Mitybos specialistė: to paties svorio užkandžių vertė skiriasi kardinaliai

Sveika mityba / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2013-12-04 11:35
Užkandžiavimas yra vienas sveikos mitybos principų. Prisiminkime dažnai kartojamą dietologų taisyklę: 3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiai tarp jų. Pasak mitybos specialistų, labai daug priklauso nuo to, kokius užkandžius renkamės: traškučius, bandeles, šokoladą ar sveikus užkandžius, pavyzdžiui, riešutus ir džiovintus vaisius, kuriais užkandžiaudami galime ne tik numalšinti alkį, bet ir gauti naudingų medžiagų.

Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, užkandžiauti riešutais bei vaisiais kur kas naudingiau nei kitais greitais ir dažniausiai nieko savyje vertingo neturinčiais produktais: „Daugelyje mūsų mėgstamų užkandžių, pavyzdžiui, šokolade ar sausainiuose, pilna paprastųjų angliavandenių, kurie suteikia trumpalaikį sotumo jausmą. Tokie produktai virškinami labai greitai ir vos po valandos vėl norisi valgyti. Tuo metu riešutai – priešingai, jų ir reikia kur kas mažiau, ir sotumo jausmas ne toks trumpalaikis. Svarbiausia, lėtai ir gerai riešutus sukramtyti, o kad būtų sočiau, galima užgerti arbata“. Be to, pastebi specialistė, kartu su riešutais bei džiovintais vaisiais žmogus gauna įvairių vitaminų ir mineralų, kurių šaltuoju metų periodu mums taip trūksta.   

Pastaruoju metu lietuviai vis dažniau renkasi minėtus sveikus užkandžius. „Pastebime, kad mūsų šalies gyventojai perka daugiau riešutų ir džiovintų vaisių. O tai įrodymas, kad visuomenei vis artimesnis tampa natūralus pasirinkimas ir sveika mityba, kuri atsiliepia jų gyvenimo kokybei, – sako didžiausios riešutų ir džiovintų vaisių importuotojos Lietuvoje – įmonės „Arimex“ – vadovas Arnas Jurskis. – Lietuvių mėgstamiausi yra migdolai, graikiniai, anakardžių bei žemės riešutai, pistacijos, taip pat džiovinti abrikosai, spanguolės bei bananai“.

V. Kurpienės patarimai, kada kokį užkandį rinktis:

  • jei pirmoje dienos pusėje norisi lengvo užkandžio, vietoj saldumynų patariama rinktis šviežių vaisių, pvz. porą slyvų, kriaušę ar bananą;
  • jei norisi tik deserto, patartina rinktis 3-5 vienetus džiovintų vaisių. Tam, mitybos specialistės teigimu, geriausiai tinka džiovintos slyvos, razinos ar kiti be cukraus sirupo džiovinti vaisiai. Kad jie greitai nesukeltų alkio, kartu rekomenduojama suvalgyti 2-4 riešutus; 
  • jei kankina stiprus alkis, mitybos specialistė pataria rinktis migdolus, graikinius ar kitus riešutus. Rekomenduojama porcija 30-40 g per dieną.

Štai 5 užkandžių palyginimai, kuriuose atsispindi mitybos specialistės V. Kurpienės patarimai, ką rinktis:

1. Migdolus vietoj guminukų

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

* nuotraukose pateikiamas toks pats produktų svoris (po 40 g)

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

Specialistės komentaras:

Vienintelis guminukuose geras dalykas – forma ir patraukli spalva. Juose  dominuoja greitai pasisavinami angliavandeniai, dažnai – cukrus. Ryškūs dažikliai naudos irgi neprideda.


2. Razinas vietoj pieniško šokolado

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

* nuotraukose pateikiamas toks pats produktų svoris (po 40 g)

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

Specialistės komentaras:

Razinose yra daug fruktozės ir gliukozės – gausių energijos šaltinių. Taip pat  vitaminų, amino rūgščių ir mineralų, ypač  kalio.  Tuo metu pieniškas šokolade labai  daug cukraus ir kitų priedų. Be to, jis skatina greitą alkio atsiradimą.


3. Žemės riešutus vietoj bandelės su uogų džemu

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

* nuotraukose pateikiamas žemės riešutų dienos norma (40 g) ir įprasta bandelė (110 g)

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

Specialistės komentaras:

Bandelėje yra daug „tuščių“ kalorijų, o vitaminų ir mineralų kiekis ypač mažas. Be to, ją suvalgius po 1 val. būsite dar alkesni. Tuo tarpu su riešutais gauname mums taip reikalingų nesočiųjų riebalų bei baltymų, smarkiai didesnį mineralų kiekį.


4. Graikinius riešutus vietoj bulvių traškučių

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

* nuotraukose pateikiamas toks pats produktų svoris (po 40 g)

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

Specialistės komentaras:

Graikiniai riešutai pasižymi itin geromis savybėmis: juose daug mūsų organizmui reikalingų baltymų, jie puikiai stiprina imuninę sistemą, reguliarus jų valgymas gerina atmintį, skatina protinę veiklą. Tuo tarpu bulvių traškučiuose yra greitai pasisavinami angliavandeniai, patys pavojingiausi žmogaus sveikatai toksiniai riebalai.


5. Anakardžių riešutai vietoj rūkytos dešros

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

* nuotraukose pateikiamas toks pats produktų svoris (po 40 g)

Arimex nuotr.
Arimex nuotr.

Specialistės komentaras:

Per didelis gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip rūkyta dešra, kelia neigiamas pasekmes mūsų organizmui: virškinamojo trakto, širdies, kraujagyslių ligas, diabetą ir kt.   Be to,  dešrose gali būti iki 80 proc. riebalų. Tuo metu riešutuose yra nesočiųjų riebalų, kurių mūsų organizmas  pats pasigaminti negali.

Ką valgyti, pasak V. Kurpienės, kiekvieno žmogaus asmeninis pasirinkimas. Bet jeigu yra galimybė rinktis sveikesni ir naudingesnį produktą, kodėl to nepadarius?

Straipsnio šaltinis: RsV agentūra AD VERUM

Ji24.lt

Naujausi straipsniai