Kulinarinės kelionės

Pakeliauti Indijoje arbatos keliu ir paragautis tikros kokybiškos indiškos arbtos - nuostabi patirtis / Shutterstock nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2012-06-02 07:00
Keliaujant po pasaulį, dažnas skuba aplankyti ne tik kuo daugiau muziejų ar architektūrinių paminklų. Paragauti įvairių šalies kultūrų galima ir kitu būdu – skanaujant nacionalinės virtuvės patiekalus.

Bene įdomiausia aplankyti visas pasaulyje vykstančias maisto šventes ir festivalius, kurie sutraukia itin daug gomurį ir sielą norinčių palepinti smalsuolių. Puslapyje http://www.worldreviewer.com galima pasidalyti savo patirtimi ir sužinoti, kur verta nuvažiuoti, ką pamatyti ir, svarbiausia, ko paskanauti.

1. Kreta – dieviška sala, apsupta alyvmedžių giraičių. Jos auginamos jau nuo 3500 m. pr. Kr., o pačioje Kretoje suskaičiuojama daugiau kaip 7 mln. alyvmedžių. Todėl alyvuogių aliejus yra neatsiejamas Kretos nacionalinės virtuvės atributas – be jo saloje nerasi nė vieno patiekalo, o įsigyti patariama iš pirmų rankų – ūkininkų. Maistas Kretoje vertas dėmesio, nes jis išsiskiria natūralumu. Daržovės, vaisiai, žuvis, mėsa, sriuba, makaronai – visa tai auginama ir ruošiama savomis rankomis. Gal todėl visai natūralu, kad kretiečiai gyvena labai ilgai – sveikas maistas, suderinta mityba padeda išsaugoti puikią sveikatą. Alyvuogių derlius imamas nuo lapkričio iki vasario, o saulė ir ypatingas klimatas jas pripildo nepakartojamo aromato bei skonio.

SURENKITE ALYVUOGIŲ ŠVENTĘ SAVO NAMUOSE!

Alyvuogių užkandėlė 
Alyvuogių užtepėlė

2. Kinijos Mėnulio festivalis – vienas svarbiausių renginių šioje šalyje po kinų Naujųjų metų. Tai net 3000 metų senumo tradicija, kai švenčiamas vasaros derliaus nuėmimas ir stebimas stebuklingasis Mėnulis. Tai – šeimos šventė, nes artimieji stengiasi linksmintis ir kuo daugiau laiko praleisti kartu, dovanoja vieni kitiems dovanas, dega daug lempų, smilko smilkalus, sodina medžius, o gatvėse vyksta festivalis su šokiais ir dainomis. Per šią šventę tradiciškai valgomi neįprasto skonio „Mėnulio“ pyragėliai – apvalūs, įdaryti lotoso sėklų pasta, sūriu, kiaušinio tryniu arba raudonosiomis pupelėmis

PASIGAMINKITE „MĖNULIO“ PYRAGĖLIŲ!

Mėnulio pyragėliai

3. Madagaskaro regionas, dar vadinamas SAVA (apimantis Sambavos, Antalahos, Vohemario, Andapos miestus), pasaulį aprūpina net 60 proc. vanilės produkcijos. Smalsuoliai gali keliauti per visus keturis miestus įsikūrusiu vanilės keliu, mėgautis puikiu kraštovaizdžiu ir stebėti, kaip nuimamas vanilės derlius. Vanilės pupelės, ten dar vadinamos Burbono pupelėmis, yra ploniausios iš visų vanilės rūšių. Jos išsiskiria nepakartojamu skoniu ir aromatu. Keliautojai sako, kad jei nusprendėte aplankyti šį kvapųjį regioną, pasilikite vietos bagaže, mat vanilės galima parsivežti net kelis kilogramus.

TEGUL JŪSŲ NAMAI PAKVIMPA VANILE!

Vanilinis pudingas

4. Svogūnų turgus Vokietijoje gyvuoja net nuo 1653 metų, kai ūkininkai su savo derliumi 30 mylių keliaudavo iš Heldrungeno miestelio į Veimaro turgų. Dabar šis turgus išsirutuliojo į vieną didžiausių maisto festivalių Tiuringijoje su šokiais ir dainomis. Paprastai renginys prasideda antrąją spalio savaitę. Net 500 stalų festivalio metu būna nukrauti įvairiausiomis svogūnų sriubomis, troškiniais, pyragais ir kitais viliojančiais patiekalais. Taip pat galima pasigrožėti svogūnų pynėmis, kurios puošiamos džiovintomis gėlėmis ir žolelėmis. 1995 m. sukurta svogūnų pynė buvo net 17 pėdų ilgio ir kabėjo nuo bokšto iki miesto salės. Šioje šventėje vidutiniškai apsilanko 300 tūkst. žmonių. Taigi, nusprendę ten apsilankyti, galite būti visiškai ramūs – ne jūs vieni kvepėsite svogūnais.

IŠMĖGINKITE TRADICINIŲ SVOGŪNŲ PATIEKALŲ!

Svogūnų sriuba 
Sūrio ir svogūnų pyragaičiai

5. Sūrių festivalis Rokamadūro miestelyje – ilgiausiai trunkanti šventė Pietų Prancūzijoje, prasidedanti per kiekvienas Sekmines. Įvairiausių rūšių, skonių kvapų ir amžiaus sūriai skanaujami ir įsigyjami turguje. Vyksta sūrių konkursai, o muzika, šokiai, kepsniai ant grotelių – neatsiejama šio festivalio dalis. Smagiausia, kad sūrių rūšys ir skoniai visada būna lyg siurprizai, mat renginyje dalyvauja net 40 gamintojų iš 15 regionų, besidalijančių kulinariniais šedevrais.

SURENKITE SŪRIO VAKARĖLĮ!

Pyragėliai su sūriu 
Sūrio rutuliukai

6. Baltieji trumai – tikri kulinarijos paveldo deimantai, garsinantys mažą Italijos miestelį Piedemontą ir pasižymintys įmantriu skoniu bei nemaža kaina. Tik pakviestieji į aukcioną gali stebėti trumų varžytuves, kuriose kainos prasideda nuo 1600 svarų už kilogramą, o kai kurie iš jų kainuoja daugiau nei 1000 svarų (brangiausias 1,5 kg trumas parduotas net už 223 tūkst. eurų). Tačiau dauguma smalsuolių atkeliauja norėdami pamatyti ir paragauti brangiausių pasaulio grybų. Išskirtinės išvaizdos, kvapo ir nenusakomo skonio skanėstai traukia gurmanus. Šis festivalis trunka net 4–5 savaites iki spalio pabaigos.

BENT KARTĄ GYVENIME VERTA PARAGAUTI TRUMŲ!

Karpačo su trumų salotomis

7. „La Tomatina“ festivalis Ispanijoje sutraukia daugiau kaip 30 tūkst. dalyvių – kuo daugiau, tuo smagiau pasimėtyti pomidorais. Ši šventė atsitiktinai gimė 1945 metais, kai grupelė draugų prie mėgstamo restorano aptarinėjo pomidorų derlių. Viename didžiausių maisto mūšių išmėtoma daugiau kaip 120 tonų pomidorų. Todėl čia tikrai verta apsilankyti, jei mėgstate pomidorus ir nebijote paskęsti jų košėje.

MĖGSTATE POMIDORUS, BET NENORITE JAIS MĖTYTIS? TUOMET VALGYKITE!

Trinta pomidorų sriuba

8. Arbatos kelias Indijoje tapo toks populiarus, kad net lyginamas su įžymiaisiais vyno keliais. Išskiriami trys skirtingi arbatos industrijos regionai: vėsaus drėgno klimato Dardžilingas (šiaurės rytuose), Himalajų papėdėje, kiek tolėliau plytintis liūtingasis Asamas ir kalvotieji Nylgiriai (pietuose). Dardžilingo ir Asamo regionuose arbatos skynimas prasideda kovo mėnesį ir tęsiasi visą vasarą, o derliaus sezonas Nylgiriuose trunka ištisus metus. Kelionės metu galima apžiūrėti, kaip vyksta arbatos gamybos procesas, pabendrauti su arbatos skynėjais ir, žinoma, patiems paraškyti kvapių Indijos dvasia alsuojančių arbatžolių.

PASKANAUKITE INDIJOS DVASIA DVELKIANČIOS ARBATOS!

Indiška arbata su prieskoniais

9. Prancūzijos miestelis Mourjou en Chataigneraie rudenį nuima kaštainių derlių. Tam ruošiamasi labai rimtai, paisoma tradicijų, todėl renginys sulaukia daugybės keliautojų iš visos Europos. Festivalyje galima paskanauti įvairiausių patiekalų su kaštainiais: duonos, desertų, medaus, pyragaičių, jie taip pat konservuojami ir marinuojami, o iš medienos daromos skulptūros ir baldai demonstruojami gatvėse. Šventės rengėjai siūlo paragauti tikros klasikos – keptų kaštainių ir pasimėgauti gatvės renginiais, muzika bei spektakliais.

KAŠTAINIUS GALIMA NE TIK SKRUDINTI!

Vasariškos kaštainių salotos

Jei visgi įsigeisite skrudintų kaštainių, kaip tai padaryti, galite sužinoti čia.

10. Aštraus maisto mėgėjai gali ruoštis į Didžiąją Britanija, kur aitriųjų paprikų ūkyje Bedforšyre siūloma pasitikrinti, kaip veikia jų skonio receptoriai. Trijų akrų plote auga net 10 000 aitriųjų paprikų. Patys drąsiausi gundomi išbandyti aitriausių paprikų pasaulyje – Naga Bhut Jolokia. Sakoma, kad apsauginiai akiniai ir pirštinės būtinos! Įsivaizduokite, šios aitriosios paprikos yra daugiau nei 30 kartų aštresnės už tabasko padažą. Žalių jų geriau neragauti, nes toks pasmaguriavimas gali baigtis ligonine. Aitriųjų paprikų derlius tęsiasi nuo birželio iki gruodžio, tad lankytojai ir skanautojai visada laukiami.

JEI JŪSŲ GYVENIME STINGA AŠTRESNIO SKONIO…

Trinta paprikų sriuba

Ji24.lt

Naujausi straipsniai