Kopūstus mes mėgstame!

Kopūstai / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-08-24 17:00
Todėl, kad jie gerai dera, sezono metu nebrangūs, tinkamai laikomi ilgai negenda ir nevysta, be to, galima pasiruošti įvairiausių patiekalų – nuo salotų, blynelių iki pikantiškų keptų gardumynų. Paieškojome jums įdomesnių receptų.

Marinuoti kepti kopūstai

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: nemažo baltagūžio kopūsto, 2 galvų česnako, 4 pomidorų, cukinijos, 250 g minkšto sūrio (pvz., fetos), šaukštelio bazilikų, šaukšto riebios grietinės, 2 šaukštų aliejaus (kepti).

Marinatui: gabalėlio aitriosios paprikos, pusės stiklinės alyvuogių aliejaus, po 2 šaukštus citrinos sulčių ir medaus, šaukštelio Provanso žolelių mišinio, 3 skiltelių česnako, šaukštelio smulkintų šviežių čiobrelių.

  • Kopūstą supjaustykite stambiais gabalais, cukiniją – griežinėliais, česnakų galvas padalykite pusiau.
  • Visas daržoves ir prieskonius išdėliokite plokščiame dubenyje.
  • Sūrį sutrinkite šakute iki vientisos masės, įmaišykite grietinę ir bazilikus, jeigu reikia, pasūdykite.
  • Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
  • Marinatui česnakus nulupkite, sukapokite ir sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinų sultimis ir žolelėmis. Juo užpilkite daržoves ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  • Marinuotas daržoves su pomidorais dėkite į kepimo indą, apšlakstykite likusiu marinatu ir iškepkite orkaitėje grilio režimu arba ant grotelių.
  • Teikite su sūrio pagardu.

Salotos su sūriu

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: mažo raudongūžio kopūsto, 2 didesnių morkų, pusės stiklinės graikinių riešutų, 80 g kietojo sūrio, 100 g šoninės arba kumpio, ryšulėlio šviežių prieskoninių žolelių.

Užpilui: 3 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinų sulčių, šaukštelio pesto padažo, 2 skiltelių česnako, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Šoninę arba kumpį supjaustykite kubeliais ir pakepinkite, kol apskrus.
  • Kopūstą sutarkuokite smulkesne, morkas – stambesne trintuve, suberkite į dubenį, pasūdykite ir pamaigykite rankomis, kad suminkštėtų.
  • Žoleles nuplaukite, nusausinkite, sukapokite.
  • Riešutus paskrudinkite, taip pat sukapokite.
  • Kopūstus gerai sumaišykite su šonine, riešutais, kapotomis žolelėmis ir tarkuotu sūriu.
  • Užpilui česnakus susmulkinkite ir elektriniu plakikliu išplakite iki vientisos masės su aliejumi, citrinų sultimis, pestu.
  • Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir apliekite salotas.

Vištienos sriuba su kopūstais

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 600 g vištienos be odelės ir kaulų, pusės vidutinio kopūsto, 3 morkos, 2 pomidorų, paprikos, 3 šaukštų laiškinių česnakų, šaukšto šviežio baziliko, 3 skiltelių česnako, pagal skonį druskos, pipirų, cukraus, citrinos sulčių.

  • Vištieną sudėkite į didelį puodą, užpilkite maždaug 1,5 litro vandens ir užkaiskite. Virkite apie 20 min., kol mėsa suminkštės.
  • Per tą laiką kopūstą sutarkuokite arba stambiai supjaustykite, morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Papriką perpjaukite pusiau, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Taip pat susmulkinkite pomidorus.
  • Išvirusią mėsą išgriebkite, į likusį sultinį suberkite daržoves ir prieskonius ir dar 15 min. pavirkite.
  • Vištieną susmulkinkite, su trupučiu aliejaus apkepkite orkaitėje.
  • Atvėsinkite, suberkite į dubenėlius.
  • Ant viršaus pilkite po samtį sriubos.
  • Tiekite su grietine arba graikišku jogurtu ir baltos duonos riekele.

Sveikuolių blyneliai

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 200 g šviežio tarkuoto kopūsto, saujelės špinatų, poro, 2 bulvių, šaukšto sviesto, kiaušinio, šaukšto įvairių kapotų žalumynų, 3 šaukštų avižinių dribsnių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Bulves nulupkite, sutarkuokite.
  • Porą supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste, kol dailiai pagels.
  • Į porų troškinį suberkite kopūsto tarkius ir kepkite ant mažos ugnies, iki šiek tiek suminkštės, bet neištiš. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  • Paruoštą atvėsintą masę sumaišykite su nusunktomis tarkuotomis bulvėmis, įmuškite kiaušinį, berkite avižinių dribsnių ir žalumynų. Viską gerai išmaišykite.
  • Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite blynelius, juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą formą ir be riebalų kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
  • Valgykite su mėgstamu padažu ar grietine.

Lietiniai su kopūstais

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: didelio kiaušinio, 3 šaukštų miltų, 100 ml pieno, žiupsnelio druskos, sviesto (kepti), kelių šaukštų žalumynų.

Įdarui: 500 g šviežių baltagūžių kopūstų, 2 svogūnų, raudonos saldžiosios paprikos, 2 morkų, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukšto sviesto.

  • Iš kiaušinio, miltų, vandens, žolelių ir druskos elektriniu plakikliu užmaišykite tešlą, apie 20–30 min. palaukite, kol miltai išbrinks, ir vidutinio dydžio keptuvėje iškepkite lietinius.
  • Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir susmulkinkite.
  • Kopūstus supjaustykite, morkas sutarkuokite.
  • Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus, suberkite kopūstus, kitas daržoves, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite, kol suminkštės.
  • Gautą masę atvėsinkite.
  • Ant lietinių krėskite įdaro, juos susukite, išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje ne ilgiau nei 20 min.
  • Skanu tiekti su pomidorais ir bazilikų lapeliais.
{recipe|861}{recipe|972}{recipe|1101}{recipe|1549}{recipe|1837}{recipe|1890}{recipe|2041}{recipe|3056}{recipe|3983}{recipe|4222}{recipe|4544}{recipe|4545}{recipe|4579}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai