Mitybos specialistė T.Šliažaitė: kaip maitintis, siekiant išsigydyti anemiją

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo nuotr.
Autorius: System
Publikuota: 2017-03-09 12:12
Anemija, dar vadinama mažakraujyste, kamuoja ne vieną moterį, o kartais net ir vyrus. Moterys yra labiau linkusios susirgti anemija vien dėl to, kad jos kiekvieną mėnesį praranda apie 80 ml kraujo. Mažakraujystė gali pasireikšti sumažėjusiu eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) arba hemoglobino kiekiu.

Dažni šios ligos simptomai yra didžiulis nuovargis, silpnumas, nesugebėjimas atlikti net ir įprastos fizinės veiklos. Mat eritrocitų bei hemoglobino funkcija yra išnešioti deguonį iš plaučių į audinius.

Norint visam laikui išsigydyti anemiją būtina išsiaiškinti jos atsiradimo priežastis, tam dažnai pasitelkiami kraujo tyrimai, kurių metu tikriname:

  • eritrocitų kiekį;
  • geležį;
  • hemoglobiną;
  • B12 ar folio rūgštį;
  • feritiną – geležies atsargas.

Šiandien norėčiau aptarti rečiau diskutuojamas mažakraujystės atsiradimo priežastis.

Per didelis kraujavimas – gausiai kraujuojama mėnesinių metu; arba vidinis kraujavimas, pvz., turint skrandžio opų. Jei mėnesinių kraujavimas yra gausus ir visada toks buvo, tai dar nereiškia, kad tai normalu. Būtina kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti, ar nėra ginekologinių pakitimų.

Sutrikusi virškinimo sistemos veikla, dažniausiai skrandžio sulčių ir virškinimo fermentų trūkumas. Itin dažnai tai pastebiu dirbdama su pacientais: žmonės, kurie skundžiasi blogu virškinimu, pilvo pūtimu, sunkumu pavalgius mėsos, dažniausiai maisto produktų gerai nesuvirškina, ir tai skatina tokių medžiagų kaip geležis trūkumą.

Tam tikrų mineralinių medžiagų bei vitaminų trūkumas. Dažniausiai – geležies, B12 bei folio rūgšties. Nors šių medžagų trūkumas yra viena dažniausių mažakraujystės priežasčių, neretai iki galo neišsiaiškinama, kodėl šių medžiagų gali trūkti. Pavyzdžiui, veganai turi riziką turėti B12 trūkumą, o geležies neįsisavinimas, nors ir valgome mėsą, gali būti maisto netoleravimo priežastis. Taip pat žmonės, vartojantys didelį kiekį pieno ir grūdinių produktų, gali skųstis geležies trūkumu.

Efektyviausi būdai padidinti hemoglobino kiekį

Vengti maisto produktų, kurių netoleruojate. Norėčiau priminti, jog maisto netoleravimas ir maisto alergija yra du skirtingi dalykai. Maisto netolerancija geriausiai nustatoma atlikus kraujo tyrimą, kadangi bet koks šalutinis poveikis pavartojus tokio maisto gali pasireikšti ir po keletos dienų. Tai sukelia sunkumų siekiant nustatyti produktų netoleravimą. Esu pastebėjusi, jog asmenys, kurie netoleruoja gliuteno baltymo, tačiau jį vartoja, dažnai skundžiasi ir geležies trūkumu.

Suaktyvinti virškinimo sistemos darbą – padidinti skrandžio sulčių ir virškinimo fermentų kiekį. Tam puikiai tinka ekologiškas obuolių sidro actas arba griežinėlis citrinos prieš kiekvieną valgį. Taip pat rekomenduojama padidinti tokių daržovių kaip rukola, brokoliai, krapai vartojimą.

Vartoti ekologiškas vištienos arba jautienos kepenėles keletą kartų per savaitę – tai puikus geležies bei B vitaminų šaltinis. Kiekvieno iš mūsų virtuvėje gyvūninės kilmės organų turėtų būti kuo daugiau – tai pati maistingiausia gyvūninės kilmės produktų vieta.

Mažiau gerkite juodos ir žalios arbatos bei kavos. Vartojant kartu su valgiu, geležies įsisavinama mažiau. Jei arbatos ar kavos labai norisi, stenkitės jos gerti bent valandą prieš valgį.

Dar vienas labai maistingas produktas – naminis sultinys, kurį gaminame naudodamos vištienos koją ar kaklelius arba jautienos šlaunies kaulą. Toks sultinys verdamas labai ilgai. Jis gali būti užšaldomas ir vartojamas troškiniams, padažams, sriuboms gaminti.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Pabaigai norėčiau pasakyti, jog sergant anemija pirmiausia svarbu išsiaiškinti jos atsiradimo priežastį, tokiu būdu mes geriausiai galėsime padėti savo organizmui atsistatyti ir išvengti nuolatinio papildų vartojimo. Tad tai, kas tinka vieniems, nebūtinai tiks kitiems, – kievieno iš mūsų organizmas yra individualus ir reikalaus skirtingų priemonių atsistatyti.

Elaima.lt

Naujausi straipsniai