Mėsos pagardai ir padažai

Kepsnys su garstyčiomis. / Fotolia nuotr.
Kepsnys su garstyčiomis. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-02-02 17:36
AA

Prie įvairių mėsos kepsnių tinka ne tik įprasti, bet ir saldžiarūgščiai padažai, paprastai gaminami iš uogų ir vaisių. Parduotuvių lentynos lūžta nuo pasirinkimo, tačiau visada gardžiausias namuose ruoštas maistas. Be to, visiškai aiški ir jo sudėtis.

Obuolių ir spanguolių

Jums reikės: 2 obuolių, 1 kriaušės, 200 g šaldytų spanguolių, 3 skiltelių česnako, 1 raudonos paprikos, ½ stiklinės obuolių acto, ½ stiklinės rudojo cukraus, 1 citrinos, 1 nubraukto šaukštelio aitriųjų paprikų, 1 šaukštelio malto cinamono, ½ šaukštelio maltų muskatų, žiupsnelio druskos.

* Obuolius, kriaušę ir papriką supjaustykite ir sudėję į puodą troškinkite, kol suminkštės.

* Spanguoles atšildykite. Išspauskite citrinos sultis, nutarkuokite žievelę. Visa tai sudėkite į troškinamus vaisius. Supilkite ir obuolių actą, sudėkite trintas česnako skilteles, suberkite cukrų, druską ir prieskonius.

* Viską gerai išmaišykite ir dar apie 15 min. pavirkite.

* Šis padažas tinka prie paukštienos ir žvėrienos patiekalų.

Obuolių ir svogūnų

Jums reikės: 5 vidutinio dydžio obuolių, 2 svogūnų, saujos juodųjų razinų, 1/2 šaukštelio gvazdikėlių, 1 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės obuolių acto, maltų kvapniųjų pipirų ir druskos.

* Obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Svogūnus supjaustykite žiedeliais. Razinas gerai nuplaukite ir kartu su obuoliais ir svogūnais sudėkite į storadugnę keptuvę.

* Suberkite visus prieskonius: gvazdikėlius, kvapniuosius pipirus, cukrų, druską, supilkite actą.

* Troškinkite apie 20 min. vis pamaišydami.

Šis padažas puikiai paskanins jautienos ir kiaulienos patiekalus.

Kriaušių ir imbierų

Jums reikės: 5 cm imbiero šaknies gabalėlio, 5 kriaušių, 3 svogūnų, 2 citrinų, 100 g baltųjų razinų.

200 ml baltojo vyno, 1 stiklinė cukraus.

* Imbierą smulkiai sutarkuokite. Kriaušes nulupkite ir išėmę sėklalizdžius supjaustykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite.

* Citrinas nušveiskite šepetėliu su soda ir nutarkuokite žievelę, citrinas supjaustykite, kiek įmanoma pašalinkite sėklas.

* Razinas gerai nuplaukite ir užpylę vynu kuriam laikui palikite.

* Visus ingredientus sudėkite į puodą ir uždengę apie 35 min. troškinkite, kol viskas gerokai suminkštės. Tada šiek tiek atvėsinkite ir sumalkite elektriniu maišytuvu iki vientisos masės.

Šis padažas puikiai tiks prie kalakutienos patiekalų.

Troškintos morkytės

Morkos su prieskoniais / Mariaus Žičiaus nuotr.

5 morkas supjaustykite stambokais pailgais maždaug 5 cm ilgio gabalėliais, sudėkite į puodą, įberkite 1 šaukštą kmynų, įpilkite šiek tiek vandens (kad vos apsemtų morkas), pasūdykite ir troškinkite ant nedidelės ugnies, kol morkos pradės minkštėti. Tada į puodelį nupilkite skystį, jame ištirpdykite 2 šaukštus medaus ir supilkite atgal ant morkų. Dar 5 minutes patroškinkite ir galite tiekti kaip garnyrą prie avienos, kiaulienos ir jautienos patiekalų.

Apskrudusios prieskoniuotos bulvytės

10 nedidelių bulvyčių gerai nušveiskite šepetėliu ir perpjovę pusiau sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 10 min., bet tik tiek, kad šiek tiek suminkštėtų, bet jokiu būdu neišvirtų. Tada vandenį nupilkite, bulves apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite grūstų pipirų, raudonėlių, rozmarinų mišiniu. Sudėkite į skardą ar prie bebaigiančios kepti mėsos ir apie 20 min. kepkite grilio režimu, kad apskrustų.

Saldieji burokėliai

4 virtus burokėlius nulupkite, supjaustykite riekelėmis ir sudėkite į skardą. Pašlakstykite aliejumi ir mėgstamais prieskoniais, o ant viršaus uždėkite po gabalėlį mėlynojo pelėsio sūrio. Kepkite, kol sūris pradės lydytis. Bus puikus garnyras prie jautienos ar avienos.