Kulinarinė idėja: kitoks bulvių garnyras

Bulvių sausainiai / Fotolia nuotr.
Bulvių sausainiai / Fotolia nuotr.
2013-02-07 10:59
AA

Užuot trynusi košę, virusi ar kepusi bulves, patiekite kitokio bulvių garnyro. Pavyzdžiui, keptų dailių roželių, traškių bulvių pirštelių ar purių bulvių rutuliukų.

Bulvių sausainiai

Reikės: 0,5 kg bulvių, kiaušinio trynio, 3 arbat. š. sviesto, aliejaus, tarkuotų muskatų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite mažais gabalėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Kai atvės, sumalkite mėsmale.

2. Maltas bulves pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir tarkuotais muskatais. Gerai sumaišykite.

3. Sukrėskite į karščiui atsparų indą, įdėkite 3 arbat. š. sviesto, sumaišykite ir, kol bulvių košė gerai sušils, maišydama pakaitinkite ant silpnos ugnies.

4. Karštą bulvių košę sumaišykite. Palikite pravėsti keliolika minučių. Įmuškite kiaušinio trynį, gerai išsukite šaukštu.

5. Paruoštą bulvių masę sukrėskite į kulinarinį ar polietileninį maišelį, prakirpkite jo kampą.  

6. Kepimo formą patepkite aliejumi ir į ją išspauskite bulvinius sausainius. Kepkite 10–15 minučių 200 °C orkaitėje.

Traškūs piršteliai

Reikės: 800 g bulvių, 2 kiaušinių trynių, po 0,5 stiklinės miltų ir maltų džiūvėsėlių, 1 valg. š. sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, kiaušinio (piršteliams pavolioti).

Traškūs piršteliai / Fotolia nuotr.

Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Išvirtas bulves gerai nuvarvinkite, kelis kartus permalkite mėsmale ir sukrėskite į gilesnį dubenį.

3. Į dar karštą košę įmaišykite sviesto, įmuškite kiaušinių trynius. Pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Iš paruoštos košės drėgnomis rankomis formuokite plonus pirštelius, pavoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepkite karštuose riebaluose, kol apskrus.