Kuo ypatingas jūsų kremas?

Kremas / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2012-05-31 07:00
Besidairydama po kosmetikos priemonių parduotuves, dažnai svarstote, kokio kremo reikėtų jūsų veido ar kūno odai? Tikriausiai apsispręsti nelengva. Kosmetikos gamintojai kasmet sukuria naujų veikliųjų medžiagų, kurios esą padeda išsaugoti skaisčią odą, atsikratyti raukšlių ir pan. Kurios iš jų naudingos jūsų veidui ar kūnui?

HIALURONO RŪGŠTIS

Kas tai? Baltymai, arba vienas svarbiausių odos komponentų. Gaminasi mūsų organizme ir dalyvauja biologiniuose jo procesuose.  Su metais odos hialurono rūgšties atsargos senka, todėl svarbu jas papildyti.
Kaip veikia odą? Savo struktūra ši rūgštis primena kempinę, sulaikančią ir pritraukiančią drėgmę, todėl padidėja odos elastingumas, stangrumas, ne tokios akivaizdžios tampa raukšlės, sparčiau atsinaujina odos ląstelės. Kremai su hialurono rūgštimi neleidžia odai suglebti.
Svarbu! Priemonės su didesniu šios veikliosios medžiagos kiekiu gali būti naudojamos gamintojų nurodomais kursais.

LIPIDAI

Kas tai? Odos riebalai arba mūsų odos apsauginio sluoksnio sudedamoji dalis. Kai jų trūksta, raginiame odos sluoksnyje atsiranda plonyčių įtrūkimų, todėl oda tampa sausa ir šiurkšti.
Kaip veikia? Sausos odos kremuose, taip pat kremuose nuo raukšlių naudojami dermolipidai, kurių paskirtis –  atkurti apsauginį odos lipidų sluoksnį.
Svarbu! Priemonės su dermolipidais arba lipopeptidais gali padėti, kai sutrinka odos riebumo ir drėgmės pusiausvyra, kai oda tampa riebi, nešvari, su išsiplėtusiais kapiliarais ar pernelyg sausa ir senstanti.

KOLAGENAS

Kas tai? Natūrali baltyminė jungiamojo audinio medžiaga, turinti įtakos odos elastingumui. Kremuose dažniausiai naudojamas augalinės arba jūrinės kilmės, rečiau – gyvulinės kilmės  kolagenas.
Kaip veikia? Kremuose naudojamas kaip drėgmę kaupianti medžiaga, suteikianti odai elastingumo ir minkštumo.
Svarbu! Kremai su kolagenu ypač rekomenduojami moterims menopauzės periodu.

ANTIOKSIDANTAI

Kas tai? Junginiai, saugantys odos ląsteles nuo laisvųjų radikalų arba labai reaktyvių, nestabilių molekulių, kenkiančių sveikoms odos ląstelėms, poveikio. Stipriais antioksidantais laikomi vitaminai A, C, E, K, mikroelementai selenas ir cinkas.  
Kaip veikia? Antioksidantai tarsi nematomas skydas apsaugo nuo pernelyg ankstyvo senėjimo: švelnina smulkias raukšleles, mažina odos sausumą, pilkumą, dėmes.
Svarbu! Pernelyg gausus antioksidantų kiekis gali paspartinti odos senėjimo procesus, todėl nepiktnaudžiaukite jais!

RETINOLIS

Kas tai? Viena iš vitamino A formų.
Kaip veikia? Spartina brandžios odos ląstelių atsinaujinimą ir kolageno, turinčio įtakos odos elastingumui, gamybą, atitolina odos senėjimą.
Svarbu! Dėl akivaizdaus poveikio kremą su retinoliu rekomenduojama naudoti ilgesnį laiką. Apdairiau juos turėtų rinktis besilaukiančios ir vartojančios kai kurių medikamentų, pvz., tetraciklino ir sulfanilamidų, moterys.

GRANATŲ EKSTRAKTAS

Kas tai? Kosmetikoje naudojamas granatų vaisių žievės ekstraktas, šių vaisių sėklų ir minkštimo aliejus, kuriuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų.
Kaip veikia? Granatų ekstraktas ir aliejus veiksmingai neutralizuoja laisvųjų radikalų poveikį, švelnina  giliąsias raukšles, suteikia odai gyvybingumo, gerina jos elastingumą, palaiko jaunatvišką stangrumą.
Svarbu! Kosmetika su granatų ekstraktu – pirmoji pagalba nuo raukšlių, tinkamiausia keturiasdešimtmetėms ir vyresnėms moterims.

KOENZIMAS Q10

Kas tai? Fermentas, esantis mūsų organizmo ląstelėse ir aprūpinantis jas reikalinga energija.
Kaip veikia? Saugo odą nuo laisvųjų radikalų poveikio, spartina odos elastino ir kolageno skaidulų gamybą,  saugo ląsteles nuo deguonies stygiaus.
Svarbu! Egzistuoja nuomonė, kad ilgalaikis kremų su šiuo fermentu naudojimas priverčia odą „tingėti“, t. y. joje ima lėtėti šio fermento gamyba. Patariama priemones su koenzimu Q10 naudoti maždaug nuo 35–40 m. amžiaus, kai organizme ima mažėti šio fermento natūrali gamyba. Kosmetiką su šia veikliąja medžiaga rekomenduojama laikyti vėsioje vietoje ir saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių.

KOFEINAS

Kas tai? Alkoloidas, kurio yra kavos pupelėse, arbatmedžių lapuose, kolos medžių riešutuose.
Kaip veikia? Naudojamas kosmetikos priemonėse nuo celiulito ir odos senėjimo. Pasižymi savybe skaidyti riebalus ir spartinti skysčių bei toksinų šalinimą iš organizmo. Veiksmingai spartina audinių kraujotaką, tonizuoja ir stangrina odą.
Svarbu! Priemonės su kofeinu yra veiksmingesnės, kai derinamos su masažu, todėl dažniausiai parduodamos pakuotėmis su masažiniais antgaliais.

Naujausi straipsniai