Milda ir Seydi Kartalli: atostogų romanas su laiminga pabaiga

Seydi Kartalli su žmona Milda ir dukra Maria.  / Gretos Skaraitienės nuotr.
Seydi Kartalli su žmona Milda ir dukra Maria. / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2020-05-19 08:00
AA

„Jau šis gražus vaikinas man makaronų neprikabins – nepanešiu“, – išdidžiai pagalvojo ji. Verslininkas ir virėjas Seydi Vakkas Kartalli (30) makaronų nekabino, bet štai jo kepamos baklavos žmona dailininkė Milda Kartalli (36) neatsivalgo iki šiol. O tas išdidus kvietimo į diskoteką atsisakymas šiandien turi vardą – po namus bėgioja skvarbių tamsių akių poros dukra penkiametė Maria.

Kartalli pavardę Vilniuje iškart įsiminė mėgstantys rytietiškus saldumynus. Mat Seydi kelerius metus pats kepė baklavą, garsas apie kurią pasklido pakankamai plačiai. Vyras patobulino Osmanų imperijos palikimo receptą – naudojo mažiau cukraus, kepė ir tinkamą veganams variantą, tad gerbėjų buvo nemažai. Visgi ne tiek, kad pakaktų išgyventi – baklavos gaminimui Seydi iš užsispyrimo naudojo tik aukščiausios kokybės produktus ir viską darė pats savo rankomis. Bet iš Gaziantepo miesto, kuris vadinamas Turkijos gastronomijos sostine, kilęs vyras rado kitą išeitį – su draugu ėmė kepti  kebabus. Žinantys tikrųjų skonį, šio patiekalo tikrai nelaiko prastu.

Pandemija pastumdė ir šį sumanymą, bet visai jo neužgesino: Seydi sumažino darbuotojams atlyginimus ir darbo valandas – kad tik būtų galima išsaugoti darbą ir nors kokias pajamas, nes kolegos jauni ir neturi santaupų.  Pats Seydi prikepė baklavos ir nuvežė Santariškių medikams - jo sesuo tėvynėje dirba ligoninėje, tad norėjo nors kaip prisidėti prie tų, kurie patiria didžiulę riziką ir nuovargį.

Įdomu tai, kad Seydi kulinaro talentą išlukšteno jo žmona Milda. 

„Gyvenimo Vilniuje pradžioje Seydi apsižiūrėjo, kad galima gauti nemažai turkiškų produktų, patiekalų, tik geros baklavos trūksta. Tuomet jam ir sakau: „Ne raketų mokslas – kepk pats. Taip, kol išmoksi – užtruks, bet gali pradėti dabar“, - Milda ir šiandien prisimena pirmosios vyro iškeptos baklavos skonį – ji buvo puiki.

Seydi Kartalli su žmona Milda ir dukra Maria. / Gretos Skaraitienės nuotr.

Tai, kad lietuvė Milda ištekėjo už turko Seydi – tam tikra prasme jos tėvų nuopelnas. Šie gimtadienio proga padovanojo dukrai kelionę į Turkiją su kuo tik ji pageidautų. Milda buvo artima su pusbrolio žmona – ją ir pakvietė atostogų.

Puikus oras, gardus maistas, baseinas, prie kurio kokteilių atneša gražus padavėjas.

„Kai jis pakvietė vakare į diskoteką, kur turėjo dirbti, pagalvojau, kad net nesiruošiu ten eiti. Jaunas gražus turkas prikabins man tiek makaronų, kad net nepanešiu – kam man to reikia, - prisimena Milda. – Buvau nusvilusi nuo santykių, sau buvau pasakiusi, kad auginsiu kates ir lepinsiu svetimus vaikus. Kaip tik buvau susidomėjusi nauja veikla – tatuiruotėmis, o tam reikėjo daug laiko ir energijos. Naujų santykių nenorėjau, nes tai ir papildomi rūpesčiai“.

Lietuvės viešnios ignoravo Seydi kvietimą kelis kartus, kol vieną vėlų vakarą išvydo jį piktai besitvarkantį. Lyg ką nujausdama, Mildos bendrakeleivė atsargiai paklausė, ką jos galėtų padaryti, kad jis nebepyktų dėl jų melo – juk pažadėjusios diskotekoje neapsilankė.

„Seydi sako, kad ateitume po penkiolikos minučių pasikalbėti už vartų. O ne! Už vartų vidury nakties tikrai neisiu. Bet kažkaip visgi mudvi su pusbrolio žmona sutikome su nauju pažįstamuoju pasivaikščioti. Iš karto į akis krito didelė tatuiruotė – pats ją tarnaudamas armijoje pasidarė, iki šiol bandome ją dailiai sutvarkyti (juokiasi). Kai Seydi prabilo, suklusau: jokių makaronų, jis tiesiog pasakojo apie savo šeimą, su rūpesčiu ir atida – apie kiekvieną artimą. Tai mane užkabino ir pagalvojau, kad visgi jis – geras žmogus“, - prisimena Milda.

Galbūt viskas tuo ir būtų pasibaigę, bet kitą vakarą Milda nuėjo į diskoteką, kur už baro sukosi jos jau šiek tiek prisijaukintas pažįstamas. Tačiau prie merginos prisikabino kiti viešbučio svečiai – Seydi puolė jos ginti, kilo muštynės.

„Poelgis karštakošiškas, išsigandau, kad vaikinas per mane praras darbą, nes su viešbučio svečiais jokiu būdu negalima konfliktuoti. O jau žinojau, kaip darbas jam svarbus – pinigus jis atiduodavo tėvams išlaikyti šeimą. Tad vėliau jau aš patykojau Seydi prie vartų – rūpėjo paklausti, kaip susiklostė jo reikalai. Laimė, jo neišmetė, nes buvo labai vertinamas, o tie svečiai viešbutyje jau buvo sukėlę ne vieną konfliktinę situaciją, tad viskas baigėsi gerai. Seydi ir darbo neprarado, ir... žmoną atrado“, - juokiasi Milda.

„Viešbutyje ilsėdavosi žmonių iš daugybės šalių, kodėl būtent Milda? Nežinau, kažkas palietė mano širdį. Kai pirmą kartą pasikalbėjome gal dešimt minučių, norėjau, kad ji niekada nenutiltų“, - Seydi kalba lyg iš romantiško filmo.

Milda namo išskrido su dvejone širdy, nusprendusi, kad laikas parodys, ko pažintis verta. Tačiau iškart prasidėjo intensyvus bendravimas virtualiai – pora meistriškai derino žinutes ir pokalbius prie savo darbų, o naktimis prakalbėdavo iki aušros. Kai Seydi netrukus pakvietė lietuvę į savo sesers vestuves, Milda ėmė mokytis pagrindinių turkiškų frazių, kad galėtų pasisveikinti su artimaisiais, bet kad bus visa giminė – to nesitikėjo. Pačios Mildos tėvai pažintį vertino atsargiai.

„Matyt, tikėjosi, kad praslysiu ir neištekėsiu“, - šiandien juokiasi Milda.

O jiedu ėmė ir susituokė po...keturių mėnesių. Nes abejonių neturėjo nė vienas.

„Kai šiandien skambina mano mama ir klausinėja tik apie Mildą ir Marią, turiu priminti, kad esu jos sūnus“, - smagiai pasakoja Seydi, ir šis epizodas geriau nei žodžiai iliustruoja, kaip gražiai lietuvė buvo priimta turkų šeimoje.

Iš pradžių jaunavedžiai apsigyveno Turkijoje, tik Milda norėjo dukrą pagimdyti Lietuvoje, būti šalia savo tėvų šeimos. Tačiau kol mama ir dukra stiprėjo, Seydi apsidairė Vilniuje, kad yra ką veikti, susirado draugų ir pagalvojo, kad žmonai su savais tėvynėje visgi geriau.

„Aš vis tiek visa galva paniręs į darbą,  man visur gerai, nenorėjau Mildos išrauti iš jos erdvės, be to, Turkijoje moterims darbą sudėtingiau rasti nei vyrams, o mano žmona ne iš tų, kurios nori tik sėdėti namie“, - sako Seydi.

„Matau, kaip jis pasiilgsta šeimos, koks svarbus ryšys ir kaip atsigauna nuvykęs į Turkiją – tarsi kažkuo reikšmingu prisipildo iš vidaus. Taip kol kas ir gyvenome – Vilniuje, atostogas leisdami Turkijoje“, - sako Milda.   

Jiedu kartu – šešeri metai ir puikiai prisimena pirmą kartą patirtus nepakantumo kitataučiui ženklus. Štai kai kuriems Mildos draugams pasirodė netinkamas sprendimas tekėti už svetimšalio ir draugystę jie nutraukė. Viena pirmųjų Seydi frazių, išmoktų lietuviškai „Aš ne durnas“, nes daugelis bandydavo jį apgauti.

Po keturių mėnesių pažinties įšokus į santuoką realybė turėjo kirsti skaudžiai?

„Ji netrenkia iš karto, po truputį, - juokiasi Milda. – Iš karto viso dramblio negalima suvalgyti, tačiau mažais kąsneliais įmanoma. Bent iki šiol išlindusius nesusipratimus gražiai išspręsdavome. Kai Maria buvo mažesnė ir pajutau užsisėdėjusi namuose, supratau, kad reikia kažko griebtis, nes neramu viduje: labai norėjau dirbti – su bičiule net tatuiruočių saloną buvome atidariusios, tačiau dukra darželyje neretai sirgdavo, ir aš turėjau pristabdyti savo veiklą. Man padėjo lektoriaus Arno Markevičiaus vertybių savaitgalis. Po jo aiškiai suvokiau, kad tatuiruotes bus kas padaro, tačiau vyrui ir dukrai manęs, mano kuriamos jaukios atmosferos jiems nepakeis niekas, todėl nustojau graužtis, kad kol kas nedirbu“.

Seydi puikiai gamina, bet yra prapuolęs darbe, todėl Milda nesigraužia, kad tenka nemažai laiko praleisti virtuvėje – ji mėgsta ruošti sudėtingus patiekalus, o dailininkės akis dar prašosi ir spalvų, tad Kartalli šeimos vaišių stalas dažnai atrodo lyg restorane.

Sutikus mylimąjį Mildos požiūris į maistą šiek tiek pasikeitė. Ji dešimtmetį buvo vegetarė, tačiau, viešėdama Seydi šeimos namuose ir vis ragaudama jo mamos patiekalų, pradėjo valgyti ir mėsą.

„Kosmosas, kaip skaniai gamina mano anyta! Viską daro tarsi paprastai, tačiau Turkijoje patys produktai žymiai puikesnio skonio”, - pasakoja Milda.  

Baklava su pistacijomis

Baklava su pistacijomis / Gretos Skaraitienės nuotr.
  • 1 pakuotė (450 g) filo tešlos lakštų
  • 400 g pistacijų
  • 300 g ghi sviesto

 

Sirupui:

  • 500 g cukraus
  • 350 ml vandens
  • ¼ citrinos sulčių

Pirmiausia Seydi paruošia sirupą: į didelį puodą supila cukrų, vandenį ir ketvirčio citrinos sultis. Kaitina ant šiek tiek didesnės nei vidutinė ugnies maišydamas, kol cukrus ištirpsta. Kai sirupas tampa vientisas, nustoja maišyti ir palaukia, kol viskas užverda. Tada sumažina kaitrą ir verda dar 20–25 minutes, kol sirupas sutirštėja. Nukelia nuo viryklės ir palieka ataušti.

Susmulkina pistacijas. Įkaitina orkaitę iki 180 laipsnių, jei yra galimybė – nustato vėjelio funkciją.

Išskleidžia tešlą ant stalo. Paima saują riešutų ir paskirsto ant jos. Atskiria viršutinį lakštą, susuka į ritinėlį ir deda į kepimo skardą. Tą patį kartoja su kitais lakštais.

Prieš kepdamas Seydi supjausto ritinėlius skersai norimo dydžio gabaliukais.

Sviestą ištirpdo prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ir konditeriniu teptuku paskirsto ant baklavos.

Kepa 30–45 minutes, kol baklava įgauna rusvą spalvą. Ištraukęs iš orkaitės palieka atvėsti.

Kai baklava visiškai atvėsta, užpila sirupą ir palieka bent valandai, kad įsigertų. Tuomet desertą galima patiekti ir mėgautis.

Balli Mahmudiye

Balli Mahmudiye / Asmeninio albumo nuotr.

Šis Osmanų imperijos laikų receptas atkeliavo iš sultono Mahmudo rūmų, todėl ir pavadintas jo vardu. Pirmą kartą rūmų meniu prieš kelis šimtus metų pasirodęs patiekalas buvo itin mėgstamas sultono ir yra populiarus iki šiol.

  • 500 g vištų šlaunelių mėsos
  • 500 g vištų krūtinėlių
  • 100 g migdolų
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 svogūnas
  • 100 g smulkintų džiovintų abrikosų
  • 50 g razinų
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis cinamono
  • 1 šaukštelis arba pagal skonį druskos
  • 2 šaukštai skysto medaus
  • 5 šakelės krapų

Migdolus Seydi nupliko verdančiu vandeniu, nuo pamirkusių nulupa odeles.

Vištieną sudeda į verdantį vandenį ir verda 10 minučių. Apvirusią supjausto kubeliais ir troškina keptuvėje su sviestu. Suberia kubeliais pjaustytą svogūną ir troškina toliau.

Į troškinį sudeda džiovintus vaisius ir riešutus. Supila citrinos sultis, įberia cinamono ir druskos. Ištroškintą vištieną apšlaksto medumi ir patroškina dar 2 minutes.

Prieš patiekdamas apibarsto susmulkintais krapais.

Alinazik

 

Alinazik / Asmeninio albumo nuotr.

Šis patiekalas yra kilęs iš Turkijos gastronomijos sostinės Gaziantepo. Senajame recepte buvo naudojamas avienos faršas, tačiau su laiku išpopuliarėjo ir naujoji versija su jautiena.

500 g jautienos faršo (gali būti kapota jautiena)

6 vidutinio dydžio baklažanų

600 g jogurto

Ryšulėlio petražolių (susmulkintų)

1 raudonos paprikos (supjaustytos kubeliais)

2 žalios paprikos (supjaustytos kubeliais)

3 skiltelių česnako

2 šaukštai sviesto

1 arbatinis šaukštelis aitriosios paprikos

1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų

1 arbatinis šaukštelis arba pagal skonį druskos

Seydi įkaitina orkaitę iki 200 laipsnių karščio, sudeda baklažanus ir kepajuos apie 25-30 minučių, kol suminkštėja. Kai baklažanai atvėsta, nulupa odeles ir sukapoja.

Sumaišo baklažanus su druska, jogurtu ir susmulkintu česnaku.

Keptuvėje ištirpinęs sviestą apkepina jautieną - faršą arba kapotą mėsą.

Kai mėsa beveik iškepusi, sudeda paprikas ir apkepina kartais pamaišydamas.

Paprikoms ir mėsai gerai iškepus sudeda prieskonius ir petražoles, gerai išmaišo ir išjungia viryklę.

Patiekdamas į lėkštę pirma deda baklažanų su jogurtu, ant viršaus - kepintą jautieną.

Ryžių pudingas – Sütlaç

Ryžių pudingas – Sütlaç / Gretos Skaraitienės nuotr.
  • 1 stiklinė ryžių
  • 1 l vandens
  • 1250 ml pieno
  • 3 šaukštai ryžių miltų
  • 1 ½–2stiklinės cukraus
  • žiupsnelis cinamono

Ryžius Milda nuplauna, užpila vandeniu ir verda ant vidutinės ugnies, kol jie sugeria visą vandenį. Tuomet supila litrą šalto pieno, pamaišo ir kaitina iki užvirimo.

Atskirame dubenyje sumaišo ryžių miltus su likusiu pienu. Įpila nuo ryžių nusemtus du samčius karšto pieno – mišinys turi sušilti.

Ryžių miltų ir pieno mišinį pila į puodą su ryžiais. Nuolat maišydama verda apie 10 minučių. Įmaišo cukrų ir verda dar 3–5 minutes.

Pudingą vienodomis porcijomis išpilsto į dubenėlius ir palieka atšalti. Apibarsto trupučiu cinamono ir patiekia.

Matcha ir kokosų tartaletė

 

Matcha ir kokosų tartaletė / Gretos Skaraitienės nuotr.

Pagrindui:

  • 86 g kambario temperatūros sviesto
  • 63 g cukraus pudros
  • 33 g migdolų miltų
  • 1 šaukštas žaliosios arbatos matcha miltelių
  • 1 kiaušinio trynys
  • 156 g miltų
  • žiupsnis druskos
  • 1 ½ šaukšto pieno

Kokosiniams putėsiams:

  • 1 šaukštelis želatinos
  • 100 g susmulkinto baltojo šokolado
  • 100 ml kokosų pieno
  • 200 ml grietinėlės (36% riebumo)
  • žiupsnelis tarkuotos tonka pupelės
  • 2 lašai vanilės ekstrakto aba pusės vanilės ankšties sėklytės

 

Pirmiausia Milda gamina pagrindą. Įjungia elektrinį plaktuvą: su tešlos minkymo antgaliu sumaišo sviestą, cukraus pudrą, migdolų miltus ir matcha miltelius. Įmaišo kiaušinio trynį. Suberia miltus, druską ir lėtai viską išmaišo. Pila pieną ir maišo, kol masė virsta vientisu tešlos gabalu.

Tešlą perminko, padalina į kelias dalis (tiek, kiek bus tartalečių), suformuoja plokščius diskus, suvynioja į maistinę plėvelę ir padeda į šaldytuvą vienai valandai.

Vėliau deda diskus tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir iškočioja iki 2-3mm storio lakštų. Palaiko 15 minučių šaldytuve.

Švelniai įspaudžia tešlos lakštus į kepimo formas, stengdamasi netempti tešlos. Vėl pašaldo šaldytuve valandą, tuo tarpu įkaitina orkaitę iki 180 laipsnių karščio.

Subado tartaletes šakute ir kepa vidurinėje orkaitės lentynoje apie 20 minučių arba kol kraštai įgauna auksinę rusvą spalvą. Išima iš formų, kai pilnai atvėsta.

Tik iškepusi tartaletes Milda imasi putėsių gamybos. Želatiną išbrinko šaltame vandenyje. Kokosų pieną supila į nedidelį prikaistuvį, suberia tonka pupelės miltelius, vanilę ir pakaitina iki užvirimo. Nuima nuo ugnies, įmaišo išbrinkusią žetaliną, kol pilnai ištirpsta, ir supila šiltą skystį ant susmulkinto baltojo šokolado. Uždengusi palaiko dvi minutes ir gerai išmaišo, kad gautųsi vientisa masė. Palieka atvėsti iki kambario temperatūros.

Išplaka grietinėlę ir atsargiai mentele įmaišo į atvėsusią kokosų ir šokolado masę. Supila ant tartaletės pagrindo, išlygina ir padeda į šaldytuvą 5 valandoms arba per naktį.

Kremui sustingus papuošia vaisiais arba uogomis pagal skonį.

 

Seydi Kartalli su žmona Milda ir dukra Maria. / Gretos Skaraitienės nuotr.