Mitybos specialistė Jelena Tulčina: „Vaikas nevalgo? Tegul!“

Gydytoja Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.
Gydytoja Jelena Tulčina / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-10-23 14:00
AA

Vaikas, klykiantis ant žemės saldumynų skyriuje ir iš gėdos akis slepianti mama – ne toks ir retas reiškinys

Atžala, vietoje šokoladuko prašanti morkytės, greičiausiai, ne vieno tėvo svajonė. „Kaip pasiekti, kad sveikas maistas vaikui atrodytų ir skanus? Tiesiog nepratinkite savo mažylio prie šokolado – juk paprasta!“ – teigia Jelena Tulčina.

Nutukę ir sergantys vaikai — kasdienybė

Medikės teigimu, šis laikotarpis pasaulyje – vienas kritiškiausių. „Dar niekuomet nebuvo tiek alergiškų, nuolat sergančių ir nutukusių vaikų. Pati šiuo metu gydau devynerių metų mergytę, sveriančią 89 kg. Kieno tai kaltė? Pamirškite pasiteisinimą „stambūs kaulai“, viskas prasideda šeimoje.

Kol tėveliai nesuvoks maisto svarbos bei vertės ir nesustos kiekvieno nepaklusnumo ar pageidavimo užkišti papildomu šokoladuku, tol neturėsime sveikos visuomenės. Visos tos kankynės, kai priklausomybę saldumynams turintis vaikas privalo iš naujo mokytis valgyti, išvengtume, jei naujai iškepti tėvai suvoktų paprasčiausią sveikos mitybos svarbą“, – teigia mitybos specialistė.

Nėra vieno recepto, tik bendros taisyklės

Ilgametės praktikės teigimu, visi ieškantys stebuklingo recepto, gali smarkiai nusivilti. „Tiek mėsėdžiai, tiek veganai ar vegetarai gali būti ligoniai. Mūsų organizmai skirtingi, jiems reikia vis kitų produktų. Pagal „Maisto netoleravimo testą“, vaikai ar suaugę gali turėti paslėptą alergiją net tokiems iš pažiūros nekaltiems produktams, kaip riešutai, pomidorai ar agurkai. Vis dėlto, galioja ir bendros taisyklės.

Reikėtų vengti pieno produktų, alkoholio, kavos, cukraus bei glitimo. Taip pat, pasirūpinti, kad vaiko dienos racioną sudarytų 80% daržovių, vaisių ir kruopų, 10% riebalų ir 10% – gyvulinių baltymų“, – patirtimi dalijasi medikė.

Ką daryti, jei nevalgo?

Mitybos specialistės teigimu, jei pradžioje maitintasi netaisyklingai, vėliau vaikui gali būti sudėtinga pereiti prie kitokio maisto. „Jei kas dieną valgydavote makaronus ar saldžius sausus pusryčius ir staiga pasiūlysite traputį su avokadu ir daržovių sriubą, natūralu, kad vaikas gali tiesiog atsisakyti valgyti. Tik nepulkite aplink jį šokinėti ir gaminti jo mėgstamų patiekalų!

Kaip medikė ir močiutė, galiu drąsiai teigti, kad pusdienis bado dar niekam nepakenkė. Nevalgė pusryčių? Ateis pietų. Neatėjo? Prie vakarienės stalo sukirs ir žalią brokolį. Pamažu pereiti prie sveikos mitybos nepavyks. Arba pyragėliai ir nutukimas, arba daržovės ir sveikata. Kito kelio nėra.

Vis dėlto, jei norite būti diplomatiški, siūlau susitarti vieną dieną per savaitę, kuomet vaikas galės valgyti, ką tik norės. Žinodamas, kad šeštadienį gaus ir makaronų, ir šokoladuką, mažylis visą savaitę klusniai mėgausis daržovėmis, kruopomis, mėsa ar žuvimi. Na, galbūt mėgautis pradės kiek vėliau, tačiau šeimoje pradėsite ugdyti sveiko maisto kultūrą, kuria remdamasis vaikas gyvens visą gyvenimą. Pasikankinti tikrai verta“, – siūlo Jelena Tulčina.

Temos: