Maisto produktai, kurių žiemą pirkti nederėtų

Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-02-01 09:00
Šiomis dienomis šviežių salotų ar daržovių galima rasti ištisus metus. Deja, tai dar nereiškia, kad jos bus tokios pat maistingos, kaip ir jų sezono metu.

Kai kuri „šviežia“ produkcija turi įveikti ilgą kelią iš šiltųjų kraštų, o tai nėra itin gerai nei jūsų skonio receptoriams, nei jūsų sveikatai.

„Kuo daugiau praeina laiko nuo daržovių ar vaisių surinkimo iki jų suvalgymo, tuo mažiau organizmas iš jų gauna ir vitaminų bei mineralinių medžiagų“, – tikina sveikos mitybos ekspertė Elizabeth Somer. Taigi, prieš eidami į daržovių ar vaisių skyrių, peržvelkite šį portale msn.com pateiktą sąrašą produktų, kurių žiemą verčiau jau nepirkti, ir išbandykite sveikesnes jų alternatyvas.

Taip pat skaitykite: Iššūkis – ekologiškas namas savomis rankomis. Statybininko patirtis

Venkite: supakuotų salotų

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Žinoma, nuplautos ir vartojimui paruoštos salotos yra itin patogu, tačiau, deja, visus vitaminus iš jų gautumėte tik valgydami jas vasarą ir geriausia – užaugintas savo darže. Keletas tyrimų parodė, kad šaltuoju sezonu parduotuvėse parduodamose salotose yra netgi 50 proc. mažesnis vitamino C kiekis.

Rinkitės: palmiškuosius kopūstus

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Šie kopūstai, mokslininkų manymu, turi itin stiprių priešvėžinių savybių, negana to, jie apsaugo širdį, mažina kraujo spaudimą, stiprina kaulus ir mažina uždegiminius procesus organizme. Šiuose kopūstuose taip pat gausu liuteino.

Tyrimai rodo, kad tarp suvartojamo liuteino kiekio ir akies pigmentacijos yra tiesioginis ryšys. Naudodami šiuos kopūstus salotoms visų pirma jų lapus apšlakstykite citrinų sultimis ir patrinkite jūros druska – taip lapai kiek suminkštės ir taps saldesni.

Venkite: smidrų

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Parduotuvėse smidrų įsigyti galima visus metus, tačiau tikrąjį jų skonį pajusite ir visas naudingąsias medžiagas iš jų gausite tik įsigiję smidrų jų sezono metu – pavasarį.

Rinkitės: briuselinius kopūstus

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Ši daržovė turi priešvėžinių savybių, negana to – puikiai stiprina imunitetą, mat suvalgę vos vieną puodelį briuselinių kopūstų, gausite visą rekomenduojamą vitamino C ir kaulus stiprinančio vitamino K paros dozę.

Venkite: persikų

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Vasarą jie saldūs ir sultingi, tačiau žiemą, deja, jei ir aptinkami parduotuvėse, – dažniausiai būna ganėtinai sudžiūvę ir beskoniai, o ir vitaminų juose praktiškai nerasite.

Rinkitės: persimonus

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Jų skonis panašiai saldus, tačiau vitaminų jie turi netgi trigubai daugiau už persikus. Vos viename persimone gausu antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių vitaminų A ir C, taip pat kalio ir sotumo jausmą suteikiančių skaidulų.

Venkite: šviežių žirnelių

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Jų galite drąsiai ragauti pavasarį, tačiau žiemą jie gali būti kiek krakmolingi ir visai be skonio. Žinoma, ir be vitaminų.

Rinkitės: konservuotas sojų pupeles

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Jose apstu baltymų ir skaidulų, dėl kurių ilgą laiką išlaikysite sotumo jausmą. Tiesa, geriausia rinktis jas ekologiškas, mat tada būsite užtikrinti, kad gausite visas jų teikiamas naudingąsias medžiagas.

Taip pat skaitykite: Olegas Lapinas: „Slopinate savo skausmą, pyktį ar baimę? Galimos pasekmės – ligos ir nusikaltimai“

Venkite: kukurūzų burbuolių

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Jomis taip pat galėsite pasimėgauti vasarą, o šaltuoju sezonu kukurūzų burbuolėms verčiau nešvaistykite pinigų, mat jų skonis tokiu metu yra itin krakmolingas.

Rinkitės: šaldytas kukurūzų burbuoles

„Šaldyta produkcija yra išties sveika, o kartais net ir sveikesnė už kai kuriuos produktus, kurie parduotuvėse pardavinėjami ne jų sezono metu“, – tikina mitybos mokslo profesorė Jeffrey Blumberg ir priduria, kad net ir šaldytose kukurūzų burbuolėse išlieka ir svarbiausios jų naudingosios medžiagos: regėjimą stiprinantys liuteinas bei zeaksantinas. 

Venkite: braškių

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.

Kad ir kaip žiemą norisi paskanauti sodriai raudonų ir gardžių braškių, juntamą impulsą verčiau apmalšinkite, mat negausite nei skonio, nei jose įprastai aptinkamo vitamino C.

Rinkitės: šaldytas braškes

Žinoma, jei jos iš jūsų pačių sodybos. Tokiu atveju galėsite mėgautis ne tik saldžiu jų skoniu, bet pastiprinsite savo imunitetą. Šaldytomis braškėmis galite paskaninti įvairius desertus ar naudoti jas vietoj ledukų.

Naujausi straipsniai