KONKURSO „Atraskite labiausiai užterštą virtuvės vietą“ PRIZŲ LAIMĖTOJAI!

Valant virtuvę / Fotolia nuotr.
Valant virtuvę / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-11-12 14:11
AA

Pirmiausia norime pasidžiaugti, kad konkursas, kuriame drauge su PROBIOTIC ieškojome labiausiai užterštų virtuvės vietų, buvo išties aktyvus ir įdomus. Sulaukėme per 100 dalyvių.

Atsakymų būta pačių įvairiausių, netgi eiliuotų. Jūsų dėmesiui siūlome 20 įdomiausių, iš kurių burtų keliu išrinksime 10. Jiems ir atiteks PROBIOTIC valymo priemonių su probiotikais, tausojančių ir mūsų sveikatą, ir visą aplinką, rinkiniai, kuriuos sudaro: indų ploviklis, vonios kambario valiklis, nuotekų vamzdžių valiklis, „karališko“ baldo - tualeto valiklis bei įvairių paviršių valiklis.

Iš kairės: indų ploviklis, vonios kambario valiklis, nuotekų vamzdžių valiklis, „karališko“ baldo - tualeto valiklis bei įvairių paviršių valiklis. / „Probiotic“ nuotr.

1. EMILIJA SAMČENKAITĖ

Virtuvė – tai kiekvieno mūsų namų „švenčiausia“ vieta. Jos funkcijos nesuskaičiuojamos ir neapibrėžiamos. Galima tik paminėti kelias paskirtis - maisto gamyba, bendravimas su šeima ar kaimyne, vakarienės vienumoje ir su draugų kompanija, karštas kavos puodelis skaitant ar dirbant kompiuteriu, idėjų „gamykla“ ir t. t. Bet norint šių malonumų, pirmiausia reikia įdėti pastangų į virtuvės tvarką ir švarą.

Stengiuosi, kad mano virtuvė būtų kuo jaukesnė, akių nebadytų purvina viryklė ar neplauti indai. Tačiau, kad ir kaip viskas, rodos, švaru, visuomet bus „juodųjų“ dėmių, apie kurias žino tik pati virtuvės šeimininkė. Mano atveju mano „juodos“ dėmės yra dvi.

Viena iš jų - šaldytuvas. Kad ir kaip norėčiau tvarkos šaldytuve, visuomet kas nors iš namiškių būtinai išpils pieną, padės dešrą ne vietoje ar tiesiog liks nepastebėtas koks sugedęs produktas.  

Ir žinoma, didžiausias baubas ir siaubas - nuotekų vamzdis! Juk virtuvės kriauklėje tiek visko būna - plaunamos žemėtos bulvės, riebaluoti puodai, kalnas indų ir dar daug visko... Ir visa tai teka vamzdžiais žemyn, o kartais kokie likučiai ten prikimba ir lieka. Tada vamzdis apsineša riebalais.  O rečiau valant šį vamzdį, gali atsirasti ir nemalonus kvapas. Tenka dažnai naudoti įvairias priemones kovojant su ta „susirangiusia gyvate“ po kriaukle.

Be abejo, yra virtuvėje ir kitų smulkių netvarkų, bet šiomis dviem „juodomis“ virtuvės dėmėmis negalėjau „nepasigirti“. :)


2. LORETA AMBRAZEVIČIENĖ

Pradėdama rašyti konkursui apie labiausiai užterštas virtuvės vietas, prisiliečiu prie kompiuterio klavišų - o-jo-joi - kiek čia bakterijų - parašius jums, reiks skubiai juos valyti...

Taigi, virtuvė - tai turėtų būti viena švariausių vietų bute. Deja, tai vieta, kur bakterijos ir mikroorganizmai, kaip toje TV reklamoje apie WC valiklius, kelia puotas. Drėgmė, maisto likučiai -  tai jiems labai gera terpė. Kaip teigia britų mikrobiologai, tai nešvariausia vieta namuose.

Einame į virtuvę, uždegame šviesą ir „jaučiame“, kad ant šviesos jungiklio jau ir palikome / pasiėmėme dozę nešvarumų. Iš tikrųjų, nieko mes nejaučiame, bet bakterijos tenai tūno.

Dedame pirkinių maišelį ant stalo / spintelės - parnešėme dozę bakterijų iš prekybos centro, kur viena nešvariausių vietų - vežimėliai.  Apdovanojome bacilomis stalviršius.

Mūsų rankos - irgi bakterijų talpyklos. Todėl ne veltui mus gąsdina nuo mažens: neplausi rankų - pilve užaugs kirmėlė :)

Sterilus žmogus būna tik pirmus 9 gyvenimo mamos gimdoje mėnesius, o paskui... Bakterijos mumyse ir ant mūsų auga taip greitai...  Ir kaip mes dar gyvi esame? :)

Na, ir kriauklė, kurioje mazgojame rankas - irgi bakterijų mėgstama vieta. Joje visada drėgna ir maisto likučių užkąsti šiems plika akimi nematomiems padarėliams yra. Esant palankioms sąlygoms, bakterijos dauginasi gana greit - vidutiniškai per pusę valandos atsiranda nauja jų karta - taigi išmaitinti tokią didelę šeimą reikia pajėgų. :)

Metame atliekas į šiukšlių dėžę - o kas gi ten? Bakterijų knibždėte knibžda - ypač ant šiukšliadėžės kraštų.

Paliečiame spintelių, šaldytuvo rankenas - baisu - jos tiesiog aplipusios mikroorganizmais. O kas dedasi šaldytuvo vaisių / daržovių laikymo stalčiuose - sunku ir apsakyti. Kas baisiausia, kad čia gali įsiveisti ir E.coli, salmonelės ir listerijos bakterijos.

Reiktų ir pavalgyti - griebiame pjaustymo lentelę. Kas gi čia? Nėra vietos maistui padėti - viską okupavo bakterijos. :) Ypač, jei lentelę turime tik vieną - visiems gyvenimo atvejams.

Gal pasišildykime maistą mikrobangų krosnelėje?  Betgi ir ten jų pakanka. Nors ir keista, pasirodo, esama patogenų, kurie atsparūs netgi šiems spinduliams.

Šiaip ne taip pavalgėme - reiktų lėkštę išsiplauti.

Betgi kuo? Juk virtuvės kempinėlė net 200 kartų nešvaresnė už klozeto dangtį, o ant jos randamas bakterijas (kaip antai kampilobakterija) specialistai sieja net su galimu paralyžiaus išsivystymu. Ne ką geriau ir su indų šluostėmis. Na gerai - išplausiu jas vandenyje mažų mažiausiai 60 laipsnių karščio vandenyje  - gal šiek tiek palengvės...

O jei virtuvėje stovi ir skalbimo mašina - net ir ten bakterijų pilna.  Jei skalbiama žemoje temperatūroje (30 laipsnių), bakterijos nežūsta.

Taigi... Baisūs dalykai vyksta erdvėje, vadinamoje virtuve. Nors sakoma, kad Išmanymas tolygu apsisaugojimui, reikia dar labai daug pastangų, kad gyventume tikrai švariai. Perfrazavus Leniną:  „Valyti, valyti ir dar kartą valyti“. :)

 O tiems, kurie kuria valymo priemones: „Kurti, kurti ir dar kartą kurti“. Kurie gamina:  „Gaminti, gaminti ir dar kartą gaminti". Ir mums visiems - "Sėkmės, sėkmės ir dar kartą sėkmės"!


3. AUKSĖ M.

O štai mano eiliuotas pasakojimas, kaip aš valau virtuvę. :)

Aš Jums papasakot bandysiu atvirai,

Kaip kartais virtuvę man išvalyt sunku tikrai.

Nors būnu aš kasdien namučiuos,

Tačiau ne visada pasitvarkyt išeina su vaikučiais.

Ryte, vos atsikėlus, pusryčius šeimynai gaminu,

Pavalgius kambarius visus išvėdinu.

Už lango saulė šviečia, rodos nuostabi diena,

Užbėgu į virtuvę - kriauklė indų juk pilna...

Išplaunu indus, viską sutvarkau...

Šiukšles dar išnešu ir trupinius nuo stalo nuvalau.

Kadangi valgyti kasdien aš verdu ir kepu,

Tai gartraukį beveik kasdien valyti reikia iš tiesų.

Užsineša jis smarkiai riebalais,

Todėl valyt, rankas iškėlus, man paskausta ne juokais.

Dar virdulį nuo kalkių reikia išvalyti,

O štai jau pietus reik vaikams daryti.

Pavalgius indų vėl krūva,

Ant stalo vėsta dar neišgerta kava...

Tai štai kaip bėga man dienelė,

Kad net susisuka galvelė.

Kad ir kas dieną virtuvę valau,

Vis tiek kaskart aš nešvarių kampelių pamatau.


4. ASTA  A.

Savaitgalis pralekia tvarkantis. Su tuo turbūt sutiks kiekviena iš mūsų.

Į švaros šeštadienius įjungiu visą šeimą. Visi pluša, turi pareigas. Tik virtuvė, žinoma, tenka man. Nes tik aš žinau, kokia tvarka čia turi būti ir kur ieškoti tamsiausių dėmių.

Virtuvė rudenį tampa vis labiau lankoma, nes čia kvepia bulvių plokštainiu, gardžiais kepsniukais... Greičiausiai todėl mano orkaitė „pasipuošia“ riebalais, kuriuos sunku nuvalyti. Pasiraitoju rankoves ir kimbu į darbus... Norisi, kad iki vakarienės būtų švaru ir su šeima galėtume kažką įdomaus nuveikti, jaukiai susiburti ir maloniai pasikalbėti. Ir visai nesinori prisiminti, kad po savaitės manęs vėl laukia tos pačios orkaitės „privilegijos“.


5. AIDA VINKIENĖ

Manau, kad labiausiai įvairių mikrobų mėgstama vieta yra elektrinio virdulio įjungimo mygtukas.

Kadangi virdulys elektrinis, po vandens čiurkšle nepakiši ir nenuplausi, kalkes, esančias viduje, išvalome virindami vandenį su acto, cirtinos rūgštimi, o mygtukas ir lieka primirštas.


6. ELENA PILECKIENĖ

Konkursas kaip tik skirtas puikioms šeimininkėms, kurios pažįsta kiekvieną savo namų kamputį ir žino, kurgi tie „purvo žmogeliukai“ renkasi…

Taigi, mano nuomone, labiausiai užterštos virtuvės vietos yra tos, prie kurių labai sunku prieiti. Juk darydamos virtuvėje tvarką, kaskart nestumdome baldų… Taigi kiekviena, netgi puikiausia šeimininkė, išvalydama kiekvieną dulkelę, nušveisdama riebalų likučius, švarinasi tik ten, kur pasiekia.

Pavyzdžiui, juk mes moterys be vyriškos jėgos nestumdysime šaldytuvų, viryklių. Štai ten ir slypi labiausiai užterštos vietos. Po virykle ir šaldytuvu ne tik pilna dulkių, riebalų, bet ir maisto trupinėlių. Taigi ilgai nevalant tikrai prireikia gerų valiklių tas vietas iššveisti.


7. EDITA

Auginu sūnelį, kuriam 1 metukai ir 3 mėn. bei dukrytę, kuriai 4 metai. Virtuvėje sūnelis turi savo kėdutę, kurioje sėdėdamas valgo ir, žinoma, viską mėto ir vėto, kur tik papuola. Dukrytės kėdutė taip pat netoliese - tik jau prie didžiojo virtuvės stalo.

Mamos, kurios augina mažamečius vaikus, tikrai įsivaizduoja, kaip atrodo ši virtuvės vieta po trijų valgymų! Na, žinoma, nevala nesu – viską nušluostau. Taigi visą laiką maniau, kad pats nešvariausias mūsų namų kampelis – vieta, kur valgo vaikai. Tačiau neseniai nutiko toks įvykis, kuris privertė pakeisti mano nuomonę: sugedo šaldytuvas ir teko jį atitraukti (tik negalvokite, kad mes jo nejudindavome anksčiau). Visgi patikėti savo akimis buvo sunku - kiek visko ten radome. Dulkės, trupinukai, varžtukai, dingę puponautai ir dar daug daug kitokių „įdomybių“.


8. RAIMONDA VYTURYTĖ

Kadangi labai daug laiko praleidžiu virtuvėje, surašysiu vietas, kurios mano virtuvėje užsiteršia greičiausiai ir kurias sunku ir reikia dažnai valyti.

Labiausiai „apsinešęs“ yra dujinės viryklės gartraukis, nes ten nemažai riebalų prilimpa ir juos sunku išvalyti. Taip pat labai greitai užsiteršia ir dujinė viryklė. Tai puodas išbėga su verdamu maistu tai dar kokia „katastrofa“ ištinka. Ypač nemalonu, kai išbėga verdamų ryžių skystis  - jį taip sunku paskui nuo viryklės nukrapštyti.

Kalkės kriauklėje ir aplink kraną – dar viena rimta virtuvės bėda.

O kur dar spintelės, po kuriomis nuolat prikrenta visokių trupinukų. Po jomis valyti  - taip pat darbas ne iš smagiųjų. 

Kadangi mano tėtis rūko virtuvėje prie lango, nepatikėsite, kaip apsineša langas nuo dūmų. Net baisu, kol išvalai.


9. ASTA MIKNEVIČIŪTĖ

Dalinuosi savo pastebėjimais apie labiausiai užterštas virtuvės vietas. Šįryt mesdama šiukšles į šiukšliadėžę, atsitiktinai pastebėjau itin purviną vietą. Šiukšlių dėžė automatiškai atsidaro, pravėrus spintelės duris, tad vieta po šiukšlių kibiru dažnokai būna pamirštama... O čia tiek daug visokių trupinių, dulkių ir aptaškytų paviršių...

Kita baisi virtuvės dalis - dūmtraukis. Kol jis būna sustumtas, viskas atrodo tarsi gražu, švaru ir tvarkinga. Bet vos tik jis ištraukiamas, pasimato storas riebalų sluoksnis, aplipęs dulkėmis ir apibyrėjęs prieskonių mišiniais -  mat virš jo kaip tik laikomi prieskoniai, kurie labai dažnai išbyra...


10. JOLANTA GAURONSKIENĖ

Esu iš tų šeimininkių, kurios nepakenčia netvarkos ir nešvaros virtuvėje. Netgi spintelėje po kriaukle pas mane visuomet tvarka ir švara. Tačiau yra vieta, kurioje, deja... ir velniui kojos prikibtų :)

Tai - pakabinamų spintelių viršus. Čia susikaupia toks riebalų sluoksnis, kad nebeįmanoma jo nuvalyti. Nepadeda nei indų plovikliai, nei soda, bejėgis ir ūkiško muilo drožlių tirpalas... O gal užtektų pabandyti PROBIOTIC?.. 


11. INGRIDA G.

Labai mėgstu tvarkytis, tačiau yra vietų, kurias tenka šveisti per prievartą. Pavyzdžiui, mano virtuvėje labiausiai yra užterštas garų surinktuvas, o aš, kaip tyčia, nekenčiu jo šveisti. Aišku, yra dabar visokių modernių garų surinktuvų, deja, vyras manęs tokiu neaprūpina. :D Tad tiek žinių iš mano virtuvės...


12. ANA BORONENKIENĖ

Virtuvėje gal labiau išskirčiau ne vietą, o daiktus. Visų pirma  - tai pjaustymo lentelė (ypač medinė). Kad ir kaip kruopščiai ją plautume,  vis tiek prisikaupia daug bakterijų. Dėl to savo virtuvėje naudoju tik stiklines pjaustymo lenteles. Antrą vietą skirčiau - indų plovimo kempinei, o trečia - šiukšlių kibirui.

Dar kaip nešvarumų kaupyklą išskirčiau pakabinamų spintelių paviršius. Kiekvieną dieną jų tikrai nevalome, tad su laiku ten prisikaupia gana nemalonus ir sunkiai išvalomas su riebalais sumišusių dulkių sluoksnis. Tad generalinis virtuvės valymas išties varginantis ir sunkus darbas.


13. EDITA VARANIENĖ

Surengėte puikų konkursą, tad skubu ir aš jame dalyvauti.

Taigi, kaip sako, virtuvė parodo šeimininkės veidą (panašiai kaip kad sakoma: Pažiūrėkite į vyro batus ir pamatysite, kokia jo žmona. :)

Virtuvėje pats didžiausias mikrobų „lizdas“ yra virtuvinėje šluostėje (kempinėlėje). Atrodo, kas ten tokio, juk nuolat ją išplauname. Bet ne - būtent joje kaupiasi laaaabai daaaaaug mikrobų!!!

Ta šluoste (kempinėle) plauname indus, valome stalą, prie kurio vėliau valgome. Ir, žinoma, rankų, ją pačiupinėję, plauti nepuolame. Esu girdėjusi, kad specialistai ant tokių šluosčių (kempinėlių) ir net pjaustymo lentelių randamas bakterijas sieja net ir su paralyžiumi.


14. DIJANA MOTUZAITĖ

Sėdžiu prie atidaryto el. laiško lango ir nežinau nuo ko pradėti... Kadangi virtuvėje praleidžiama daugiausiai laiko, tad natūralu, jog tenai daugiausiai ir reikia valyti.

Šiaip mikrobai ir nešvarumai „meiliai“ nusėda ant garintuvo, tarpuose tarp spintelių ( čia apie senas virtuvės spinteles kalbama), ant viryklės, bei aplink dujinę viryklę (kepant, verdant maistas spragsi arba nusėda garai, tad nemažai laiko reikia pašveisti riebaliukus. Būtų smagu naujomis priemonėmis palepinti seną, bet mielą virtuvę!  
Gražios dienos!


15. JŪRATĖ

Virtuvėje praleidžia daugiausiai laiko ne viena šeima. Valgio gaminimas, šiaip jaukūs pasisėdėjimai prie puodelio kavos. Tad nieko nuostabaus, kad švarinimasis virtuvėje užima tiek laiko, kiek užtrunka išvalyti tris kambarius. Mano nuomone, labiausiai užteršta vieta yra tas tarpelis tarp viryklės ir kriauklės. Nebent mano bute. Kodėl? Nes į jį pakliūna ir garai, ir trupiniai. O valomas jis ne kiekvieną dieną. Juk reiktų atitraukti spintelę. O šito padaryti viena negaliu - reikia vyriškų rankų. Taip ir lieka laukti savaitgalio, kada į talką galėsiu pasikviesti vyrą…


16. IEVA

Noriu dalyvauti konkurse ir pasidalinti savo atradimais. Kad ir kaip būtų baisu, bet labiausiai užterštos virtuvės vietos man atrodo šios:

- vieta ties kriauklės kraštu, kuris dengia virtuvės stalviršį. Kartą esu mačiusi, kaip atrodo kraštai stalviršio, iš jo išėmus kriauklę... Tikras siaubas. :) Panaši situacija ir po viryklės kraštu, kuris dengia virtuvės spintelės stalviršį...

- šaldytuvo galinėje sienelėje esanti skylutė, į kurią subėga vanduo. Netinkamai sudėliojus maisto produktus šaldytuve arba dėl oro kondensacijos kartu su vandeniu į tą skylutę subėga ir maisto produktų dalelės...

- indų plovimo/stalvirščių šluostymo šluostė bei virtuvinis rankšluostis – tai ne vieta, bet daiktas, kuris, manau, tikrai yra labai užterštas, nepaisant savo paskirties ir naudojimo...

Linkiu kuo švaresnės virtuvės kiekvienai šeimininkei ir kiekvienam šeimininkui!


17. JUSTINA RASČIAUSKAITĖ

Labiausiai užterštos vietos yra šios:

Gartraukis - riebalų perteklius labai dažnai kaupiasi, taip pat jis kaupiasi ir ant kaitlentės. Jei pavedžiotume ten dantų krapštuku, ohoho kiek riebalinio purvo atrastume. Taip pat būtų ir prie sienos sujungimų, kur labiausiai taškosi apie kriauklę.

Dar galima išskirti visas spintelių rankenėles, jei žinoma jos yra. Imamos šlapiomis rankomis ar netgi lipniomis, labai aplimpa nešvarumais.

O daugiau visur lengvai nuvalomos dulkės. ;) 

Lengvo valymo!


18. AGNĖ

Įtariu, kad labiausiai užterštos vietos yra kampai, groveliai, tarpeliai ir sujungimai tarp spintelių, tarp sienos ir spintelių, tarp peilio ašmenų ir jo rankenos, tarp paliktos kempinėlės ir stalviršio. Ir greičiausiai, mikrobų daugiau plyšeliuose arčiau prie viryklės – juk jie mėgsta šilumą. 


19. AIWA INDRULIONIENĖ

Atrodo valai valai virtuvę, blizgini, perbrauki, vėl pašveiti ir po tokios generalinės tvarkos lyg ir viskas atrodo gražu, bet.. ta pati užterščiausia virtuvės vieta nori nenori vis bado akis. Kalbu apie spintelę po kriauklę, kurioje stovi „jo didenybė“ šiukšlių kibiras.. Ir maišai kvepiantys į jį klojami, ir pats vis išplaunamas, bet aplink jį spintelė nuolat kuo nors nutaškyta... Tai, žiūrėk, gamindama maistą meti ir nepataikai (nors atrodo, kad pataikei :D ) kokios bulvės lupenos, kuri vėliau sėkmingai nyksta kelias dienas užkritusi. Tai koks neaiškus skystis nutykšta iš senos grietinės ar pieno pakuotės. O ką kalbėti apie trupinius, kurie pagal kiaulystės dėsnį būtinai turi iškristi pro spintelės apačią ant virtuvės grindų. Taigi kovojame ir kovosime su šia „gėrybių vietele“ :)


20. ŽIVILĖ

Man netgi keista, kaip dar kyla kažkam tokių klausimų, kur yra purviniausia virtuvės vieta. Gal kažkam atrodo, kad, tarkim, aplink šiukšliadėžę... Deja, pati purviniausia vieta yra už/po/prie/aplink dujinę viryklę.

Gyvenu nuomojamam bute - neseniai pakeitėme seną viryklę į naują, bet tos vietelės už jos galinės sienos taip ir nepavyksta nušveisti. Ten pilna tokių „baubukų“ kaip iš „Domestos“ reklamos. Visokie prikepę riebalai... Ir netgi pakeltas apsauginis dangtis nieko nepakeičia - net jis išsitepliojo nenuplaunamai. O apačioje dar visokie maisto trupinėliai... Lyg ir nesame nevalos, na bet ši vieta tikrai nedžiugina... :D 






Na, o dabar paskutinis PROBIOTIC konkurso štrichas – laimingoji burtų traukimo valanda... Taigi kam iš šių dvidešimties šauniųjų atsakymų autorių šiandien burtai lemia sėkmę?..

  • Tai antruoju numeriu pažymėto atsakymo autorė LORETA AMBRAZEVIČIENĖ;
  • Trečiojo atsakymo autorė AUKSĖ M.;
  • Penktojo atsakymo autorė  AIDA VINKIENĖ;
  • Septintojo atsakymo autorė EDITA;
  • Dešimtojo atsakymo autorė JOLANTA GAURONSKIENĖ;
  • Tryliktojo atsakymo autorė  EDITA VARANIENĖ;
  • Penkioliktojo atsakymo autorė JŪRATĖ;
  • Šešioliktojo atsakymo autorė IEVA;
  • Aštuonioliktojo atsakymo autorė AGNĖ;
  • Devynioliktojo atsakymo autorė AIWA INDRULIONIENĖ.

Sveikiname visas laimėtojas! Kaip atsiimti prizus - PROBIOTIC rinkinius - prašom teirautis el. paštu ji24.lt@zlg.lt.

VISIEMS DALYVIAMS DĖKOJAME UŽ ŠAUNŲ DALYVAVIMĄ. IKI SUSITIKIMO NAUJUOSE KONKURSUOSE!