Kulinarijos pamokėlė: gaminame suflė

Sūrio suflė / Fotolia nuotr.
Sūrio suflė / Fotolia nuotr.
2012-06-17 23:58
AA

Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė, reikalavusi, kad suflė jai būtų patiekiamas kasdien, tikino, kad net vienas šio puraus skanėsto šaukštelis gali pakelti ūpą visai dienai...

Suflė – minkštas, purus, burnoje tirpstantis skanėstas, kurį daug kas mėgsta valgyti, bet mažai kas ryžtasi gaminti. O jūs pabandyk! Jei paisysite kelių pagrindinių taisyklių, tikrai pavyks pamaloninti šeima patiekalų, kurį seniau su pasimėgavimu valgė karaliai, o dabar dievina gurmanai.

Suflė (pranc. souffler – „pūsti“) – garuose virtas arba orkaitėje keptas patiekalas iš plaktų kiaušinių baltymų ir įvairiausių priedų: cukraus, uogų, vaisių, sūrio, daržovių, mėsos, grybų, žuvies... Patiekalas paprastai gaminamas keraminiuose ar ugniai atsparaus stiklo vienos porcijos indeliuose. Juose ir patiekiamas į stalą. Suflė skaniausias ką tik pagamintas.

Kaip gaminti suflė

  • Suflė sėkmė slypi baltymuose. Todėl juos būtina išplakti itin kruopščiai  - iki labai standžių putų.
  • Į suflė dedami birūs produktai (miltai, krakmolas, manų kruopos, džiūvėsėliai) turi būti labai sausi.
  • Kepdama masė labai iškyla, todėl reikėtų pripilti tik 2/3 kepimo indelio tūrio.
  • Prieš pilant masę kepimo indus rekomenduojama patepti sviestu. Tačiau ši taisyklė negalioja kepant daržovių suflė: indelių nereikėtų tepti nei sviestu, nei kitokiais riebalais, antraip patiekalas bus nepurus, sukritęs.
  • Suflė geriau iškils, jei indelius sustatysite į skardą, ant jos dugno įpilsite 2 cm gylio vandens sluoksnį ir viską kartu kišite į įkaitintą orkaitę.
  • Kai suflė pakyla iki indo, kuriame kepa, viršaus, orkaitės temperatūra padidinama 20`C.
  • Kol suflė kepa, jokiu būdu nevarstykite orkaitės durelių. Traukdama iškepusį patiekalą irgi nedarykite staigių judesių, kad puri masė nesukristų, nes sukritęs suflė  - jau nebe suflė.

Siūlome pasigaminti: Įvairių rūšių sūrio suflėMorkų suflėSūrio suflėKaramelės suflėŠpinatų suflė