Maža gudrybė, kad šventės nesukeltų streso skandžiui: užkąskite kelis kartus per dieną

Pastovus persivalgymas
Pastovus persivalgymas
Šaltinis: Žmonės
2018-12-24 11:39
AA

Laikantis tradicijų ant Kūčių stalo turėtų būti dvylika skirtingų patiekalų, o Kalėdų dieną įprasta pradėti per pasninką išsiilgtais mėsos gaminiais. O jei jūsų artimieji gyvena skirtinguose miestuose, paprastai tenka viską išragauti net ne prie vieno stalo. Toks maisto smūgis per šventes gresia rimtu stresu skrandžiui: nuo persivalgymo iki rimto apsinuodijimo. Paradoksalu, tačiau maži užkandžiai gali padėti to išvengti.

„Eurovaistinės” vaistininkė Regina Molotkova įsitikinusi: didžiausia blogybė, kuri skatina persivalgymą – sėsti prie šventinio stalo labai išalkus. O per šventes dažniausiai taip ir nutinka. Visą dieną bėgte ir skubant ruošiamasi, o vakare prie stalo bandoma atsigriebti ragaujant visko tiek, kad net diržus tenka atsiveržti. R. Molotkovos teigimu, net jei šventės diena labai įtempta ir esate užsiėmę pasiruošimo darbais, svarbu laikytis įprasto valgymo režimo.

„Jeigu ruošiate vaišes vakarui, jokiu būdu nepraleiskite pusryčių ir pietų, užkandžiaukite. Prisiminkite, jog ilgesnis negu 5–6 valandų badavimas gerokai padidina tikimybę persivalgyti vakare“, – įspėja „Eurovaistinės“ vaistininkė.

Per šventes maisto iš tiesų suvalgome daugiau nei reikėtų, tačiau persivalgymą lemia ne tik suvalgyto maisto kiekis. Organizmą itin veikia ir netinkami valgymo įpročiai.

„Šventinius vakarus įprastai leidžiame su artimaisiais ar draugais pasyviai sėdėdami ant sofos, valgome paskubomis, o norėdami paragauti visų patiekalų nesilaikome jokios tvarkos“, – dažniausias klaidas išskiria vaistininkė. Ji pataria šventinę vakarienę pradėti nuo baltyminio maisto, tai yra, valgyti mėsą, žuvį, paskui – vaisius, daržoves. Baltyminis maistas suteiks energijos, reikiamų maisto medžiagų, sotumo jausmą ir mažiau suvalgysime deserto.

Nereikia ragauti visko

Lietuvių bruožas raginti artimuosius ragauti visko nėra labai naudingas sveikatai. Pasak vaistininkės, sėdant prie šventinio stalo svarbu įvertinti savo sveikatos būklę ir nepiktnaudžiauti produktais, kurių vengiate kasdieniame savo racione. Pavyzdžiui širdies ligomis sergantiems žmonėms nereikėtų padauginti riebių, gyvulinės kilmės produktų ar daug druskos turinčių patiekalų, nes taip apsunkinsite širdies darbą.

Dar vienas svarbus patarimas – įvertinti maisto šviežumą. Šventėms dažnas ruošiasi iš anksto, be to, ant stalo patenka ir dovanoti, iš toli artimųjų vežti maisto produktai. Jei toks maistas buvo laikomas netinkamai, šventinę nuotaiką greitai sugadins apsinuodijimo simptomai.

Temos: