Omletas. Ne tik pusryčiams!

Omletas su bulvėmis ir šonine / Shutterstock nuotr.
Omletas su bulvėmis ir šonine / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-07-06 17:00
AA

Sotus, maistingas ir greitai paruošiamas omletas šeimai visada patinka, o dar ir nepabosta, nes jį galima gaminti su įvairiausiais priedais ir prieskoniais. Arba išsikepti nacionalinį, pavyzdžiui, ispanišką, o gal ir japonišką. Be to, net šaltas omletas tinka įvairiems užkandžiams.

Desertiniai omleto suktinukai

Susukti lietiniai su įdaru / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 4 kiaušinių, 100 g miltų, pusės stiklinės pieno, po šaukštą cukraus ir sviesto (kepti), pagal skonį druskos.

Įdarui: indelio kreminės varškės, šaukšto sviesto, šaukštelio cukraus, saujelės razinų, 50 ml brendžio (razinoms mirkyti), 50 ml plakamosios grietinėlės (suktinukams papuošti), žiupsnelis cinamono.

  • Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
  • Trynius iki vientisumo išplakite su miltais ir pienu, berkite cukrų, pagal skonį druskos ir gerai išmaišykite.
  • Atsargiai įmaišykite ir kiaušinių baltymus, išplakę juos iki purios masės.
  • Razinas perpilkite verdančiu vandeniu ir pusvalandžiui pamerkite į brendį.
  • Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir suberkite cukrų, kai jis ims burbuliuoti, sumeskite nuvarvintas ir nusausintas razinas. Jas kaitinkite, iki ims karamelizuotis, ir atvėsinkite.
  • Kreminę varškę sumaišykite su razinomis ir cinamonu.
  • Po vieną iškepkite omletus: keptuvėje įkaitinkite sviestą, įpilkite dalį tešlos ir kepkite, kol omleto apačia sukietės, tada mentelėmis atsargiai apverskite ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus kita jo pusė.
  • Omletus dėkite į didelę lėkštę, aptepkite įdaru, susukite į maistinę plėvelę, apie 2 val. palaikykite šaldytuve, kad sustingtų, ir supjaustykite griežinėliais.
  • Tiekite papuošę plakta grietinėle.

Užkandis su šonine

Omleto suktinukai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 6 juostelių šoninės, 4 kiaušinių, 8 šaukštų pieno, po žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, 6 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 2 skiltelių česnako, pusės šaukštelio smulkintų rozmarinų, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų gražgarsčių, bazilikų arba saulėje džiovintų pomidorų pesto, pagal skonį saldžiosios paprikos, šaukšto aliejaus, saujelės džiūvėsėlių.

  • Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų – iškepęs omletas bus puresnis.
  • Trynius šakute arba specialia šluotele išplakite su traiškytais česnakais, rozmarinais, pienu. Druskos berkite tik pačioje pabaigoje, antraip omletas gali subliukšti.
  • Gerai įkaitintą keptuvę storu dugnu tolygiai patepkite sviestu ir pilkite dalį tešlos.
  • Kai ji ims tirštėti, mentele kilstelėkite apkepusios plutelės kraštus ir pakreipkite keptuvę, kad ant dugno tolygiai pasiskleistų dar neiškepęs plakinys.
  • Keptuvę nukelkite nuo ugnies ir, po omletu pakišę ploną plačią mentelę, leiskite jam slysti į lėkštę.
  • Iškepkite visus omletus. Kiekvieną tepkite pasirinktu padažu, berkite smulkintų saulėje džiovintų pomidorų. Susukę apvyniokite šoninės juostele, persmeikite medininiu pagaliuku ir apibarstykite saldžiąja paprika.
  • Suktinukus dėkite į aliejumi pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo skardą.
  • Kaitinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min.

Ispaniškas omletas

Omletas su bulvėmis / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: apie 10 vidutinio dydžio bulvių, 3 nemažų svogūnų, 6 kiaušinių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, nemažo ryšulėlio petražolių (tinka ir šaldyti petražolių lapeliai), kelių šaukštų alyvuogių aliejaus.

  • Petražolių lapelius nuskabykite nuo šakelių ir susmulkinkite.
  • Bulves nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite.
  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais (tada greičiau apkeps).
  • Bulves ir svogūnus berkite į gilesnį dubenį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
  • Didelėje keptuvėje storu dugnu užkaitinusi aliejų, bulves ir svogūnus sukrėskite, šaukštu suplokite, uždenkite dangčiu ir vis pamaišydami (tik labai atsargiai, kad nesusitrintų) kepkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
  • Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
  • Trynius išplakite su žiupsneliu druskos.
  • Įmaišykite kitame inde iki standžių putų išplaktus baltymus.
  • Plakinį verskite ant atvėsintų bulvių ir svogūnų, pramaišykite, suberkite petražoles, ir vėl pamaišykite.
  • Sukrėskite į keptuvėje įkaitintus riebalus ir gerai supresuokite šaukštu.
  • Uždengę dangčiu pirmiausia ant mažos liepsnos apkepkite vieną omleto pusę, o pridėję lėkštę ir atsargiai apvertę apkepkite kitą.
  • Tiekite supjaustytą gabalėliais.

Orkaitėje keptas omletas

Jums reikės: 4 kiaušinių, 100 g minkšto ožkų pieno sūrio, svogūno, 2 šaukštų sviesto, po stiklinę virtų voveraičių ir pieno, šaukšto kapotų petražolių, pagal skonį druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų, ryšulėlio svogūnų laiškų (apibarstyti).

  • Voveraites susmulkinkite, sumaišykite su ožkų pieno sūriu ir petražolėmis, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
  • Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite šaukšte sviesto.
  • Nuo baltymų atskirtus trynius išplakite su pienu ir šviežiai grūstais pipirais.
  • Įmaišykite voveraites, ožkų pieno sūrį ir galiausiai iki standžių putų išplaktus baltymus.
  • Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 15 min.
  • Masę krėskite ant atvėsintų svogūnų, ant viršaus išlydykite likusį sviestą.
  • Pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę ir kepkite apie 20–25 min.
  • Tiekite apibarstę smulkintais svogūnų laiškais.

Mini omletai su virtais kiaušiniais ir sūriu

Jums reikės: didelio svogūno, šaukšto alyvuogių aliejaus, 9 kiaušinių, 6 šaukštų pieno, ryšulėlio svogūnų laiškų, 3 šaukštų sviesto, žiupsnelio druskos, pagal skonį pipirų, saujelės tarkuoto brandinto sūrio.

  • Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte alyvuogių aliejaus ir atvėsinkite.
  • Šešis kiaušinius įmuškite į gilesnį dubenėlį, supilkite pieną ir gerai išplakite šakute iki vientisumo. (Labai svarbu kiaušinių neperplakti, antraip omletai nebus purūs ir sukris.)
  • Likusius tris kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir susmulkinkite.
  • Svogūnų laiškus nuplaukite, nusausinkite, sukapokite.
  • Juos sumaišykite su virtais kiaušiniais, tarkuotu sūriu ir atvėsintais svogūnais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Po šaukštą krėskite į sviestu pateptas kepimo formeles, užpilkite kiaušinių ir pieno plakinį.
  • Kiekvieno omletuko viršų apšlakstykite lydytu sviestu (kepdamas tolygiai pasidengs auksaspalve plutele).
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
  • Omletus galite tiekti su konservuotais pomidorais be odelių ir skrudinta prancūziška bandele.
{recipe|2842}
{recipe|2843}
{recipe|3030}
{recipe|3121}
{recipe|3470}
{recipe|3900}
{recipe|4349}
{recipe|4691}
{recipe|5099}
{recipe|5524}