Naujųjų stalui – Audronės Bunikienės firminė antis: „Kas tik paragauja, prašo recepto“

Audronė Bunikienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
AA

Dizainerė Audronė Bunikienė stebina ne tik talentu kurti gražiausius drabužius, bet ir kulinariniais sugebėjimais. Jos šventės neįsivaizduojamos be keptos anties, kurios paragavę bičiuliai tiesiog kaulija recepto. „Kai kurie paragauja per Kalėdas, o po to savo svečius stebina per Naujuosius“, – nusijuokia ji. Savo firminiu receptu ji mielai dalijasi ne tik su draugais, bet ir su skaitytojais.

Naujųjų metų išvakarių su nekantrumu laukianti A.Bunikienė portalui Žmonės.lt atskleidžia, kad jos širdį vis dar šildo malonūs Kūčių ir Kalėdų vakaro prisiminimai. Kaip pasakoja dizainerė, šių metų šventes ji sutiko su artimaisiais. Tiesa, Kūčių vakaras Audronei buvo kitoks, nei įprastai.

„Taip Kūčias švenčiau pirmąkart, nes visuomet jas sutikdavau namuose. Šįkart vykome pas dukters sužadėtinį į sodybą, tad nepraleidau progos įsitikinti, ar gyvuliukai tą naktį kalba. Neatskleisiu“, – nusijuokia ji.

Kūčių vakarą A.Bunikienė pasakoja praleidusi tradiciškai – ir šieną po staltiese dėjo, ir kisielių virė. Dukros sužadėtinio sodyboje gruodžio 24-ąją palydėjusi dizainerė Kalėdas sutiko jau namuose. Audronė pasakoja, kad gruodžio 25-oji – jai itin svarbi šventė, tad šiai ruošiasi kone mėnesį, todėl nieko keisto, kad pas ją atvykusius svečius pasitiko gražiausia kalėdinė pasaka.

„Visus pasitiko po egle prikrauta gausybė dovanų, o ir namai išpuošti per du aukštus... Visą gruodį puošiausi, ruošiausi, nesvarbu, kad darbų buvo begalė – viską iki smulkmenų apgalvoju. Šiuo atžvilgiu esu visiška  perfekcionistė“, – sako dizainerė.

Audronė Bunikienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Nepaisant nuolatinės darbų gausos, Audronė ne tik puošia namus, bet ir gamina šventinius valgius. „Taip jau būdavo visuomet. Ne pas tėvus vykdavome, ne kur kitur, o visas būrys svečių traukdavo pas mane. Man patinka ruošti ir džiuginti aplinkinius“, – sako ji.

A.Bunikienės patiekalai visuomet tiesiog ištirpsta nuo stalo – apsilaižydami pirštus juos valgo mažiausieji, o vyresnieji skuba prašyti receptų. Ne išimtis ir jos firminis anties receptas, kuriuo dizainerė nusprendė nudžiuginti svečius per Kalėdas. „Kas tik paragauja šios anties, iškart prašo recepto. Tokia ji gardi“, – šypsosi Audronė.

Savo mėgstamiausiu anties receptu A.Bunikienė mielai dalijasi su visais norinčiaisiais, nes, kaip pati sako, šį patiekalą gaminti norisi visada. Jis, anot pašnekovės, puikiai tinka ir Naujųjų metų stalui.

„Draugai vis prašo pagaminti arba bent jau duoti receptą, nesvarbu, ar tai vasara, ar tai žiema. Kartą paragavus šios anties, jos vis labiau norisi“, – nusikvatoja ji.

Audronė Bunikienė / Asmeninio albumo nuotr.

Audronės Bunikienės keptos anties receptas:

Reikės:

  • Dviejų su puse šaukšto valgomos druskos
  • Šaukšto kmynų
  • Dviejų šaukštelių juodųjų pipirų
  • Šaukštelio kvepiančių pipirų
  • Šaukštelio maltų laurų lapų
  • Vienos česnako galvutės
  • Keleto obuolių

Gaminimo eiga:

  • Sutrinti česnaką, sumaišyti prieskonius.
  • Antį subadyti šakute ir ištrinti prieskoniais tiek jos išorę, tiek vidų.
  • Prikimšti antį obuoliais ir ištepti jos odelę majonezu. Taip antis skaniau apskrus.
  • Į skardą įpilti šiek tiek vandens.
  • Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių ir kepti antį apie 2 valandas, priklauso nuo anties dydžio ir orkaitės kaitros.
  • Praėjus valandai antį trumpam išimti, apversti ir kitą jos pusę ištepti majonezu.
  • Likus 15 minučių iki kepimo pabaigos, į skardą galima sudėti supjaustytus obuolius.
Audronės Bunikienės kepta antis / Asmeninio albumo nuotr.

Orkaitėje keptą antį A.Bunikienė siūlo patiekti su troškintais burokėliais ir troškintais raugintais kopūstais. „Kartais dar į lėkštę įdedu trintų spanguolių arba bruknių uogienės. Labai skanu, visi giria!“ – sako Audronė.

A.Bunikienė nusijuokia prisiminusi įsimintiniausią komplimentą, kurį išgirdo patiekusi šį patiekalą.

„Mano bičiulis, kuris nėra labai kalbus, paragavęs anties taip lėtai ir iškilmingai pasakė: „Fantastika“. Ir viskas buvo tuo pasakyta, – juokiasi ji. – Bet būna ir taip, kad kartais visiems – taip skanu, taip patinka, kad visi tyli ir niekas nieko nesako, tik kemša.“

Nijolė Narmontaitė, Vytenis Pauliukaitis ir Audronė Bunikienė / „Alma littera“ nuotr.

Paklausta, kaip taip gardžiai gamindama, moteris sugeba išlaikyti nepriekaištingas kūno formas, A.Bunikienė tik nusijuokia: „Oi, čia genai!“

„O ir labai aktyviai gyvenu, visuomet turiu reikalų, darbų. Mano tempas yra begalinis. Kartais būna, kad esu Kaune ir turiu greitai atsidurti pajūryje, tada iš ten keliauju į Vilnių, o galiausiai atgal į Kauną. Tai kaip čia priaugsi svorio? Nėra kaip“, – juokiasi ji.

Tiesa, A.Bunikienė atskleidžia, kad ir laisvalaikiu namie nesėdi – vis keliauja pasivaikščioti.

„Bet nelabai būna to laisvalaikio. Dažniausiai sukuosi darbuose, tai nėra kada pavalgyti. Vakare tik grįžtu namo ir kemšu kaip cunamis viską iš šaldytuvo. Tuomet prieinu prie močiutės ir prosenelės nuotraukos, kuri kabo vurtuvėje, ir padėkoju už tokius genus. Smagu, kad galiu vakare kimšti, tai ir valgydama antį savęs neriboju“, – juokiasi ji.

Fotogalerija:

Audronė Bunikienė (21 nuotr.)
+15
Skaitykite daugiau