#liekamnamie: 3 Urtės Mikelevičiūtės receptai „skanesniam“ karantinui

Urte Mikelevičiūtė/ Redos Mickevičiūtės nuotr.
Autorius: Urte Mikelevičiūtė
Publikuota: 2020-03-22 18:13
Mes nei vienas nesitikėjome tokio meto, tad baikime kaltinti, baikime teisti ir baikime vertinti – nei vienas nežinome, kas šiuo metu yra teisingiau. Galime pykti, galime liūdėti, galime bijoti, galime panikuoti. Bet galime ir išnaudoti daugiau atsiradusio laiko, pasidžiaugti, kad nereikia lėkti bėgti ir galvoti, ar išjungiau ryte lygintuvą. Karantinas ir ši pandemija yra pakankamai rimta situacija, kuri paveikia ir paveiks kiekvieną, kuri paveiks šalis ir bendrąja prasme pasaulį. Bet ši situacija neatsirado veltui, ne veltui ją ir išnaudokime.

Politikuoti nesiruošiu, labai palaikau visus prisidedančius tuo, kas kaip moka, kas kaip gali. Aš savo socialiniuose tinkluose stengiuosi siųsti daug geros energijos ir nuotaikos bei dalintis skaniais receptais.

Manau, jog mažai kas jūsų per dieną gamindavo tris ar net keturis kartus, tad, prašau, keli paprasti bei gardūs receptai ir nuo manęs.

Grikiai su virtu be lukšto kiaušiniu, lašiša ir špinatų padažu

Grikiai su virtu be lukšto kiaušiniu, lašiša ir špinatų padažu/Asmeninio albumo nuotr.
Grikiai su virtu be lukšto kiaušiniu, lašiša ir špinatų padažu/Asmeninio albumo nuotr.

Šiomis dienomis, gal jau net savaitėmis galime pradėti skaičiuoti, gaminu daug grikių.

Į juos ne tik dedu įvairių pagardų, išbandau gardindama skirtingais sūriais, ruošiu saldžius ir sūrius.

Sugalvojau į juos pažvelgti žaismingai ir daryti interpretacijas. Viena jų – žinomų patiekalų Eggs Royal, Eggs Florentino, Eggs Benedict versijas. Kas nežinojote, tai Benedikto kiaušinis ruošiamas su šonine ir olandišku padažu (hollandaise), į Eggs Royal dedama lašiša vietoj kumpio, o Eggs Florentine – špinatai.

Viską galite pasidaryti namie keisdami bandelę į grikius. Darau miksuotą versiją, be olandiško padažo.

2-iems porcijoms Jums reikės:

  • Stiklinės grikių
  • 100g špinatų lapų
  • Svogūno laiškų
  • Poros šaukštų sviesto
  • 2-ų kiaušinių
  • Lašišos
  • Druskos
  • Pipirų

 

Gaminimo eiga:

 

  1. Grikius verdame santykiu 1:2 (stiklnė grikių, 2 stiklinės vandens).
  2. Ruošiame padažą: į įkaitintą keptuvę dedame sviesto, pakepiname svogūno laiškus. Tuomet dedame špinatų lapus ir pora minučių juos patroškiname su sviestu. Beriame druskos ir pipirų.
  3. Išsiverdame kiaušinį be lukšto).

Instrukcija ČIA. 

  1. Ant grikių beriame druskos ir pipirų, dedame lašišą, dedame kiaušinį ir špinatų padažą. Truputį tyro alyvuogių aliejaus ant viršaus ir skanaus!

 

Žalioji šakšuka (shakshouka) su mėlynojo pelėsio sūriu

 

Žalioji šakšuka/Asmeninio albumo nuotr.
Žalioji šakšuka/Asmeninio albumo nuotr.

Kaip jau pastebėjote, interpretacijas aš mėgstu. Tad siūlau jums, pakankamai populiaraus Šiaurės Afrikos, Arabų ir Izraelio tautų patiekalo šakšuka interpretaciją.

                     

2-iems porcijoms Jums reikės:

 

  • 4 kiaušinių
  • 1 žaliosios paprikos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 150g lapų: burokėlių, špinatų
  • Saujelės petražolių
  • Kelių pomidoriukų
  • Skardinės pomidorų savose sultyse 
  • Čili pipiro
  • 5 a.š. kumino
  • Aliejaus
  • 80-100g Sūrio su mėlynuoju pelėsiu
  • Svogūnų laiškų

 

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, pasiruoškime padažą. Išvalykite papriką nuo sėklyčių ir ją supjaustykite. Beje, ar žinojote, jog sunkiausiai virškinama yra paprikos odelė, tad tiems, kas turi problemų, siūlau nusilupti ir ją.
  2. Kiaušinius išimkite iš šaldytuvo. Kai juos mušite į padažą, jie turi būti kambario temperatūros.
  3. Susmulkinkite česnaką, svogūną bei čili pipiriuką.
  4. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi, dėkite šiuos produktus.
  5. Papriką šiek tiek patroškinkite, berkite kuminą.
  6. Pilkite pomidorus savose sultyse ir dėkite kelis šviežius mažus pomidoriukus. Kai viskas išsitroškins, dėkite salotų lapus ir pilkite puse stiklinės vandens.
  7. Keptuvę uždenkite, troškinkite ant vidutinės ugnies apie 10-15min.
  8. Padažui sutirštėjus, padarykite keturias duobutes ir įmuškite kiaušinius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite 5 min (skystam tryniui, o jeigu norite kieto 8 min).
  9. Patiekite keptuvėje, viską apiberkite sūriu su mėlynuoju pelėsiu, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ir petražolėmis. Sūris suteiks puikaus pikantiškumo.
  10. Patiekite su šviežia duona.

 

Greiti užkandžiai su trintu avokadu, rūkytu upėtakiu arba sūriu

 

Sumuštinis su upėtakiu/Asmeninio albumo nuotr.
Sumuštinis su upėtakiu/Asmeninio albumo nuotr.

Trintas avokadas yra tiesiog nuostabus dalykas. Jį galima dėti į įvairias salotas, ant grikių, gardinti pusryčių patiekalus ar tepti ant mėgstamos duonos, o gal duoniukų?

Pas mane visuomet rasite įvairių rūšių duoniukų, juos mėgstu labiau nei duoną. Siūlau eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamus. Jeigu labiau patinka duona – ją truputį pakepkite orkaitėje arba skrudintuve.

Ant jų tepkite trintą avokadą, tuomet gardinkite viskuo, ką mėgstate. Puikiai tiks:

  • Rūkytas ungurys
  • Keptas varškės sūris
  • Halloummi sūris
  • Džiovinti pomidorai
  • Humusas
  • Kepti grybai su svogūnais

 

Trintas avokadas:

Avokadą sutrinkite šakute. Be abejo, jis turi būti minkštas. Įspauskite šlakelį citrinos arba laimo sulčių. Berkite druskos, pipirų, galima pagardinti čili pipirų dribsniais.

 

10 patarimų, ką daryti, kad namie valgytųsi skaniau?

Jeigu į restoraną eiti negalite – pasidarykite jį namie.

 

  1. Maistą serviruokite – keiskite staltieses ar bent žaiskite spalvingomis servetėlėmis.
  2. Naudokite įvairius kilimėlius ir padėkliukus skirtus maistui ar gėrimų taurėms.
  3. Rinkitės skirtingus indus. Niekada nebuvau už tai, jog reikia laikyti gražius indus geresniems laikams. Naudokite juos kasdien.
  4. Ant stalo paserviruokite vandens ir ar kitų mėgstamų gėrimų.
  5. Nepatingėkite įsispausti sulčių.
  6. Kavą ruoškite moka kavinuke ar išbandykite kavos filtrinius kavinukus. Aš dabar kiekvieną rytą kavą ruošiu AeroPress kavinuko pagalba.
  7. Druska ir pipirai nebėra vienos rūšies: atraskite Maldon, Himalajų rausvąją, jūros ar rūkytą druskas. Eksperimentuokite su juodųjų pipirų (aš jau kelinti metai negaliu be Tellicherry pipirų), raudonųjų ar baltųjų rūšimis.
  8. Valgydami nesėdėkite socialiniuose tinkluose ar įlindę į kompiuterį.
  9. Įsijunkite mėgstamą muziką, užsidekite žvakių ir atsiduokite šiam procesui.
  10. Nepiknaudžiaudami atraskite vyno derinius prie vakarienės patiekalų.

Gaminkite su meile (ir muzika). Patikėkite, maistas gaminamas su meile ir valgosi su meile.

Kuo dar užsiimti #liekantnamie:

  1. Nepasakysiu nieko naujo, tačiau sportas reikalingas ne tik pajudėjimui, jis gamina laimės hormonus. Dabar tiek gyvai transliuojamų treniruočių, jog tik spėk rinktis.

Labai rekomenduoju rytais bent 10-20min skirti jogai. (Aš sportuoju su Boho Beautiful). 

Iš lietuvių neseniai atradau: 

 

  1. Mokykitės! Tai yra puikus metas tobulinti anglų ar kurios kitos kalbos žinias. Mokykitės ir atraskite vyno pasaulį. Išmokite piešti ar siūti. Dabar, kaip niekada, rasite galybes nemokamų kursų. Juk verta išnaudoti juos teigiamai?

 

  3. Kurkite ir atraskite. Ar mėgstate rašyti, ar gaminti, ar tapyti, ar sodinti gėles, o gal jums puikiai sekasi tvarkytis? Tai yra puikiausias laikas išgirsti save ir atrasti naujus arba pamaitinti senus hobius.

 

  1. Meditacija yra nuostabus vaistas nuo blogų minčių. Nebūtina atsiversti į budizmą. Esti ir kiekvienam suprantamų meditacijos paruoštukų. Aš renkuosi lietuvaitės meditacijas:

 

5. Išsimiegokite. Tai yra vienas geriausių vaistų grožiui, gerai nuotaikai ir poilsiui. Jeigu jūsų nedomina kitos papildomos veiklos karantino metu – tai eikite tiesiog gerai išsimiegoti.

Naujausi straipsniai