperamentingos atlikėjos negniuždo. Pasakoja, kad dviejose muzikos mokyklose moko dainavimo, tad virtualios pamokos kartais vyksta net savaitgaliais.

Pavasarį, per pirmąjį karantiną, pradėjusi piešti, skaičiuoja, kad jau nutapė daugiau kaip keturiasdešimt įvairaus dydžio drobių, kurios iškeliauja pas kitus žmones. Be abejo, ji palaiko ir savo kaip operos solistės „sportinę formą“, rengia naują programą. „Veiklos niekada netrūksta, tad ta rutina man visai džiugi“, – prisipažįsta.

Operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė / Asmeninio albumo nuotr.
Operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė / Asmeninio albumo nuotr.

Šeimininkavimas – dar viena Jomantei maloni veikla. Menininkei virtuvėje labai svarbi estetika. „Kai patiekalas gražus, dailiai paserviruotas, jis kelia džiaugsmą ir akims, gomuriui, ir skrandžiui“, – yra įsitikinusi. 

„Per šiuos karantino mėnesius mes nė sykio neužsisakėme maisto iš kavinių, restoranų. Gaminu pati, ir daug, kartais virtuvę užleidžiu vyrui, – pasakoja. – Galima skrandį prikimšti bet kokio greitai paruošto maisto. Tačiau mes – iš tų, kurie nori valgyti skanius, iš kokybiškų produktų paruoštus patiekalus. Kai gaminu neskubėdama, džiaugdamasi procesu, o paskui galiu ramiai mėgautis rezultatais, tai – dvigubas malonumas.“

Operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė / Tomo Juškaičio nuotr.
Operos solistė Jomantė Šležaitė-Paukštė / Tomo Juškaičio nuotr.

Jomantė su vyru yra dideli paukštienos gerbėjai. Juokiasi, kad ne atsitiktinai jų pavardė tokia... Vištienos, kalakutienos, antienos patiekalus ruošia kelis sykius per savaitę. O štai kiaulienos nevalgo. Garnyrui dažnai renkasi šviežias salotas.

Ji atskleidžia, kad labai patinka ką nors gaminti su sluoksniuota tešla. Pati jos neminko, nes kokybiškos šviežios ar šaldytos tešlos nesudėtinga nusipirkti. Ją naudoja kaip įvairių apkepų, užkandėlių pagrindą –  dažniau nesaldiems kepiniams. Dviem idėjomis dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

Jomantės Šležaitės-Paukštės keptas prancūziškas kišas / Asmeninio albumo nuotr.
Jomantės Šležaitės-Paukštės keptas prancūziškas kišas / Asmeninio albumo nuotr.

Prancūziško kišo receptas

Reikės:

  • 2 lakštų šviežios sluoksniuotos tešlos
  • 6 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 svogūnų
  • 1 šaukšto sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 5 šaukštų grietinės
  • druskos, pipirų
  • 400 gramų kamambero
  • 1 kiaušinio aptepti kepinį

Apvalią kepimo formą Jomantė iškloja sluoksniuota tešla, dugną pabado šakute.

Bulves išverda su lupenomis, atvėsina, nulupa, supjausto griežinėliais.

Svogūnus supjausto plonomis juostelėmis.

Sviestą ištirpina keptuvėje, ten suberia svogūnus ir kepa, kol jie suminkštės. Pravėsina ir suberia ant tešla išklotos formos dugno. Ant viršaus išdėlioja bulvių griežinėlius.

Kiaušinius išplaka šakute, įmaišo grietinę, pasūdo, pagardina pipirais. Užpila ant bulvių. Kamamberą  supjausto griežinėliais ir išdėlioja ant viršaus.

Užkloja antrą tešlos lakštą, šonus gerai sujungia, kad neišbėgtų kiaušinių ir grietinės užpilas. Viršų patepa kiaušinio plakiniu.

Iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kišas keps 35–40 minučių. Ištraukus iš orkaitės reikia leisti jam 10 minučių pastovėti. Gardu valgyti su žaliomis salotomis.

Jomantės Šležaitės-Paukštės keptas prancūziškas kišas / Asmeninio albumo nuotr.
Jomantės Šležaitės-Paukštės keptas prancūziškas kišas / Asmeninio albumo nuotr.

Bandelės „Malūnėliai“

Reikės:

  • 2 lapelių sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 1 obuolio
  • cukraus
  • cinamono
  • 1 kiaušinio aptepti bandelėms
  • uogų dekoravimui
Jomantės Šležaitės-Paukštės keptos bandelės „Malūnėliai“ / Asmeninio albumo nuotr.
Jomantės Šležaitės-Paukštės keptos bandelės „Malūnėliai“ / Asmeninio albumo nuotr.

Tešlą supjausto kvadratėliais. Kiekvieną jo kampą įpjauna 1/3 dalį link centro.

Į vidurį deda obuolio skiltelę, apibarstytą cukrumi bei cinamonu. „Jei mėgstate vanilinį cukrų, galite pabarstyti ir juo, – pataria. – Įdarui vietoje obuolio galima rinktis šokoladinį kremą ar uogienę.“

Kai įdaras išdėliotas, priešpriešinius kampučius lenkia į centrą. Taip padaro su visais keturiais kampais. Juos gerai suspaudžia, kad kepant neišsiskleistų. Papuošia uogomis.

Bandeles rikiuoja į kepimo popieriumi išklotą skardą. Aptepa išplaktu kiaušiniu. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepa, kol gražiai pagels. Iškepusiems „malūnėliams“ šiek tiek pravėsus, juos apibarsto cukraus pudra.

Naujausi straipsniai