Kuo gardinti stalo vandenį: visko rasite savo virtuvėje

Stalo vanduo su uogomis / Fotolia nuotr.
Stalo vanduo su uogomis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-10 09:00
AA

Puikiai žinome, kad per dieną reikėtų išgerti maždaug du litrus vandens. Tačiau ne visiems tai pavyksta, ypač vaikams. Kad būtų skaniau ir gaiviau, gardinkite tiek citrusiniais vaisiais, tiek uogomis ar žolelėmis.

Vandens tikrai reikėtų išgerti daugiau, nes jo suvartojame palyginti nedaug. Jei geriate kitų skysčių – kavos, arbatos, sulčių, – tai nesumažina privalomo išgerti vandens kiekio. Jei vandens nemėgstate, ar jis jums neskanus (taip ypač dažnai būna vaikams), galima suteikti jam įvairiausių skonių.

Sveikas ir labai paprastas būdas paskaninti vandenį – įdėti uogų, vaisių ar žolelių.

Ne tik pagardinsite, bet ir bus labai gražu patiekti ant stalo, pavyzdžiui, per pietus. Sveikas ir labai paprastas būdas paskaninti vandenį – įdėti uogų, vaisių ar žolelių. O kai vanduo skanus, net nepajusite, kaip išgersite reikiamą jo kiekį.

Taigi pasiruoškite ąsotį, vaisių ir uogų (gali būti ir šaldytos), mėgstamų žolelių (mėtų, melisų, bazilikų, rozmarinų, levandų ir t. t.). Mėgstamus vaisius supjaustykite kubeliais ar didesniais gabalėliais, o uogas berkite nepjaustytas. Jei dėsite žolelių, jas šiek tiek patrinkite tarp pirštų, kad labiau būtų jaučiamas jų aromatas.

Viską subėrę įpilkite vandens. Galite gerti iškart, o galite šiek tiek palaikyti šaldytuve. Norėdami, kad uogos ir vaisiai vandenyje atskleistų savo skonį, palaikykite bent kelias valandas. Nepamirškite: neberkite jokio cukraus, saldu bus nuo vaisių ir uogų. Prieš tiekdami galite įmesti keletą ledukų.

Apelsinų, citrinų ir rozmarinų vanduo

Jums reikės: kelių skiltelių citrinos ir apelsino, kelių šakelių rozmarinų (rozmarino šakelės suteikia išskirtinį skonį, o tyrimai rodo, kad rozmarinai gali pagerinti atmintį ir padėti išlikti budriems.).

Levandų vanduo

Levandos ne tik papuoš jūsų ąsotį, bet ir bus labai naudingos organizmui. Levandos garsėja kaip mažinančios įtampą, nerimą, stresą. Tad jei iš vakaro į vandenį įdėsite kelias šakeles levandų, ryte galėsite išgerti jėgų suteikiančio ir kartu raminančio vandens. Levandos puikiai derės ir su įvairiomis vaisiais ir uogomis: citrinomis, mėlynėmis, braškėmis ir kt.

Stalo vanduo su citrinomis ir levandomis / Shutterstock nuotr.

Agurkų ir mėtų vanduo

Jums reikės: pusės agurko griežinėlių ir saujelės mėtų ar melisų lapelių. Mėtos vandeniu suteiks gaivinančio skonio ir aromato, o karštą dieną atvėsins. Jei mėtų skonis per stiprus, pakeiskite jas rozmarinais.

Citrininis vanduo

Jums reikės: pusės apelsino griežinėlių, pusės žaliosios citrinos griežinėlių, kelių paprastos citrinos griežinėlių. Jei norite, galite įdėti ir kelis mėtų lapelius.

Ananasų ir mėtų vanduo

Jums reikės: puodelio kubeliais pjaustyto ananaso ir kelių mėtų lapelių. Ananasą puikiai galite keisti, pavyzdžiui, melionu (jį pjaustykite taip pat kubeliais), arbūzu.

Vanduo su ananasais / Fotolia nuotr.

Šviežių uogų vanduo

Artėjant vasarai vis dažniau valgysite šviežias uogas. Tad jomis galite gardinti vandenį. Tiks bet kokios kokių turite: braškės, mėlynės, vyšnios, avietės ir t. t. Į ąsotį berkite saują mėgstamų uogų ir tiekite į stalą. Prie uogų visada tinka mėtų ar melisos lapeliai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Arbatos gėrimo tradicijos: ir gyvenimo filosofija, ir būdas atsipalaiduoti