Lieknėjimui skirti produktai – tiesa ir mitai apie pakaitinį maistą

Pakaitinis maistas / Projekto partnerio nuotr.
Pakaitinis maistas / Projekto partnerio nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-04-13 10:12
AA

Kai motinos, kurios neturi ar negali turėti pieno, kūdikius maitina pieno mišinukais, klausimų dėl jų naudos mažylio organizmui nekyla. Kai mitybos specialistai prabyla apie pakaitinį maistą – užverda įvairios diskusijų dėl jų naudos ir poveikio lieknėjantiems žmonėms. Kas yra pakaitinis maistas? Kas yra tiesa, o kas – tik nepagrįstos baimės ir mitai?

Pagalba lieknėjantiems

Kalbant apie pakaitinį maistą pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti, kas tai yra. Kaip ir kūdikiui natūraliausias yra mamos pienas, taip ir žmogui tinkamiausi yra įprasti sveiki maisto produktai. Tačiau mūsų pasaulis sparčiai keičiasi, nutukimas yra viena iš didžiausių XXI amžiaus problemų. Nustatyta, kad dėl antsvorio ir nutukimo sukeltų padarinių vien tik Amerikoje kasmet miršta apie 325 tūkstančiai žmonių.

Niekas nesiginčija – efektyviausias šios problemos sprendimas – sveika mityba ir fizinis aktyvumas, tačiau ne visiems užtenka valios, motyvacijos ar pasiryžimo keisti sau įprastą gyvenimo būdą. Ne paslaptis, kad lieknėjimas daugeliui siejasi su neigiamomis emocijomis – didelėmis pastangomis ir labai lėtai tirpstančiais kilogramais.

Įrodyta, kad įprastai žmogaus suvartojamų kalorijų kiekį sumažinus 500-1000 kalorijų, jau galima pasiekti pirmųjų rezultatų, tačiau ne visi moka ar turi laiko jas skaičiuoti. Dažniausiai sumažinto suvartojamų kalorijų mitybos plano rekomenduojama laikytis nuo 1 dienos iki 3 savaičių, su pertraukomis – 8-9 savaites.

Remiantis atliktos mokslinės studijos duomenimis, publikuotais žurnale „Scandinavian Journal of Primary Health Care“, labai mažo kalorijų kiekio metodo taikymas su pertraukomis, kuris trunka iki 6 savaičių, sumažina kūno svorį vidutiniškai iki 10 kilogramų.

Bandydami išspręsti vieną didžiausių išsivysčiusių pasaulio šalių problemų – nutukimą, įvairių sričių sveikatos specialistai ieško būdų, kaip palengvinti lieknėjimo procesą, ypač, pačioje pradžioje, kai labai svarbu padėti priprasti prie pasikeitusio ritmo ir išsaugoti motyvaciją. Tam labai padeda jau minėtas pakaitinis maistas.

Pakaitinis maistas / Projekto partnerio nuotr.

Pakaitinis maistas – kas tai?

Pakaitinis maistas – tai sveikatinantys maisto produktai, kurie be tradicinių maisto medžiagų, esančių jų sudėtyje, duoda papildomą naudą sveikatai. Tai sveikas, biologiškai veikliosiomis medžiagomis papildytas maistas, praturtintas įvairiais komponentais – baltymais, maistinėmis skaidulomis, vitaminais, mineralais, amino rūgštimis, polinesočiosiomis riebalų rūgštimis ir kt.

Tai nėra papildas, kuris tik papildo mūsų mitybą ir praturtina organizmą naudingosiomis medžiagomis, kurių negalime gauti natūraliai. Pakaitinis maistas, kurį laiką visiškai arba kelis valgymus per dieną pilnai pakeičia įprastinį maistą.

Jis atitinka tikro maisto savybes, todėl gali būti vartojamas vietoje jo. Pakaitiniame maiste yra visos maisto medžiagos, kurių reikia kūnui, tačiau jame yra labai mažai kalorijų. Mažinant svorį arba jį kontroliuojant pakaitinį maistą galima rinktis naudoti kaip vienintelį maisto šaltinį arba pakeisti juo kelias įprastas paros maisto porcijas. Pakaitinis maistas dažniausiai būna dviejų rūšių: jau paruošti produktai – sumažinto kalorijų kiekio batonėliai ar gėrimai arba miltelių forma – kokteiliai ar sriubos (kaip ir kūdikių mišinukai), kuriuos paruošti reikia užpylus šaltu arba karštu vandeniu.

Pakaitinio maisto nauda lieknėjantiems – įrodyta tyrimais

Neseniai atlikti tyrimai suteikia daugiau aiškumo apie labai mažo kalorijų kiekio mitybos metodo teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Pakaitinio maisto vartojimo lieknėjant strategija padeda pagerinti bendrą sveikatos būklę. Yra žinoma, kad lėtinis ir ūmus kalorijų sumažinimas mažina oksidacinius pažeidimus, slopina uždegiminius procesus, optimizuoja energijos apykaitą ir lėtina ląstelių senėjimą.

Lieknėjantiems trumpalaikis kalorijų sumažinimas padeda sumažinti ir antsvorį bei nutukimą, hipertenziją, astmą bei reumatoidinį artritą.

Naujausi moksliniai tyrimai publikuoti savo srities mokslo lyderių prestižiniuose mokslo žurnaluose, tokiuose kaip „Cell Metab“, atskleidžia daugybę pakaitinio maisto naudų lieknėjantiems.

Pakaitinis maistas / Projekto partnerio nuotr.

Atliktų mokslinių darbų išvados rodo, kad netekus iki 10 kilogramų svorio, pasiekiami ne tik geresni pacientų širdies kraujagyslių sistemos rodikliai, bet ir pagerėja emocinės sveikatos rodikliai.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad sumažinto kaloringumo pakaitinis maistas:

  • Padeda mažinti kūno svorį ir yra veiksmingas gydant nutukimą. Tiriamiesiems, pakaitinį maistą vartojusiems iki 6 savaičių, jų kūno svoris vidutiniškai sumažėjo iki 10 kilogramų. Tie, kurie pakaitinio maisto vartojimo metodo laikėsi nuo 6 iki 8 savaičių – vidutiniškai neteko nuo 10 iki 16 kilogramų svorio.
  • Mažina kūno svorį daugiausiai riebalinės masės sąskaita. Netenkamos bendros kūno masės riebalinio audinio kiekis sudaro nuo 60 proc. iki beveik 90 proc. (kartu yra taikomas ir lengvas fizinis aktyvumas.

5 dažniausi mitai apie pakaitinį maistą

1. Pakaitinis maistas žaloja organizmą

Mūsų kūnui žalingas yra antsvoris. Pakaitinio maisto funkcija, kaip ir kūdikių mišinukų, yra suteikti žmogaus visas organizmui reikalingas maistines medžiagas. Pakaitinis maistas yra subalansuotas taip, kad žmogus gautų tai, ko reikia jo kūnui, tačiau – ne perteklines kalorijas.

2. Pakaitinis maistas yra brangus

Paskaičiavus, kiek pinigų parduotuvėse ir kavinėse maistui bei gėrimams kasdien išleidžia po 2000-3000 ar daugiau kalorijų suvartojantis žmogus, taip pat įtraukus į pirkinių sąrašą įvairių maisto papildų bei vaistų kainą, pakaitinis maistas neviršys išleidžiamos sumos. Laikantis pakaitinio maisto režimo, daugiau jokio kito maisto pirkti nereikia.

3. Pakaitinis maistas – tik akių dūmimas

Nevalgyk, sportuok ir būsi lieknas – toks dažniausiai yra lieknėjantiems žmonėms skirtas komentaras. Tačiau dažnas, kuris turi problemų dėl antsvorio, patvirtins, kad vien žinojimo ir valios pastangų nepakanka. Pakaitinis maistas buvo sukurtas tam, kad palengvintų lieknėjmo procesą, suteiktų žmonėms motyvacijos ir padėtų atsikratyti papildomų kilogramų.

4. Pakaitinis maistas yra neskanus

Kiekvieno žmogaus skonio receptoriai yra skirtingi. Daugelis vartojusių pakaitinį maistą pasakoja apie atvirkščius pojūčius. Jie pažymi, kad vos po kelių dienų paaštrėjo uoslė, sustiprėjo skonio jutimo receptoriai. Kai žmogus gauna tik tai, kas naudinga jo organizmui, o ne perteklines kalorijas, pagerėja jo bendra savijauta.

5. Baigus vartoti pakaitinį maistą numestas svoris vėl sugrįš

Pasaulyje nėra nei vieno produkto, papildo ar vaisto, kurį vartojant svoris staiga imtų kristi ir daugiau visą gyvenimą nebesugrįžtų. Pakaitinio maisto pagrindinė funkcija – padėti sumažinti ir kontroliuoti kūno svorį, tačiau tam reikia ir paties žmogaus įsitraukimo, sąmoningumo ir suvokimo, kad savo sveikata reikia rūpintis kasdien. Svarbu suvokti, kad fizinė ir emocinę sveikatą gali užtikrinti tik ilgalaikiai tikslai ir sveikas gyvenimo būdas.