Kokosų aliejus: kokiais atvejais nepatariama jo naudoti?

Kokosų aliejus / Fotolia nuotr.
Kokosų aliejus / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-08-29 21:09
AA

Kokosų aliejus ne veltui vadinamas supermaistu. Jis gydo beveik viską, yra puikus pasirinkimas virtuvėje, gardžiai kvepia, drėkina odą, netgi užkerta kelią Alzheimerio ligai. Išties, būtų galima pasakoti labai daug apie tai, kuo ypatinga ši priemonė.

Kaip teigiama prevention.com, „New York Times“ atlikta apklausa atskleidė tokius rezultatus – 72 proc. amerikiečių mano, kad kokosų aliejus yra sveikas, o tam pritaria 37 proc. mitybos specialistų.

Taigi, kada į kokosų aliejų reikia žiūrėti atsargiai?

Norite numesti svorio

Riebalų rūgščių fanai tikina, kad kokosų aliejus padeda numesti svorio, tačiau ar iš tikrųjų jo galios tokios stebuklingos? Kaip sako Keri Gans, knygos The Small Change Diet autorė, šiame aliejuje labai daug kalorijų. Net jeigu jis sveikesnis negu kitos alternatyvos, savo kaloringumu (1 valg. š. yra 117 kcal), jis galėtų būti palygintas ir su alyvuogių aliejumi.

Žinoma, tai nereiškia, kad neturėtume ir toliau vartoti kokosų aliejaus. Esmė ta, kad jo nepadaugintumėte ir nesuvartotumėte daugiau kalorijų nei įprastai. Juk ir sveiko maisto kiekiai turėtų būti atitinkami, ar ne?

Sotieji riebalai

Būkite saikingi. Kaip rašėme, viename šaukšte kokosų aliejaus yra daugiau kaip 100 kcal, taip pat – nemažai sočiųjų riebalų, kurie vertinami nevienareikšmiškai.

Pavyzdžiui, kaip teigia K.Gans, tame viename šaukšte sočiųjų riebalų yra net 12 g, kai tuo tarpu Amerikos širdies asociacija tikina, jog didžiausias kiekis per dieną, kurį galima suvartoti, siekia 13 g. Per didelis sočiųjų riebalų kiekis turi neigiamos įtakos mūsų sveikatai, kadangi padidina širdies ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje.

Dantų pasta?

Greičiausiai ne kartą girdėjote, kad dantis galima valyti kokosų aliejumi. Pasak ajurvedos specialistų, aliejumi reikia „skalauti“ burną, kadangi jis pagerina dantų ir dantenų būklę, apsaugo nuo blogo burnos kvapo. Deja, mokslas tam nepritaria.

Tradicinės priemonės, tokios kaip fluorido ir žolelių burnos skalavimo skysčiai, pašalina bakterijas burnoje, o štai kokosų aliejus – ne. Specialistai sako, kad net jei neturite dantų šepetėlio, negalite išsivalyti dantų, tuomet net paprasčiausias praskalavimas vandeniu yra naudingesnis nei nieko nedarymas. Tačiau tikėtis, kad kokosų aliejus jums dovanos perlų baltumo šypseną, – naivu.

Atviros žaizdos

Jeigu tepate atviras žaizdas, turėtumėte būti atsargūs, – įspėja kosmetinių ir klinikinių dermatologijos tyrimų direktorius vienoje iš Niujorko ligoninių Joshua Zeichneris. Jis sako, kad kokosų aliejų reikia tepti tik ant nepažeistos odos, kadangi priešingu atveju, kai trinate jį ant įpjovimų, įbrėžimų ir atvirų žaizdų, galite sukelti alergines reakcijas, sudirgimus, paraudimą, niežėjimą.

Apsauga nuo saulės

Čia yra dalis tiesos – kaip teigia J.Zeichneris, kokosų aliejus iš tikrųjų gali apsaugoti nuo saulės žalos, kadangi, kaip teigia tyrimai, jo SPF gali būti maždaug 8. Visgi, specialisto nuomone, nereikėtų tradicinių kremų nuo saulės keisti kokosų aliejumi, nes nuo saulės (UVA ir UVB spindulių) reikia naudoti plataus spektro apsaugą, kurios SPF siekia 30. Beje, teptis rekomenduojama kas kelias valandas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pirmojo realybės šou „Akvariumas“ dalyvis Robertas: maloniau būti specialistu negu skandalistu

Vonioje

Pavyzdžiui, jūs išsitepėte aliejumi, kuris puikiai veikia ir ją drėkina, tačiau jeigu gerai jo neįtrinsite, tuomet nauda gali tapti ekstremalia situacija duše ar vonioje. Dėl aliejaus jūs lengvai galite paslysti ir patirti nemalonių traumų, todėl į šią grožio procedūrą žiūrėkite atsakingai.

Gaminate labai aukštoje temperatūroje

Kaip teigia sveiko gaminimo ekspertė Robyn Youkilis, nerafinuoto kokosų aliejaus degimo temperatūra yra 148–204 laipsniai, o rafinuoto – 232 laipsniai. Ji sako, kad rafinuotą geriausia rinktis gaminant tokius patiekalus, kuriems nereikia labai aukštos temperatūros, troškinimui, kepinimui, skrudinimui.

Žiemos metu

Specialistai sako, kad kokosų aliejus – tai šaldantis, vėsinantis maisto produktas. Todėl jis labai tinkamas vartoti vasarą ir vasariniams patiekalams. O štai žiemos metu jį galbūt norėsis pakeisti kokiu nors kitu riebiu maisto produktu.