Maistas į namus – ne toks ir prastas pasirinkimas

Mergina valgo greitą maistą / Vida Press nuotr.
Mergina valgo greitą maistą / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-03-22 15:00
AA

Vakare užsisakėte maisto į namus ir graužiatės, kad valgysite nesveikai? Kartais paskubomis namuose ruoštas patiekalas gali būti daug prastesnis pasirinkimas nei pica ar sušiai, kuriuos atveš iš restorano. Taigi, ko tikrai negalima valgyti vakare?

Šaldytos vakarienės

Jei patys pasigaminote didesnį kiekį virtinukų ar kito maisto ir užsišaldėte, tikrai ne nuodėmė juos suvalgyti kitą dieną. Net ir šaldyti lietiniai su įvairiais įdarais ar šaldyta pica, kurią įsigijote parduotuvėje, nėra labai blogas pasirinkimas. Tačiau reiktų vengti šaldytų produktų, kuriuos tereikia minutę ar dvi pašildyti mikrobangų krosnelėje, ir galima mėgautis mėsos kepsniu ar žuvimi su dviem garnyrais.

Reikėtų vengti šaldytų produktų, kuriuos tereikia minutę ar dvi pašildyti mikrobangų krosnelėje, ir galima mėgautis mėsos kepsniu ar žuvimi su dviem garnyrais.

Kadangi šie patiekalai šaldomi jau paruošti (iškepta mėsa ar žuvis, patroškintos daržovės, išvirtas padažas), kad išsaugotų skonio savybes ir tinkamą konsistenciją, naudojami itin stiprūs konservantai, pavyzdžiui, natrio (sodos) benzoatas. Be to, tokios vakarienės porcija daug didesnė, nei paprastai suvalgome per vieną kartą, todėl galite persivalgyti.

Makaronai su padažu iš stiklainio

Įvairių rūšių makaronai su jūros gėrybių ar Bolonijos padažu yra puikus patiekalas. Tinkamai išvirti makaronai nepavirsta į greituosius angliavandenius ir yra puikus maistas pietums ar vakarienei. Ne makaronai, o padažai, su kuriais jie pateikiami, slepia visą „blogį“. Žinoma, jei ruošite viską patys – saikingai naudosite aliejaus, sviesto ir druskos su cukrumi – tuomet viskas puiku. Tačiau jei skubėdami ant išvirtų makaronų suversite stiklainėlį pirktinio padažo, tada šis patiekalas nė iš tolo neprimins sveiko. Kiekviename konservuotame padaže yra mažiausiai du šaukšteliai cukraus, dar tiek pat druskos, acto ir įvairių maistinių priedų.

Spagečiai / Fotolia nuotr.

Daugelis dribsnių netinka nei pusryčiams, nei vakarienei – juose gausybė cukraus, mažai geležies ir baltymų. Vienas dubenėlis net kokybiškiausių ir saldintų dribsnių su pienu sudaro tik iki 300 kcal. Po valandėles jau girdėsite urzgiantį pilvą ir vėl keliausite prie šaldytuvo. Jei tikrai daugiau nieko namuose neturite, į dubenėlį su dribsniais bet įberkite saują riešutų, šviežių ar džiovintų vaisių.

Aštrus maistas

Aitriųjų paprikų mėgėjai gali ir nesutikti, tačiau aštrūs patiekalai vakarienei nėra pats geriausias pasirinkimas. Aitrieji pipirai spartina medžiagų apykaitą, kelia cukraus kiekį kraujyje ir suteikia energijos, todėl tinkamesni valgyti pirmoje dienos pusėje. Aštriai pavalgius pakyla kūno temperatūra, spartėja virškinimas, todėl net ir po kelių valandų gali būti sunku užmigti, o miego kokybė bus prasta.

Salotos

Salotos su pomidorais ir agurkais gali atrodyti puikus pasirinkimas vakarienei – vitaminai, skaidulos, mažai kalorijų. Tačiau tokios skurdžios vos kelių ingredientų salotos gali būti tik garnyras. Antraip maistingųjų medžiagų nepakaks net laikui iki miego, ką jau kalbėti apie visą naktį.

TAIP PAT SKAITYKITE Traškūs sėklų duoniukai

Jei norite vakarienei valgyti salotas, pasirūpinkite, kad jos būtų iš tiesų sveikos ir sočios. Be salotų lapų, pomidorų, agurkų, svogūnų ar kitų daržovių, lėkštėje turi būti bent vienas baltymų šaltinis – vištiena, kalakutiena, lašiša, tunas ar pupelės ir vienas riebalų šaltinis – avokadas arba riešutai. Gardinkite tik namuose ruoštu padažu arba citrinų sultimis ar šlakeliu kokybiško aliejaus.

Spagečiai / Fotolia nuotr.