Naudingiausių košių trejetukas ir keptos avižinės košės receptas

Košė. / Fotolia nuotr.
Košė. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-10-10 11:37
AA

Košės neabejotinai populiarios tarp mūsų tautiečių, nes tai vienas paprasčiausių, bet tuo pačiu maistingiausių patiekalų. Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė pasakoja apie košių teikiamą naudą ir pataria, kokias geriausia rinktis. O kulinarė Aistė Rasmussen, pateikdama košės receptą, paneigia nuomonę, kad tai, kas sveika ir maistinga, ne visuomet yra skanu.

Košės nauda ir jaunam, ir senam

Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, renkantis košę svarbu atsižvelgti į sveikatos būklę, pavyzdžiui, gal būt yra tam tikros ligos, alergija ar maisto netoleravimas. Pasirinkę tinkamiausią košės rūšį organizmui suteiksite daug naudos. Dietologė taip pat jas rekomenduoja valgyti tiek vaikams, tiek suaugusiems, taip pat sportuojantiems ir daug protiškai dirbantiems.

Jos gerina žarnyno veiklą, stabdo vidurių užkietėjimą, gali surišti ir padėti pašalinti nenaudingas organizmui medžiagas.

„Košių valgymo nauda yra įrodyta įvairių tyrimų, jos ypač tinka sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu taip pat turintiems antsvorio. Jos gerina žarnyno veiklą, stabdo vidurių užkietėjimą, gali surišti ir padėti pašalinti nenaudingas organizmui medžiagas. Košės – pagrindinis sudėtinių angliavandenių ir skaidulų šaltinis, turtingas vitaminais ir mikroelementais, kurie suteikia energijos visai dienai, taip pat ilgesnį sotumo jausmą bei gerina bendrą savijautą“, – teigia Vilniaus dietologijos centro gydytoja. 

Taip pat skaitykite: Gyvenk sveikai: 10 faktų apie avižinę košę

Košės – ne tik pusryčiams

Mitybos specialistė paneigia paplitusią nuomonę, kad košes reikia valgyti tik rytais: „Įvairios košės pirmiausia yra sudėtinių angliavandenių šaltinis, todėl kaskart reikėtų žiūrėti į bendrą dienos racioną ir jei visos dienos metu negavote pakankamai sudėtinių angliavandenių, tuomet košė vakarienei būtų išties puiki mintis. Apskritai, svarbu įtraukti į mitybos racioną kuo įvairesnių maisto produktų, tame tarpe ir košių, jei siekiame, kad mūsų mityba būtų visavertė.“

Anot specialistės, kiek valgyti košių reikėtų priklauso nuo kiek vieno žmogaus organizmo. Tačiau būtų gerai, jei jos būtų įtraukiamos į racioną, jei ne kasdien, tai bent du ar tris kartus per savaitę. 

Naudingiausių košių trejetukas

Gydytoja-dietologė E. Kliukaitė išskiria tris pagrindines kruopas, kurias dažniausiai įtraukiame į savo valgiaraštį, – tai avižos, ryžiai ir grikiai. Tačiau taip pat organizmui naudingos ir kitos – pavyzdžiui, miežinės, perlinės bei ne tokios tradicinės – sorų, kukurūzų, bolivinės balandos ar Bulgur kruopos. 

„Renkantis kruopas parduotuvėje, reikėtų ieškoti tokių, kurios yra kuo mažiau apdorotos. Tai gali būti pilno grūdo košės, pvz., rinktis nešlifuotus ruduosius ryžius. Kuo mažiau valytos kruopos, tuo daugiau jose  yra išlikusių visų maistingųjų medžiagų, todėl tokios kruopos yra nepalyginamai vertingesnės už apdorotas.

Taip pat svarbi ir košių įvairovė, nereikėtų valgyti tik vienos rūšies košių, kadangi skirtingos košės dažnai turi ir skirtingas naudingąsias medžiagas, kurių mums reikia. Todėl rinkdamiesi įvairesnes košes, didiname tikimybę gauti daugiau naudingų medžiagų“, – pataria gydytoja E. Kliukaitė.

Nereikėtų valgyti tik vienos rūšies košių, kadangi skirtingos košės dažnai turi ir skirtingas naudingąsias medžiagas, kurių mums reikia. 

Daug kalbama apie košių naudą žmogaus sveikatai ir savijautai, tačiau yra dalis žmonių, ypač vaikų, kurie suraukia nosį vos išgirdę žodį „košė“.

Tačiau prekybos tinklo „IKI“ kulinarės Aistės Rasmussen teigimu, visa paslaptis yra jos paruošime, tereikia žinoti keletą ingredientų derinių, o košę ruošti atidžiai, jos neprisvilinant ir tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. Kai kurias kruopas, pavyzdžiui, grikius reikėtų užmerkti vandenyje dar iš vakaro, kad jos gerai išbrinktų.

Taip pat skaitykite: Košė nuo anemijos, peršalimo ir niūrios nuotaikos

Keptos avižinės košės receptas

Prekybos tinklo „IKI“ duomenimis, tautiečiai labiausiai mėgsta avižines košes – jos sudaro net 70 proc. visų pardavimų. Todėl kulinarė A. Rasmussen pateikia būtent avižinės košės receptą.

Reikės:

  • 2 stiklinių avižų,
  • arbat. š. kepimo miltelių,
  • arbat. š. cinamono,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1/3 stiklinės rudojo cukraus,
  • 2 stiklinių pieno, 
  • 2 kiaušinių,
  • 1/2 valg. š. vanilės ekstrakto,
  • 3 šaukštų medaus,
  • 1,5 valg. š. lydyto sviesto,
  • saujos uogų (gali būti ir šaldytos) arba norimų vaisių, supjaustytų kubeliais (tinka kiviai, mandarinai, mangai, granatų sėklos, bananai),
  • šiek tiek mėgstamų riešutų.

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  2. Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: avižas, kepimo miltelius, cinamoną, druską, cukrų.
  3. Kitame dubenyje išplakite pieną kartu su kiaušiniais, vanile, medumi ir sviestu.
  4. Kepimo inde suberkite dalį uogų ar vaisių, apibarstykite sausu avižų mišiniu ir užpilkite išplakta mase, tuomet sluoksniuokite viską dar kartą ir viršų pabarstykite smulkintais riešutais.
  5. Jei avižos greitai paruošiamos, kepkite 15–20 min., jei paprastos – iki 40 min., kol jos išbrinks skystyje. Galite patiekti tiek karštą, tiek šaltą.

Anot A. Rasmussen, košėms gardinti galite naudoti pačius įvairiausius ingredientus, pavyzdžiui, grikių košę galima virti su brokoliais, trupučiu druskos ir pipirų, o avižinę košę – su obuoliais ir cinamonu arba su vaisiais bei uogomis: „Nebijokite išmėginti ir ne tokias įprastas košes kaip sorų, bolivinės balandos ar laukinių ryžių. Eksperimentuokite ir pamatysite, jog netrukus visa jūsų šeima norės pradėti rytą būtent nuo jų.“