Kulinarijos pamokėlė: ruošiame plikytą tešlą

Plikyti pyragaičiai  / Fotolia nuotr.
Plikyti pyragaičiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2012-08-14 23:22
AA

Namuose pagaminti plikyti pyragaičiai atrodo labai viliojamai ir dažniausiai ant stalo neužsiguli. Ypač skanūs su stipria kava. Tačiau iš plikytos tešlos galima paruošti ne tik jų...

Plikyta tešla gaminama iš miltų, vandens arba pieno, kiaušinių ir sviesto. Ji ypatinga tuo, kad prieš kepimą kai kurie jos produktai kaitinami.

Kepant ant pyragaičių paviršiaus greitai užsideda plutelė, o viduje susidarę garai, neturėdami pro kur išeiti, pyragaičius išpučia. Todėl jie gerai iškyla ir būna tuščiaviduriai. Jų ertmes galima pripildyti mėgstamo kremo ar džemo.

Iš plikytų pyragaičių galima sudėlioti ir įdomų torto pagrindą, papuošti jo viršų. Juos galima formuoti ne tik kauburėlių, bet ir riesčių su skyle, lizdelių, lazdelių, trikampėlių pavidalo.

Plikytos tešlos receptas

  • Miltus plikyti reikia trumpai – 1–2 min. Per ilgai kaitinant iš tešlos išsiskiria sviestas ir ji būna sugadinta.
  • Tešlai reikėtų imti aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Prastesnių miltų tešla blogai kyla ir nesudaro viduryje ertmių.
  • Plikytos tešlos kietumą galima reguliuoti kiaušiniais. Tešla turi būti tokia, kad išspausti į skardą pyragaičiai išlaikytų formą, nesklistų į šalis. Jei tešla bus per minkšta – ištiš ir kepdama neiškils. Jeigu bus per kieta – blogai kils, sutrūkinės paviršius, pyragaičių kraštai užsiries į viršų. Jei matai, kad tešla reikiamo kietumo, o kiaušinių dar liko – daugiau jų nebemušk, o jeigu tešla per kieta, kiaušinių imkite daugiau negu nurodyta recepte.
  • Tepdama skardą riebalų nepadauginkite, nes pyragaičiai bus skylėta apačia.
  • Geriausia formuoti nedidelius, maždaug graikinio riešuto dydžio, pyragaičius, nes kepdama tešla labai išsipučia. Tarpai tarp jų turėtų būti 3–4 cm.
  • Jei kepimo temperatūra bus per žema, pyragaičiai neiškils, o jei per aukšta – kils blogai, paviršius trūkinės.
  • Jei plikytos tešlos pyragaičius į skardą išspausite švirkštu pro dantytą vamzdelį, jie trūkinės mažiau.
{recipe|209}
{recipe|819}
{recipe|2433}
{recipe|3562}