Mitai apie sveiką gyvenimo būdą. Ar tikrai mums reikia 8 stiklinių vandens per dieną?

Mityba / Fotolia nuotr.
Mityba / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-09-08 14:37
AA

Kiek turite įsitikinimų apie sveiką gyvenimo būdą? Pavyzdžiui, greičiausiai ne kartą esate sau ir kitiems pasakę, kad pienas stiprina kaulus, morkos gerina regėjimą, cukrus vaikus paverčia mažais energingais monstriukais, o jeigu nukritusį maistą pakelsime per kelias sekundes, tai jis bus tinkamas valgyti ir neužkrėstas bakterijomis.

Tinklapiai lifehacker.ru ir businessinsider.com dalijasi tam tikrų mūsų įsitikinimų paneigimais.

1 MITAS. Pienas stiprina kaulus ir daro juos tvirtesniais

Tikinama, kad piene yra itin daug vitamino D ir kalcio, todėl jis naudingas mūsų kaulams, dantims ir pan. Tačiau paskutiniai tyrimai atskleidžia visai kitą pusę – rašoma, kad nėra jokio ryšio tarp išgerto pieno kiekio ar kalcio bei vitamino D vartojimo ir patirtų lūžių.

Kaip tik, pasirodo vis daugiau nuomonių, patariančių vyresniame amžiuje mažinti pieno ir jo produktų vartoseną. Manoma, kad tai susiję su vėžio rizika, kai kuriomis autoimuninėmis ligomis.

2 MITAS. Ekologiškuose produktuose nėra pesticidų ir jie maistingesni

Iš tikrųjų ekologiškas maistas nėra geresnis ir tikrai nėra visiškai be pesticidų. Pasirodo ūkininkams, auginantiems ekologišką produkciją, leidžiama naudoti natūralias chemines priemones, kurios tam tikrais atvejais kenkia labiau nei sintetinės.

Tačiau pabrėžiama, kad ekologiškoje ir neokologiškoje produkcijoje aptikti pesticidų skaičiai tokie menki, jog dėl to nereikėtų sunerimti. Ekologiško maisto vartojimas, pasak 98 727 tyrimų, neturi daugiau maistinių savybių palyginti su neekologišku.

3 MITAS. 5 sekundžių taisyklė

Girdėjote, kad jeigu maistas nukrenta ant žemės, tačiau jį pakeliate per 5 sekundes, tuomet be baimės galite valgyti? Pasirodo, tai dar vienas mitas. Nesvarbu, kokios švarios grindys bebūtų, svarbiausia tai, jog užtenka kelių milisekundžių, jog maistas būtų apkrėstas bakterijomis.

Tyrėjai aptiko, kad drėgnas maistas pritraukia daugiau bakterijų nei sausas, tačiau tai ne priežastis valgyti maistą, kuris nukrito ant žemės.

4 MITAS. Šokoladas ir spuogai

Tai dar vienas klaidingas įsitikinimas. Tyrimo metu mokslininkai vieną dalyvių grupę visą mėnesį maitino šokoladiniais batonėliais, kuriuose buvo dešimt kartų daugiau šokolado nei standartiniuose batonėliuose.

Kita grupė valgė netikrą šokoladą. Kokie buvo tyrimo rezultatai? Palyginę abiejų grupių rezultatus mokslininkai aptiko, jog nei šokoladas, nei riebalai nedarė jokios įtakos spuogams.

5 MITAS. Vienas obuolys per dieną – ir būsite sveiki kaip ridikai

Ar tikrai? Visi mitybos specialistai pasakytų, kad obuoliuose gausu reikalingų mineralų ir vitaminų, geležies, ląstelienos ir pan. Tačiau šis vaisius nėra panacėja nuo visų ligų, todėl nereikėtų jam priskirti stebuklingų gydomųjų savybių.

6 MITAS. Natūralus cukrus, pavyzdžiui, medus naudingesnis nei rafinuotas cukrus

Granola, pagaminta su medumi, o ne su kukurūzu sirupu, tikrai nėra geriau. Tvirtinama, kad natūralus cukrus, esantis vaisiuose, ir sintetiniai produktai, tokie kaip saldainiai, yra tas pats, rašoma businessinsider.com. „Biologinis medaus poveikis yra lygiai toks pats kaip ir kukurūzų sirupo su aukštu fruktozės kiekiu“, – tikina profesorius Alanas Levinovitzas. Skirtumas tas, jog cukraus kiekis įvairiuose saldžiuose produktuose yra didesnis, todėl didėja ir jo kaloringumas.

7 MITAS. Ledai peršalimo metu – kenkia?

Nors sunku tuo patikėti, tačiau tikinama, jog peršalus galima drąsiai skanauti ledų. Mokslininkai iš Mayo klinikos tikina, kad šalti ledai gali nuraminti jūsų gerklę, nuimti skausmą, suteikti energijos, kuri reikalinga kovoti su liga, bei kalorijų, kurių galbūt negaunate tiek, kiek reikia, kai sergate.

Ledai su avietėmis / Fotolia nuotr.

8 MITAS. Cukrus ir vaikų hiperaktyvumas

Greičiausiai teko ir matyti, ir girdėti, kaip mamos stengiasi vaikus atitolinti nuo saldumynų, kadangi jie tampa pernelyg aktyvūs ir energingi. Tačiau mokslininkai sąsajų tarp cukraus ir hiperaktyvumo neaptiko.

Greičiausiai šis mitas išplito dar 1974-aisiais, kai dr. Williamas Crookas parašė laišką Amerikos pediatrų akademijai, teigdamas, kad cukrus susijęs su vaikų aktyvumu, nors jokių įrodymų nepridėjo.

Ir, kaip teigia Nacionalinis psichinės sveikatos institutas, mintis, kad rafinuotas cukrus susijęs su dėmesio sutrikimu ir hiperaktyvumo sindromu, nėra teisingas, kadangi daugiau tyrėjų ją atmeta, o ne palaiko.

9 MITAS. Valgydami morkas, jūs puikiai matysite naktį

Morkose yra gausu vitamino A, kuris itin teigiamai veikia jūsų akių sveikatą, tačiau nereikia manyti, kad įgysite supergalių kimšdami didžiulius morkų kiekius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos specialistė J.Tulčina: Negalintys gyventi be cepelinų irgi turi išeitį

10 MITAS. Vartodami vitaminus tapsite sveikesni

Manote, kad užtenka vienos piliulės, jog būtumėte sveiki? Reikės kur kas daugiau pasistengti. Dešimčių tyrimų metų rezultatai neaptiko multivitaminų naudos patvirtinimo, be to, kai kuriais atvejais jie dar ir sukelia tam tikrų rūšių vėžio riziką.

11 MITAS. Per dieną kiekvienam reikia išgerti 8 stiklines vandens

Vanduo yra svarbi mitybos dalis, tačiau mintis, kad kiekvienas mūsų būtinai turi išgerti 8 stiklines vandens per dieną – ne visai teisinga. Esmė ta, kad vandens poreikis – yra individualus dalykas. Tirdami sveikus žmones mokslininkai neaptiko ryšio tarp suvartojamo skysčių kiekio ir inkstų, širdies ligų, druskos lygio, odos grožio.

Visgi, vanduo neturi kilokalorijų, todėl yra puiki alternatyva, ir, žinoma, kur kas sveikesnė nei saldūs ir gazuoti gėrimai.

12 MITAS. Sultys padės detoksikuoti organizmą po persivalgymo

Sultys ir detoksikacija neturi nieko bendro, kadangi organizmas valosi per inkstus, kepenis, virškinamąjį traktą. Be to, valgyti vaisius yra sveikiau, nes sulčių spaudimo metu pašalinama ląsteliena, yra gaunamas didesnis kiekis cukraus.

13 MITAS. Stresas kaltas dėl padidėjusio kraujospūdžio

Pasirodo, streso negalima kaltinti dėl chroniško aukšto kraujospūdžio. Žinoma, sutinkama su tuo, kad stresas turi įtakos laikinam kraujospūdžio padidėjimui, tačiau pagrindinis vaidmuo čia atitenka genetikai, rūkymui ir prastai mitybai.