Koks maistas padeda kenčiant pastovius skausmus

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo nuotr.
Autorius: System
Publikuota: 2017-07-05 11:58
Paskutinį kartą būdama Lietuvoje susimąsčiau, kiek žmonių tenka vienai vaistinei? Mane nustebino tai, kad mikrorajonuose galima rasti net po keletą vaistinių. O jei kada įsijungiu televizorių svečiuodamasi pas tėvus, pastebiu, kad reklamos – beveik išskirtinai apie vaistus.

Neneigsiu, šiuolaikinė medicina yra itin reikalinga, visada primenu net savo pacientams: jei reikalinga operacija, natūrali medicina mažai kuo padės. Tačiau, kalbant apie chroniškas ligas, pastovus vaistų vartojimas nėra idealiausia išeitis, vaistais mes tik slopiname simptomą, bet neatsižvelgiame į susirgimo atsiradimo priežastį.

Labai dažnai tai pastebiu savo praktikoje, kai pacientai ne vienerius metus vartoja vaistus nuo galvos skausmo ar priešuždegiminius vaistus nuo reumatoidinio artrito. Tikiu, kad, suradus galvos skausmo atsiradimo priežastį, galima jo išvengti ir nustoti vartoti vaistus ar bent sumažinti jų dozę. Sutinku, kad kartais vaistai gali išgelbėti, tačiau turėtume nepamiršti, kad reguliarus skausmą ar uždegimą malšinančių vaistų vartojimas gali sukelti virškinimo sistemos, kepenų, inkstų pažeidimų ar net kraujotakos sutrikimų. Šie vaistai nebuvo sukurti ilgalaikiam vartojimui ir dažnai net daktarai nerekomenduoja jų gerti ilgesnį laiką.

Kokių natūralių prevencinių priemonių galima imtis, jei jus kamuoja pastovūs skausmai? Nors visada rekomenduoju atrasti susirgimo atsiradimo priežastį ir visą dėmesį skirti būtent jai, šiame straipsnyje pateikti patarimai daugiau ar mažiau gali būti pritaikomi visiems.

Daugiau ciberžolės

Lietuvoje vis dažniau vartojamas prieskonis, itin paplitęs Indijoje, dėl savo prieuždegiminių, apsauginių savybių nuo vėžio ar cukrinio diabeto, padeda esant reumatoidiniam artritui ar skundžiantis susilpnėjusiu imunitetu. Šis prieskonis, dedamas į beveik kiekvieną indų patiekalą, gali lengvai surasti savo vietą ir lietuvių virtuvėje. Siūlau visada dėti gaminant troškinius, ankštinius produktus, skaninti košes. Savo pacientams kartais net rekomenduoju vietoj paprastos kavos rinktis ciberžolės latę.

Norint suaktyvinti ciberžolės įsisavinimą, visada įdėkite kažko riebaus (kokosų aliejus, mėsa, žuvis, alyvuogių aliejus) ir juodojo pipiro.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Padidinkime omega-3 riebiųjų rūgščių kiekį

Dažnai skausmas yra sukeliamas uždegiminių procesų, tad sumažinę uždegimą išvengsime ir skausmo.

Jau ne kartą esu kalbėjusi apie omega-3 riebiųjų rūgščių teigiamas priešuždegimines savybes. Dažnai skausmas yra sukeliamas uždegiminių procesų, tad sumažinę uždegimą išvengsime ir skausmo. Omega-3 gausu riebioje žuvyje (lašiša, šprotai, skumbrė), kurios reikėtų valgyti bent tris kartus per savaitę. Taip pat rekomenduoju rinktis linų sėmenų aliejų, kuris yra puikus šių riebiųjų rūgščių šaltinis. Toks aliejus puikiai tinka salotoms ar maistui pagardinti (tačiau netinkamas maistui kepti) ir turėtų būti laikomas šaldytuve, suvartojamas per trumpą laiką dėl greitos riebalų oksidacijos. Jei pajutote kartų skonį, tokio aliejaus nebevartokite.

Pradėkime vartoti imbiero

Dar vienas prieskonis itin naudingas, jei kamuoja skausmai, uždegiminiai procesai, artritas, virškinimo sistemos problemos. Jei mėgstate truputį aštresnį maistą, imbieras bus pats tas. Puikiai tinka žaliesiems kokteiliams, mėsos ar žuvies marinatams, tailandietiškiems patiekalams. Jei mėgstate sušius, kitą kartą suvalgykite prie sušių duodamą imbierą, taip suaktyvinsite omega-3 riebiųjų rūgščių įsisavinimą iš žuvies.

Daugiau vitamino C

Mityba, gausi vitamino C, apsaugo nuo uždegimų, tad svarbu įtraukti neapdorotų žalios spalvos daržovių, pomidorų, paprikos, vaisių ir uogų į mitybos racioną. Kaitinant, džiovinant, apdorojant vitamino C kiekis yra prarandamas.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Daugiau skysčių

Viena dažniausių galvos skausmo priežasčių – nepakankamas skysčių suvartojimas. Įdomu ir tai, kad skysčių trūkumas gali paskatinti nugaros skausmus ir sulėtinti raumenų atsigavimą po treniruočių. Stenkimės per dieną išgerti bent 8 stiklines vandens ir nepiktnaudžiaukime kava, nes ji turi skysčius varančių savybių.

Atsiminkite, kad aukščiau išvardytos rekomendacijos yra labiau prevencinio pobūdžio, tai reiškia, kad mano minimi produktai turėtų dominuoti jūsų virtuvėje visada. Mitybos pokyčiai yra puikus būdas pagerinti sveikatą, tačiau, norint rezultatų, būtina jų laikytis ilgesnį laiką ir palaipsniui pakeisti savo gyvenimo būdą.

Elaima.lt

Naujausi straipsniai