Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Garsenybės grybauja: nuo pilnų pintinių grybų iki sezono paslapčių

Žmonės.lt fotomontažas
Asmeninio archyvo nuotr. / Žmonės.lt fotomontažas
Šaltinis: Žmonės.lt
0
A A

Kai lietus rudenį nesiliauja pliaupęs, grybų derlius išties didžiulis. Į miškus baravykų, voveraičių, kelmučių bei visų kitų skanių kepuraičių pasirinkti traukia ir žinomi žmonės. Vieni jų grybauja įpatingomis progomis, kitiems – tai tradicija tapusi šeimos išvyka.

Žurnalistas Kristupas Krivickas šiais metais Rūdninkų girioje rado 100 baravykų. „Kai atvažiavome į mišką, iš karto tapo aišku – grybų yra“, – pasakojo K. Krivickas. Tačiau tiek sveikų baravykų vyras rasti nesitikėjo.

Iki tol jis tik vartė nuotraukas internete ir su baltu pavydų žvelgė į tuos, kuriems pavyko pilnas pintines iš Lietuvos miškų parsivežti. Tačiau pasukęs galvą ir jis nusprendė pabandyti. Vieno Kristupas tikrai nesitikėjo...

„Grybauti pradėjau 9:35 ir baigiau 11:15. Taigi, gryno grybavimo – 100 minučių. Per tą laiką – 100 didelių sveikutėlių baravykų. Plius kelmučiai, plius žvynabudės. Nesunku suskaičiuoti – vidutiniškai po baravyką kas minutę. Tėvas grybauja jau kokius 3-4 dešimtmečius. Sako, irgi nieko panašaus neatsimena. Pjaudamas vieną baravyką po kito juokėsi balsu iš džiaugsmo, tiesiog negalėdamas patikėti tuo kas vyksta. Oras buvo puikus, miškas gražus, baravykų kalnai, grybautojai laimingi. Tuo pačiu ir šunį pavedžiojau. P.S. Dabar pjaustau, rūšiuoju, verdu, kepu, marinuoji, džiovinu, šaldau.“

Asmeninio archyvo nuotr./Kristupas Krivickas
Asmeninio archyvo nuotr./Kristupas Krivickas

Ryčio Žvagulio mylimoji ir buvusi merginų grupės „Magnit“ narė Laura Navikaitė šiais metais grybauti išsiruošė stilingai. Ryšėdama skarale ir įsimovusi guminius botus ji prisirinko net kelis pilnus kibirėlius savo mėgstamų voveraičių.

„Grybauju visuomet, kai atvykstu pas močiutę. Šalia yra miškas, tad ten grybų ir ieškau. Nesu užkietėjusi grybautoja, tačiau mėgstu gamtą. Mano nuomone, bet koks kontaktas su ja atpalaiduoja. Geriausias ir gardžiausias patiekalas? Tradiciškai. Svieste pakepintos voveraitės su karštomis bulvėmis“, – nuoširdžiai apie savo mėgiamiausią patiekalą ir grybavimo ypatumus pasakojo Laura.

Asmeninio archyvo nuotr./Laura Navikaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Laura Navikaitė

O štai „gelbėtojai“ Rūtai Filejevai grybavimas jau tapo tradicija. Moteris kiekvienais metais leidžiasi ieškoti grybų su visa šeima.

Vietą, kuri kiekvienais metais džiugina savo gausiu derliumi, Rūtelei kadaise parodė laidos herojė. „Taip jau nutinka, kad kartais susidraugauji ir dar žmogus tave maloniai pakviečia pagrybauti“, – kadaise yra sakiusi R. Filejeva.

Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Filejeva
Asmeninio archyvo nuotr./Rūta Filejeva

Daugiau grybautojų įspūdžių – rudeniškoje fotogalerijoje.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie Žmonės.lt