Nepavyksta skaniai gaminti? Galbūt darote vieną iš dažniausių virėjų klaidų

Maistą gaminanti ir verkianti mergina / „Fotolia“ nuotr.
Maistą gaminanti ir verkianti mergina / „Fotolia“ nuotr.
2017-09-26 13:30
AA

Gamindami namuose darome įvairių klaidų. Kartais tiesiog dėl nežinojimo. Taigi, kokios savamokslių šeimininkių klaidos dažniausios ir kaip jų išvengti?

1. Neįsigilinate į receptą

Kai neperskaitome recepto iki galo, lengvai galime praleisti reikalingą produktą, svarbų žingsnį ir pan. Taigi, atidžiai perskaitykime receptą nuo pradžios iki galo ir tik tada pradėkime gaminti.

Gaminant ragauti būtina, nes tuomet dar galima daug ką pataisyti.

2. Naudojate per mažas pjaustymo lenteles

Vietoj krūvos mažų įsigykite dvi didesnes pjaustymo lenteles – ant tokių bus patogu pjaustyti tiek nedidelę morką, tiek visą kopūsto galvą ir nereikės jaudintis dėl to, kad smulkinami produktai pasklis po visą stalą.

3. Neragaujate gamindami

Gaminant ragauti būtina, nes tuomet dar galima daug ką pataisyti.

Profesionalai naudoja tokį triuką – palaiko kąsnį burnoje, kol supranta, ko trūksta, tada išspjauna ir išsiskalauja burną.

4. Neįkaitinate keptuvės

Tai dažniausiai daroma klaida. Į įkaitintą keptuvę dedami produktai neprikimba prie dugno, akimirksniu apskrunda ir išlieka sultingesni. Geriausias būdas nustatyti, ar keptuvė užtektinai įkaitinta, yra „vandens lašo“ testas.

Gaminant maistą / Fotolia nuotr.

5. Per dažnai maišote maistą

Nežinia, kodėl, bet daugelis mano, kad jei kuo dažniau maišys puode ar keptuvėje gaminamą patiekalą, tuo jis bus gardesnis. Nieko panašaus! Geriau rečiau nei dažniau, nebent nuolat maišyti nurodyta recepte.

6. Imate produktus tiesiai iš šaldytuvo

Produktus, kurių reikės gaminant, iš šaldytuvo reikėtų išimti prieš 15–20 minučių. Šio nurodymo ypač svarbu laikytis ruošiant valgius iš mėsos, žuvies ir kiaušinių – jie itin jautrūs temperatūros svyravimams.

7. Sūdote ir prieskoniais gardinate jau pagamintą maistą

„Kam truks druskos ar pipirų, pasibarstys valgydami“, – numoja ranka dažna šeimininkė. Rezultatas – prėskas patiekalas, kuris, laiku pagardintas prieskoniais, būtų buvęs išties gardus.

8. Naudojate daugiau ar mažiau produktų, nei nurodyta

Jeigu parašyta vienas šaukštelis, vadinasi, vienas, o ne šiek tiek mažiau ar daugiau. Ypač svarbu šio nurodymo laikytis gaminant patiekalą pirmą kartą.

9. Perverdate ar perkepatedaržoves

Kad daržovės liktų traškios, tvirtos ir išsaugotų spalvą, užtenka jas virti ar kepti 3–7 minutes, tad nepersistenkite.

Keptos daržovės / „Fotolia“ nuotr.

10. Pasirenkate netinkamą aliejų

Atidžiai skaitykite etiketes ir naudokite tinkamą aliejų. Jei jis skirtas salotoms gardinti, nieku gyvu nenaudokite jo kepimui – tokio aliejaus negalima kaitinti – jis taps nuodingas.

11. Neleidžiate maistui „pailsėti“

Išjungę orkaitę ir nukaitę puodą ar keptuvę, leiskite dar keliolika minučių patiekalui pastovėti. Per tą laiką skoniai galutinai susimaišys, kepsnys, košė, sriuba ar troškinys subręs – valgis bus kur kas gardesnis.

12. Naudojate per mažas keptuves

Kai į keptuvę prikraunate per daug produktų, temperatūra staigiai nukrinta, išsiskiria daug drėgmės, maistas ne kepa, o troškinasi. Verčiau iš karto pasirinkite didesnę keptuvę, kaiskite dvi mažesnes ar nusiteikite ilgiau pastovėti prie viryklės ir kepkite porcijomis.

13. Pjaustote netinkamais peiliais

Nepagailėkite pinigų ir įsigykite vieną kokybišką peilį – jis vadinamas šefo peiliu. Juo galima susmulkinti beveik viską. Tiesa, kiekvienoje virtuvėje dar turėtų būti dantytas peilis duonai raikyti ir mažas peiliukas smulkiems dalykėliams parakinėti.

Svogūnas / Fotolia nuotr.

14. Makaronus verdate per mažame puode

Nesvarbu, kokios rūšies makaronus virsite, jiems reikia daug vandens ir erdvės. Per mažame puode verdami makaronai sulips.

15. Plaunate peilius indaplovėje

Indaplovė puikus išradimas, tačiau karštas vanduo ir intensyvus džiovinimas yra per didelė apkrova peiliams ir jie atšimpa. Taigi, šiuos įrankius verčiau plaukite rankomis.

16. Iš karto pjaustote iškeptą mėsą

Jei pulsite vos iš orkaitės ištrauktą mėsos kepsnį pjaustyti, išbėgs visos sultys ir patiekalas bus sausas. Palikite kelioms minutėms paruoštą kepsnį pastovėti – sultys pasiskirstys po visą jo plotą.

17. Per anksti sūdotežuvį

Žuvis ne mėsa, ją sūdyti reikėtų ne anksčiau kaip 15 min. iki kepimo. Per daug prisigėrusi druskos žuvis kepama byra ir svyla, taigi, apie gardų ir dailiai atrodantį kepsnį galite pamiršti.

18. Darinėjate orkaitės dureles

Pamirškite šį įprotį. Nuolat darinėdami orkaitės dureles, prileidžiate šalto oro ir patiekalas ne tik ilgiau kepa, bet ir netolygiai iškepa.

19. Naudojate per daug ingredientų

Gamindami nenaudokite daugiau kaip septynių ar aštuonių sudedamųjų dalių. Nepersistenkite ir su prieskoniais. Patiekalui pagardinti pakanka druskos, pipirų ir konkrečiam valgiui tinkamų prieskoninių žolelių.

20. Nesilaikote higienos

Kartais taupydami laiką žmonės ant vienos lentelės pjausto mėsą, daržoves ir kt. Gaminant maistą, svarbu ne tik kiekvienam produktui naudoti švarią lentelę, plauti rankas, bet ir palaikyti švarą visoje virtuvėje. Laikantis higienos normų, nesidaugins bakterijos ir nekils pavojus apsinuodyti maistu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Beata Nicholson: „Valgydama sezoninius produktus, jaučiuosi geriausiai“

Sekite naujienas ir mūsų „Facebook“ puslapyje!