Norintiems dailesnės figūros – Indrės Burlinskaitės patarimai ir sveikesnio deserto receptas

Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė
Šaltinis: Žmonės
AA

„Pagrindinė taisyklė, kuri padės gerai jaustis ar net atsikratyti nereikalingų kilogramų, tai – saikas“, – sako sporto trenerė, sveikos mitybos propaguotoja Indrė Burlinskaitė (34).

„Kartais moterys guodžiasi, kad nieko nevalgo, o svoris vis tiek auga. Dažniausiai tas „nevalgau“  reiškia, kad nejučiomis sukramsnoja labai daug. Jei suskaičiuotų kalorijas, pamatytų, kad jų – gerokai per daug“, – pastebi Indrė. Pasak jos, norint nepriaugti svorio ar jo numesti, svarbiausia – fizinis aktyvumas ir taisyklingas mitybos planas.

„Valgant būtina nepamiršti saiko. Kaip nepersivalgyti? Reikia pasisotinti viena porcija. Ištuštinus lėkštę jos reikėtų nebepildyti“, – pataria. 

Ji taip pat rekomenduoja nustatyti valgymo laikus, tarp jų daryti 3-4 valandų pertraukas, kad maistą,  kurį suvalgome, organizmas suvirškintų. Per tas pauzes reikėtų neužkandžiauti, negurkšnoti skysto  jogurto, sulčių ar kavos su pienu, nes tai – irgi kalorijos. Reikėtų gerti tik vandenį.

Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

„Taip pat visada naudinga mažinti angliavandenių kiekį maiste, – sako Indrė. – Jei ryte valgėte grikius ir kiaušinį, tai pietums, vakarienei prie žuvų, mėsos siūlyčiau rinktis tik daržoves, be kruopų, duonos, be bulvių. Saldumynai, traškučiai, vaisvandeniai yra labai kaloringi – vertėtų jų ragauti tik retsykiais.“

Dar viena jos taisyklė – vakare, prieš miegą, neprisivalgyti. Paskutinį kartą reikėtų užkąsti likus 3-4  valandoms iki poilsio. Jei žiūrint filmą ar skaitant vis dėlto norisi ko nors užkąsti, Indrė siūlo pasiruošti  arbatos. Tai – puiki alternatyva kaloringoms užkandėlėms. „Tą taisyklę sau taikau ir aš“, – prisipažįsta.

Su sužadėtiniu kultūristu Liudu Vaisieta Druskininkuose gyvenanti sporto trenerė pasakoja, kad jų mitybos įpročiai – gana taisyklingi. Pusryčiams pora valgo ryžius, grikius, kiaušinius, pietums – mėsą, žuvis, prie kurių Indrė sau deda tik daržovių, Liudui – ir ryžių. Pora turi instagramo paskyrą „Fitlovers Family“, kurioje dalijasi mankštų idėjomis, sveikesnio maisto receptais. „Ten – mūsų bandymai gardžius patiekalus paversti sveikuoliškais, bet tokiais pat skaniais“, – pasakoja.

Indrė Burlinskaitė ir Liudas Vaisieta / Asmeninio albumo nuotr.

„Mudu turime savo mitybos planą, kurio laikytis mums paprasta, nes tai tapę gyvenimo būdu, – pasakoja. – Kai sudarau sporto programas, mitybos planus kitoms moterims, stengiuosi, kad tai nebūtų dieta, kurios jos kiek nors laikysis, o paskui – mes. Siekiu, kad tas mitybos planas taip pat taptų to žmogaus gyvenimo būdu.“

„Kai pradėjau draugauti su Liudu, gamindavo tik jis. Tačiau po trupučiuką virtuvėje vis daugiau laiko praleidžiu aš, – juokiasi Indrė. – Dabar sužadėtinis šeimininkauja tikrai mažiau, nors gaminti moka puikiai.“ Jai smagu ne tik ką nors paruošti, bet ir kruopščiai, apgalvotai patiekti, o paskui nufotografuoti instagramo paskyrai.

„Kartais, jei jaučiu įtampą, apima liūdesys, galvoju, ką čia gardaus pagaminus. Išsirenku receptą, važiuoju į parduotuvę, perku reikiamų produktų ir darau kokį nors sveikuolišką skanėstą. Taip atrandu ramybę“, – prisipažįsta. O paskui tą patiekalą ji kruopščiai dekoruoja, kartais – nufotografuoja. „Viskas turi atrodyti labai estetiškai“, – prisipažįsta sveikų desertų gerbėja.

Indrė Burlinskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Juodojo šokolado ir aviečių deserto receptas

8 porcijoms reikės:

  • 300 g aviečių
  • 20 g stevijų saldiklio
  • 150 g riešutų sviesto
  • 10 datulių
  • 200 g juodojo, bent 70 proc. intensyvumo, šokolado
Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.

200 gramų uogų Indrė užpila saldikliu. Trindama šakute ant silpnos ugnies pakaitina, kol užvirs – bus aviečių uogienė. Palieka atvėsti.

Tuo tarpu gamina karamelę. Riešutų sviestą ir šviežias datules be kauliukų pasmulkina, deda į trintuvą. Įpila šlakelį vandens ir trina iki vientisos masės. „Jei liks šiek tiek datulių gabalėlių – nieko baisaus“, – įspėja.

Šokoladą ištirpina. Svarbu neužvirinti!

Galima formuoti desertus. Pasak Indrės, tam idealiausiai tinka silikoninės keksiukų formelės: iš jų  skanėstus lengva išimti, jie būna dailios formos.

Indrės Burlinskaitės gamintas juodojo šokolado ir aviečių desertas / Asmeninio albumo nuotr.

Pusę skysto šokolado ji išpilsto į aštuonias formeles. Jas šiek tiek pasukioja, kad šokoladas aplietų ir kraštelius – taip susiformuos krepšeliai. Penkiolikai minučių kiša šaldiklį, kad šokoladas sustingtų.

Ištraukusi ant šokolado dalija pusę karamelės. Ant jos pila aviečių uogienės. Vėl deda į šaldiklį, šįsyk – valandai.

Kai sustingsta, visiems desertams padalija likusią karamelę, ant jos pila šokoladą, deda sveikų aviečių ir kelioms valandoms palieka šaldymo kameroje. Šį desertą rekomenduoja valgyti šaltą.

Indrė Burlinskaitė ir jos gamintas juodojo šokolado bei aviečių desertas (7 nuotr.)
+1
Skaitykite daugiau