Liucinos Rimgailės šventinis deserto receptas: pagaminti medaus pyragą su marcipanais visai lengva

Liucina Rimgailė / Asmeninio archyvo nuotr.
Liucina Rimgailė / Asmeninio archyvo nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2016-12-26 16:07
AA

Verslininkė, kepyklėlės „Liu Patty“ savininkė Liucina Rimgailė puikiai išmano, kaip sukurti šventišką Kalėdų stalą. Šventinės dekoracijos, su meile gaminti patiekalai ir, žinoma, skanus, saldus desertas. Šventinio deserto – medaus pyrago su kalėdiniais prieskoniais ir namine marcipano mase – receptu L.Rimgailė pasidalijo ir su 15min skaitytojais.

Bendraudama su 15min L.Rimgailė pasakoja, kad šįmet Kalėdoms ruoštis ėmė kaip niekad anksti. Tiesa, pirmiausia to pareikalavo darbas.

„Kalėdinius pasiūlymus ėmėme ruošti dar rugsėjį, rūpintis kalėdiniais užsakymais – spalį. Taigi šventėmis gyvenu jau bene tris mėnesius. Tačiau „naminės“ ir „darbinės“ Kalėdos – labai skirtingos“, – svarsto L.Rimgailė.

Kada į duris pasibeldžia tos „naminės“ šventės? „Per „darbines“ Kalėdas yra tiek rūpesčių, kad švenčių kvapo nė neužuodi, – stengiesi viską laiku, tvarkingai atlikti. Tačiau nuo gruodžio vidurio imu galvoti apie savo šeimą ir jos šventes – namų puošybą, dovanas. Tada tikrai pakvimpa Kalėdomis, viskas tampa jauku. Taip žvelgiant tas šventinis periodas man nespėja pabosti“, – šypsosi ji.

Liucinos Rimgailės kalėdinė eglė / Asmeninio archyvo nuotr.

Liucina pasakoja, kad šįmet ji stengėsi būti ypač pareiginga – darbinius reikalus sutvarkė taip sklandžiai, kad vargo nematyti, kalėdinę eglę namuose pastatė dar gruodžio pradžioje, o dovanomis artimiesiems pasirūpino dar žiemai nespėjus ateiti. Kaip ji šįmet Kalėdas švenčia?

„Anksčiau per Kalėdas važiuodavome pas močiutę, vėliau tradicija buvo važiuoti pas mano tėvus. Pernai pirmąkart visus pakvietėme šventes sutikti mano ir Tado namuose. Tada man taip patiko, kad šįmet vėl padarėme taip pat. Besiruošdamos šventėms visos šeimos moterys pasiskirsto pareigomis: mano mama puikiai ruošia silkę, aš – saldumynus... Jei vieni nemėgsta pas save daryti balių, susitikimų, tai aš priešingai. Aš taip pailsiu. Ir draugams durys visada atviros, net raktus galėtume išdalinti“, – šypsosi.

Liucinos Rimgailės kalėdinis pyragas (6 nuotr.)

Paklausta apie dovanas ji neslepia, kad tai taip pat svarbu: „Yra buvę tokių metų, kad dar per Kūčias skubėjau į parduotuvę pirkti dovanų – taip tada spaudė darbai. Tačiau iš tiesų man labai patinka rūpintis dovanomis. Stengiuosi paklausti žmogaus, ko jis nori, ko jam reikia, kad tik pataikyčiau, pradžiuginčiau. Visada gera padovanoti individualią dovaną, apgalvotą. Šįmet stengiausi dovanomis pasirūpinti dar iki gruodžio pradžios, kad tik vėliau nekiltų streso.“

Švenčių proga L.Rimgailė su 15min skaitytojais dalijasi ir kalėdinio deserto – medaus pyrago su kalėdiniais prieskoniais ir namine marcipano mase – receptu.

Ingredientai pyragui:
300g natūralaus medaus
130g cukraus
125g sviesto
3 L dydžio kiaušiniai
400g kvietinių miltų
100g maltų migdolų
30g nesaldintos kakavos
2 šaukšteliai valgomosios sodos
5 šaukšteliai meduolių arba Kalėdinių prieskonių
1 apelsino žievelė
2 šaukštai apelsino sulčių

Marcipano masei:
200g migdolų be luobelės
4-5 šaukštai vandens
2 šaukštai apelsino piurė (tai valandą virtas ir iki piurė sumaltas apelsinas)
2 šaukštai apelsinų cukatų
Maltas imbieras pagal skonį

Gaminimas:
Medų, sviestą ir cukrų sudedame į dubenį ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kad ištirptų cukrus ir gautųsi vientisa, skysta masė. Nuimame nuo ugnies ir šiek tiek atvėsiname.

Kitame dubenyje išmaišome persijotus miltus, sodą ir kakavą. Čia įpilame medaus ir sviesto masę, įmušame kiaušinius, įdedame maltus migdolus ir apelsino žievelę bei sultis. Viską trumpai, bet labai gerai išplakame, kad gautųsi vientisa tešla. Ji bus labai sunki ir tąsi.

Marcipano masei visus ingredientus sudedame į blenderį ir malame, kol gausis lipnus, kvapnus marcipanas. Galima drąsiai papildomai įdėti mėgstamų prieskonių.

Medaus tešlą pilame į kepimo formelę (ją prieš tai geriausia ištepti tirpintu sviestu ir pabarstyti plonu miltų sluoksniu), o iš gautos marcipano masės formuojame rutuliukus ir juos dedame į tešlą. Taip paruoštą pyragą kepame iki 160C temperatūros įkaitintoje orkaitėje be „vėjelio“. Standartiškai kepimui reikėtų 45-60min, tačiau visada geriau patikrinti pyragą įsmeigiant sausą medinį pagaliuką. Ištraukus jį, pagaliukas turi būti švarus.

Iškeptą pyragą atvėsiname, išimame iš formos ir papuošiame kaip tik fantazija pakužda.

Jaukių ir gardžių švenčių!!
Su šypsena,
Liucina

Liucinos Rimgailės kalėdinė eglė / Asmeninio archyvo nuotr.