Maistas išduoda jūsų charakterį

Besilaikanti dietos moteris / Shutterstock nuotr.
Besilaikanti dietos moteris / Shutterstock nuotr.
2014-07-14 07:15
AA

Mitybos žinovų teigimu, maistas, kurį mėgstame, gali daug pasakyti apie žmogaus charakterį. O keičiant valgiaraštį įmanoma atsikratyti nepageidaujamų savybių.

Smaližiai

Žmonės, kurie po sočių pietų būtinai turi suvalgyti ko nors saldaus, o vakarais svajoja apie šokoladą ar pyragėlį, būna draugiški, linksmo būdo, mėgsta bendrauti ir džiaugtis gyvenimu.

Deja, to negalima pasakyti apie be saiko kemšančius saldumynus. Užkietėję smaguriai dažniausiai turi psichologinių problemų ir mėgina pasaldinti apkartusį gyvenimą. Jie, priešingai, kaprizingi, neretai turi polinkį į depresiją. Pasak psichologų, saldumynų mėgėjai ypač jautriai reaguoja į kritiką, tarsi mėgina „suvalgyti“ problemas. Taigi, jei artimas žmogus smaližiauja be saiko, susirūpinkite. Tai gali būti ženklas, kad jam stinga meilės, šilumos, dėmesio ar slegia rimtos problemos. 

Dietologai pataria rasti alternatyvą ir, užuot, kimšus pyragus, saldainius, ledus, pasimėgauti kaloringų šviežių vaisių ar uogų pudingu, saldžiais džiovintais vaisiais. Retkarčiais – ir tikru juoduoju šokoladu. Jame yra nuotaiką gerinančių ir energijos teikiančių medžiagų. Jei norite būti sveika, venkite cukraus, o desertu mėgaukitės ne po valgio, o tarp valgymų. 

Žuvies mėgėjai

Nė dienos negalite ištverti be žuvies ar jūrų gėrybių? Pasak japonų psichologų, šiuos produktus mėgstantiems žmonėms būdingas optimizmas, gera nuotaika ir polėkis. Jie yra romantiški, smalsūs, mėgsta keliones, nuotykius bei staigmenas. Dažniausiai būna geros nuotaikos, nesikremta dėl nesėkmių, tad jiems negresia jokia depresija ir sunkiau nei kitus išmušti iš vėžių.

Dietologų teigimu, žuvį valgyti sveika, nes joje yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos veiklą. Be to, žuvyse gausu fosforo, reikalingo smegenims, taip pat  skydliaukei būtino jodo, kraujotaką stimuliuojančio ir nuo trombų susidarymo saugančio vitamino E bei kitų medžiagų. 

Įsidėmėkite!

Jeigu norite keisti charakterį, nepatinka pesimistinis požiūris į gyvenimą arba, priešingai, esate per daug plepi, pamėginkite į valgiaraštį įtraukti produktų, kurių anksčiau nemėgote arba valgote retai.

Smaližėms patartina rinktis aitraus ir kartaus skonio produktus. Beje, jie padeda atsikratyti saldumynų potraukio. 

Piktnaudžiaujate aštriu maistu? Po truputėlį į racioną įtraukite saldžiarūgščių produktų ir pan. Ilgainiui pati nustebsite, kaip keičiantis skoniui (tai sužadina tam tikros energijos tekėjimą organizme, kitokias nuotaikas) pamažu keičiasi jūsų charakterio savybės ir net savijauta. Netikite? Išmėginkite!

Plačiau apie tai, kokią įtaką charakteriui daro skirtingas maistas ir skonis, skaitykite 28-ajame žurnalo „Ji“ numeryje!