Maisto produktai: kurie mus gali atvėsinti, o kurie – ir sušildyti?

Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2016-01-31 13:00
Yra žmonių, kurie šąla netgi šiltuoju metų laiku. Negelbsti nė keletas vilnos megztinių. Norėdamas sušilti, organizmas sunaudoja begalę energijos, todėl ją būtina atkurti. Pavyzdžiui, kas dieną valgant kūną šildančių produktų. Taigi, koks maistas mus šildo, vėsina ar gaivina?

Šalti produktai: agurkai, pomidorai, salotos, jūros kopūstai, kviečių sėlenos ir želmenys, arbūzai, melionai, ananasai, mango, papaja, ciberžolė, kiviai, citrinos, laukinė paukštiena, jogurtas, druska, mineralinis arba šaltas vanduo.

Gaivūs produktai: apelsinai, mandarinai, bananai, vynuogės, kriaušės, saldūs obuoliai, avokadai, paprika, cukinija, špinatai, brokoliai, salierai, baklažanai, varškė, sūris, kefyras, pienas, grietinė, grietinėlė, rauginti kopūstai, gražgarstės, pievagrybiai, saulėgrąžų, alyvuogių, linų aliejai, grikiai, avinžirniai, kalmarai, alyvuogės, žalioji ir pipirmėtės arbatos, kvietinis alus, austrės.

Neutralūs produktai: beveik visi grūdai, išskyrus kviečius, ryžius, avižas. Pupos, pupelės, kopūstai, kukurūzai, agurkai, bulvės, morkos, burokėliai, žirniai, lęšiai, moliūgo sėklos, migdolai, karpis, upėtakis, lašiša, otas, jautiena, kiauliena, žąsiena, kalakutiena, triušiena, karvės pienas, aliejus, vynuogių sultys.

Šilti produktai: avižos, ryžiai, kepti svogūnai, krienai, bazilikai, krapai, kmynai, mairūnai, česnakai, abrikosai, persikai, razinos, rūkyta žuvis, upėtakis, tunas, krevetės, vištiena, ožkų pienas, pupelių kava.

Karšti produktai: cinamonas, karis, muskatas, juodieji pipirai, Kajeno, saldžiosios ir aitriosios paprikos, ciberžolės, laurų lapai, kmynai, kuminai, petražolės, krapai, mairūnas, bazilikai, čiobreliai, raudonėliai, gelsvės, pankoliai, baltasis pelynas, kadagių uogos, kardamonas, gvazdikėliai, šafranas, anyžius, garstyčios, imbieras, aštrusis pipirų (tabasko) padažas, aviena, ožkiena, imbiero ir pankolių arbatos.

Plačiau apie šildančius ir energijos teikiančius produktus skaitykite 4-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr.
Redakcijos archyvo nuotr.

Naujausi straipsniai