Kapitonas Rimantas Stropus išduoda nugalėtojų vakarienės receptus

Rimantas Stropus siūlo išbandyti nugalėtojo vakarienę/Eduardo Bareikos nuotr.
Rimantas Stropus siūlo išbandyti nugalėtojo vakarienę/Eduardo Bareikos nuotr.
Daiva Kaikarytė
Šaltinis: „Žmonės“
2019-08-26 08:51
AA

Praėjusį šeštadienį jachtos „Samsara“ įgulos nariai iš kajutės į denį kėlėsi gardžiai čepsėdami: kapitonas Rimantas Storpus (40) ištaisė sočią vakarienę. Kaip tik prieš pat apdovanojimų ceremoniją: tarptautinėje 52-ojoje Kuršių marių regatoje „Samsaros“ įgula užėmė trečiąją vietą.

Apie klaipėdietį „Samsaros“ kapitoną Rimantą, vadovaujantį stambiųjų metalo konstrukcijų gamybos ir realizavimo įmonei „Marine Technology“, išgirsti vos įžengęs į Nidos uostą. Buriuotojai niekada nepamirš prieš metus jūroje kolegas ištikusios dramos.

Tada, varžybų Baltijos jūroje metu, galingas vėjas bangas pašiaušė iki keturių penkių metrų aukščio. Staiga nutrūko jachtos stiebą laikantis trosas, iškart lūžo stiebas, plyšo burės. Trys įgulos nariai buvo nublokšti į jūrą, likę trys su kapitonu priešakyje bandė juos gelbėti, bet prireikė sraigtasparnio – šis iškėlė plūduriuojančius jūroje.

 

Kapitonas Rimantas Stropus siūlo kelis sočius receptus/Eduardo Bareikos ir „Sailing Pictures of Lithuania“ nuotr.

„Dar bandėm gelbėti laivą, bet jis jau buvo nevaldomas, priėmiau sprendimą kviesti sraigtasparnį ir mus, likusius, gelbėti. Po kelių valandų bangos išmetė jachtą į krantą - neberemontuojamą. Mums dar pasisekė, iš kitos jachtos žuvo trys žmonės... – pasakoja Rimantas. – Koks jausmas prarasti laivą? Nemoku nupasakoti... Susigyveni su juo, jis tampa kažkuo daugiau nei daiktu.“

„Samsara“ – trečias jo laivas po „Barakos“ ir sudužusio „Esox“. Rimantas sako, kad vardai jachtoms ateina įvairiais keliais, bet sužinojus „Samsaros“ reikšmę, bylojančią apie naują ciklą, atsinaujinimą, klausimo, kaip pavadinti burlaivį, nebeliko.

Po dramos jūroje Rimantas Stropus neprarado noro buriuoti. Nors prisipažįsta paslapčia nuo įgulos kartais pagalvojantis: „Ir ką aš toj jūroj, tose varžybose pamečiau?“

Bet pailsi – ir vėl į stichiją. Tiesa, iš tėvo, buriavimo trenerio, nuo vaikystės yra išmokęs jai jausti pagarbą: nes stichijos nugalėti negalima, nebent su ja susidraugauti. Tai, kuo užsiima Rimantas, įdomu dviem jo sūnums – trylikamečiui Viliui ir septynerių Linui. O su žmona Karina kapitonas svajoja nuplaukti kur nors iki svečios šalies krantų.

Kapitonas Rimantas Stropus siūlo kelis sočius receptus/Eduardo Bareikos ir „Sailing Pictures of Lithuania“ nuotr.

Kiaulienos sprandinė su slyvomis

Rimantas Stropus rūpinasi ne tik, kaip aplenkti vėją, bet ir savo įgulos gastronominiais poreikiais, nors gaminti maistą toli gražu nėra jo pomėgis. Jis į viską žiūri labai paprastai, tad produktų proporcijų nesitikėkite. Juolab kai įgula po varžybų grįžta alkana, ne gramai ar miligramai galvoje.

Į kiaulienos sprandinę jis „prišpygavo“ slyvų ir gausiai apipylė barbekiu padažu. Taip mėsa buvo marinuojama valandą. Paskui Rimantas ją įkišo į kepimo rankovę ir uždarė įkaitintoje orkaitėje valandai.

Mėsą kapitonas įgulai patiekė su kukurūzų burbuolėmis ir svieste keptuvėje pakepintomis paprikomis.

Kapitonas Rimantas Stropus siūlo kelis sočius receptus/Eduardo Bareikos ir „Sailing Pictures of Lithuania“ nuotr.

Krevetės su šonine

Kol įgula laukė kepančios sprandinės, Rimantas greitai paruošė krevečių užkandį. Kiekvieną jų apsuko šoninės juostele ir kepino svieste, kol mėsa apskrudo. Pipirų, druskos – pagal skonį. Rimantas mėgsta krevetes apšlakstyti šlakeliu čili padažo.

Be didelių ceremonijų jis maistą gamina ir namuose. Štai Kūčių vakarienei sumanė iškepti ešerių. Turguje išsirinko didelius upinius ir girdi, kaip eilėje moterys stebisi, kad dabar tas gražus vyras doros, skus žuvis. Rimantas nusijuokė ir patikino tikrai nesiterliosęs, o ir žvynų skutant būtų iki pat lubų.

„Gerai įkaitini sviestą – šliop žuveles, apkepi iš abiejų šonų, išėmus ta apskrudusi oda nusilupa tarsi žievelė nuo apelsino ir gali mėgautis. Kam gadinti produktus – reikia ruošti paprastai ir greitai“, – smagiai pasakoja Rimantas.