Nesudėtingi, bet dieviškai skanūs: penki Mykolo Lepeškos desertai

Mykolas Lepeška ir jo desertai/R. Daškevičiaus ir asmeninio albumo nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2020-05-02 09:00
Šešios kulinarinės kelionės – tiek jų patirta kartu su verslininku, gastro aptarnavimo įmonės „Kūno kultūra“ vadovu, gastro hedonizmo ambasadoriumi Lietuvoje Mykolu Lepeška. Azijos, Italijos, Prancūzijos virtuvės, sumuštinių ir grikių patiekalai – tiek įvairių maisto patirčių kvietėme patirti kartu per šį karantino laikotarpį, kurį vainikuosime itin gardžiais desertais!

„Nors suvaržymai po truputį atlaisvinami, karantinas vis dar tęsiasi. Tiems, kas nori gyvenimą pasisaldinti, šią savaitę serviravau desertų receptus – nuo visai paprastų iki kiek sudėtingesnių“, – šypteli Mykolas.

Taigi raitojamės rankoves ir pradedame šią, šįkart itin saldžią, kulinarinę kelionę.

Mėlynių/šilauogių pyragas su grietininiu kremu

Šį receptą, mėlynių pyragą su grietininiu kremu, prieš porą metų atradau, kai reikėjo susidoroti su netikėtai užklupusiu mėlynių derlium. Vėliau sėkmingai išbandžiau su daugeliu šviežių ir šaldytų uogų: avietėmis, serbentais ir t.t. Pabandykite ir jūs!

Žinoma, dabar mėlynės noksta tik prisiminimuose, bet man pasisekė – šaldymo kameroje dar radau uošvio šilauogių, su jom ir kepiau šį pyragą.

Tešlai reikės:

🔸 150 g miltų;
🔸 75 g sviesto;
🔸 75 g cukraus;
🔸 1 kiaušinio;
🔸 5 g (1 1/3 šaukštelio) kepimo miltelių;
🔸 Vanilės.

Kremui reikės:

🔸 500 g uogų;
🔸 400 g grietinės;
🔸 75 g cukraus;
🔸 2 trynių;
🔸 vanilės.

Dubenyje sumaišome sausus ingredientus, įtriname plonomis riekutėmis įpjaustytą sviestą, imaišome kiaušinį ir vanilę. Tešlą išverčiame į sviestu išteptą kepimo formą ir išlyginame. Suberiam uogas.

Kitame dubenyje išsukam cukrų ir trynius, supilam grietinę ir vanilę, išmaišom iki vientisos masės.

Kepam iki 190C įkaitintoje orkaitėje 60-70 minučių, kol apskrus viršus ir voilà! Skaniausias atvėsęs, bet nekantraujantys gali ragauti ir karštą.

Mėlynių/šilauogių pyragas su grietininiu kremu/ M. Lepeškos nuotr.
Mėlynių/šilauogių pyragas su grietininiu kremu/ M. Lepeškos nuotr.
Mėlynių/šilauogių pyragas su grietininiu kremu/ M. Lepeškos nuotr.
Mėlynių/šilauogių pyragas su grietininiu kremu/ M. Lepeškos nuotr.

Braškinis tortas

Velniop nueina aukštas menas,
Ir nebegalima liūdėt,
Kada pavasarį Kalvarkės
Raudonom braškėm pradeda kvepėt.

Taip ir buvo man savaitgalį apsilankius Kalvarijų turguje. Braškės, aišku, atvežtinės. Bet negalėjau atsispirt – taip viliojančiai jos žvilgėdamos kvepėjo, kojos pačios prekystaliop nuėjo. Ta proga serviruoju braškėmis puoštą braškinį biskvitą su braškiniu kremu.

Braškių redukcijai reikės:

🔸 500 g braškių;
🔸 Poros šaukštų cukraus;
🔸 Sulčių iš pusės citrinos.

Biskvitui reikės:

🔸 125 g miltų;
🔸 1.5 šaukšto kukurūzų krakmolo;
🔸 0.25 šaukštelio sodos;
🔸 100 g cukraus;
🔸 100 g sviesto;
🔸 1 kiaušinio;
🔸 30 ml pieno;
🔸 3/4 pasigamintos braškių redukcijos.

Kremui reikės:

🔸 200 g kreminio sūrio;
🔸 30 g sviesto;
🔸 250 g cukraus pudros;
🔸 1/4 pasigamintos braškių redukcijos.

Pradėsim nuo braškių redukcijos, mat jai reikės atvėsti. Nuskabom lapelius, nuplaunam ir sublenderiuojam. Įmaišom cukrų ir citrinos sultis. Padažiniame puodelyje verdam ant žemos kaitros ~15 minučių, kol nugaruos ir liks 2/3 pradinio kiekio. Atidedam, kad atvėstų.

Sausus tešlos ingredientus suberiam į dubenį ir išmaišom. Kitame dubenyje iki purumo išsukam sviestą ir cukrų. Įmaišome kiaušinį. Supilame braškių redukciją ir vėl gerai išmaišom. Supilam pieną, išmaišom. Paskutinis žingsnis – suberiam sausus ingredientus ir išmaišom iki vientisos masės. Ją supilame į sviestu išteptą kepimo formą ir kepam iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes (arba kol dantų krapštuką, baksteltą į biskvito vidurį, ištraukiam sausą). Biskvitą atvėsinam ir apvynioję storu siūlu perpjaunam pusiau.

Dubenyje suplakam kreminį sūrį ir sviestą iki vientisos masės, įmaišom likusią braškių redukciją, tada – cukrų. Užtepam storą sluoksnį kremo ant vieno biskvito blyno, dengiam kitu blynu ir likusį kremą paskleidžiam ant viršaus bei šonų. Puošiam šviežiom braškėm ir voilà! Torčiuką rekomenduoju palaikyti šaldytuve bent keletą valandų, kad kremas įsigertų į biskvitą. Na, bet čia jau nuo tamstų valios priklauso.

Braškinis tortas/M. Lepeškos nuotr.
Braškinis tortas/M. Lepeškos nuotr.
Braškinis tortas/M. Lepeškos nuotr.
Braškinis tortas/M. Lepeškos nuotr.

Pieniška karamelė

Nežinau kaip jūs, bet aš iš vaikystės nešuosi saldžią nuodėmę – saldainius „Karvutė“. Geroji jų dalis man – tas tąsus viduriukas. Ir niekaip nesuprantu, kodėl latviai vis dar moka taip padaryti, o lietuvių gamintojų „Karvutės“ visada būna sausos ir trapios.

Iniciatyvos teko imtis pačiam ir šiandien pristatau „Karvutės“ įdarą – tąsią pienišką karamelę.

Jai reikės:

🔸 320 ml (vienos skardinės) kondensuoto pieno;
🔸 220 g sviesto;
🔸 140 ml pieno;
🔸 400 g rudojo cukraus;
🔸 100 g Muscovado cukraus.

Visus ingredientus sudedame į storadugnį puodą ir ant smagios kaitros užverdame, maišydami mediniu šaukštu. Sumažiname ugnį ir pastoviai, bet nelabai intensyviai maišydami, paverdam 15-20 minučių, kol nugaruos apie 1/3 pradinio kiekio. Išjungiam kaitrą ir dar pamaišom apie 5 minutes. Supilam į plokščią indą ir paliekam atvėsti, tada perkeliam į šaldytuvą, kol pilnai sustings. Pjaustom norimo dydžio gabaliukais ir voilà!

Ilgiau pavirus, gaunama kietesnė karamelė. Eksperimentais atraskite sau mieliausią konsistenciją. Karamelių gaunas nemažai, iškart suvartot, tikriausiai, nepavyks, tad rekomenduoju laikyti šaldytuve.

Pieniška karamelė/ M.Lepeškos nuotr.
Pieniška karamelė/ M.Lepeškos nuotr.

Prancūziškas varškės pyragas su krokantu

Geras tortas man yra toks, kuris turi traškų sluoksnį. Dažniausias tų gerųjų tortų trūkumas – traškus sluoksnis yra per plonas. Anądien išsizyziau, kad šaunioji chEAT DAY bistro konditerė July išduotų paslaptį, kaip tą traškumą išgaut pačiam. Pasirodo, tas traškumas išdidžiai vadinamas krokantu. Prie jo gavau ir prancūziško šokoladinio varškės pyrago receptą. Jo proporcijas patobulinau pagal Karlsono principą: „40 tortų ir viena žvakutė“.

Tešlai reikės:

🔸 100 g sviesto;
🔸 1 šaukšo kakavos;
🔸 160 g miltų;
🔸 60 g (rudo) cukraus.

Įdarui reikės:

🔸 500 g varškės;
🔸 Vanilės;
🔸 4 kiaušinių;
🔸 200 g (balto) cukraus;
🔸 2 šaukštų grietinės.

Krokantui reikės:

🔸 100 g sviesto;
🔸 100 g tamsaus Muscovado cukraus;
🔸 100 g maltų džiūvėsių;
🔸 50-70 g pistacijų branduolių.

Tešlai naudojam šaltą sviestą, jį sutarkuojam. Į dubenį suberiam likusius ingredientus ir išmaišom. Turi gautis biri masė. Ją suberiam į kepimo formą ir išlyginam.

Įdaro ingredientus blenderiu išmaišom iki vientisos masės ir supilam ant tešlos.

Tuo pačiu blenderiu sumaišom krokanto ingredientus, išskyrus pistacijas. Jas įmaišom rankomis, kad nesusimaltų į miltus. Krokantą užbarstom po truputį, atsargiai, kad nesusimaišytų su varškės sluoksniu.

Kepam iki 190C įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol dantų krapštuką iš vidurio pyrago ištrauksime sausą. Pyragą atvėsinam ir voilà!

Prancūziškas varškės pyragas su krokantu/ M. Lepeškos nuotr.
Prancūziškas varškės pyragas su krokantu/ M. Lepeškos nuotr.
Prancūziškas varškės pyragas su krokantu/ M. Lepeškos nuotr.
Prancūziškas varškės pyragas su krokantu/ M. Lepeškos nuotr.

„Matcha“ pyragas su bazilikų kremu

Desertų savaitė ir, beje, kasdienių receptų projektas finišuoja. Derinį sugalvojau pats, dėl detalių konsultavausi internetuose, o rezultatas gavosi toks geras, kad net nesuvalgius viso pyrago jau galvoju pakartot! Ponios ir ponai, #GastroHedonistas serviruoja „Matcha“ pyragą su bazilikų kremu!

Tešlai reikės:

🔸 110 g sviesto;
🔸 110 g cukraus;
🔸 3 kiaušinių;
🔸 120 g miltų;
🔸 2 šaukštelių kepimo miltelių;
🔸 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo;
🔸 2 šaukštų Matcha miltelių.

Kremui reikės:

🔸 15 baziliko lapelių
🔸 150 g sviesto;
🔸 250 Mascarpone sūrio;
🔸 1 citrinos žievelės;
🔸 110 g cukraus pudros.

Dubenyje sumaišome miltus, miltelius ir krakmolą. Kitame dubenyje iki purumo išsukame sviestą su cukrumi, įleidžiam trynius ir išsukame iki vientisos masės. Suberiame sausus ingredientus ir išmaišome. Kiaušinio baltymus išsukame iki standžių putų, į bendrą masę įmaišome ketvirtį baltymų, tada – likusius. Kepame iki 180C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min, kol įbestą dantų krapštuką ištrauksime sausą.

Padažiniame puodelyje ištirpdome sviestą, sudedame baziliką ir ant žemos kaitros pakaitiname 15-20 minučių. Nukošiame, suberiame citrinos žievelę ir padedame šaldytuvan atvėsti. Kai sviestas apstingsta, bet dar nesukietėja, išsukame jį su maskarpone ir cukraus pudra.

Atvėsusį pyragą pjauname pusiau (aš naudoju tvirtą siūlą). Pertepame ir aptepame kremu, per sietelį pabarstome „Matcha“ ir voilà!

„Matcha“ pyragas su bazilikų kremu/ M. Lepeškos nuotr.
„Matcha“ pyragas su bazilikų kremu/ M. Lepeškos nuotr.
„Matcha“ pyragas su bazilikų kremu/ M. Lepeškos nuotr.
„Matcha“ pyragas su bazilikų kremu/ M. Lepeškos nuotr.

Naujausi straipsniai