Kokias klaidas darome ruošdamos arbatą

Arbata / Fotolia nuotr.
Arbata / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-09-03 11:00
AA

Atvėsus orams, vietoj neseniai buvusių tokių aktualių gaiviųjų gėrimų, organizmas prašyte prašo sugrįžti prie šiltų gėrimų. Taigi pats metas prisiminti puikų gėrimą – arbatą. Jūsų dėmesiui – kelios jos ruošimo subtilybės.

Arbata ne tik sušildo žvarbią dieną. Nepamirškime ir teigiamo jos poveikio mūsų organizmui. Žaliosios ir juodosios arbatos sudėtyje yra antioksidantų katechinų, kurie, kaip teigia mokslininkai, kovoja su laisvaisiais radikalais. Pastarieji atakuoja mūsų ląsteles ir jas pažeidžia, štai kodėl arbatos puodelis kasdien mums garantuoja ne tik gerą nuotaiką ir žvalią dienos pradžią, bet ir stipresnį imunitetą. Tačiau arbatos žinovai pabrėžia, kad norėdami gauti naudos iš šio gėrimo, turime mokėti jį tinkamai paruošti, t.y. ne bet kaip. 

► Užpylusios arbatą vandeniu nelaukite per ilgai

Būna taip, kad užpilate arbatą ir ją pamirštate, ar ne? Verta žinoti, kad jei arbata paliekama pritraukti ilgam laikui, tuomet praranda savo skaidrumą, spalvą, skonines savybes bei aromatą. Ką jau bekalbėti apie gydomąsias savybes ir vitaminus. 

► Nenaudokite tų pačių arbatžolių dažniau nei rekomenduojama

O patariama štai kas: arbatžolės naudingąsias medžiagas gali išlaikyti užplikomos du tris kartus. Pirmu atveju jų bus daugiausia, antru – apie 35 proc., na o trečiuoju dar mažiau. Vėliau plikoma arbata jokios naudos neduos – atvirkščiai, tikinama, kad kenksmingi komponentai iš arbatos lapelių pasišalina vėliausiai. 

► Negerkite verdančios arbatos

Tai yra tokios, kuri vos užplikyta. Ir dėl pačių elementariausių priežasčių: nusiplikysite gerklę, stemplę, skrandį. O ir gydytojai sako, kad gerdami arbatą, kurios temperatūra yra aukštesnė nei 60 laipsnių, kenkiame savo vidaus organams, tarkime, skrandžio sienelėms ir ilgainiui galime sulaukti ligų. Ideali arbatos temperatūra – 55 laipsniai.

► Neskanaukite ir šaltos arbatos

Nebent lauke karšta lyg Afrikoje. Tiksliau tariant, šilta arbata sušildo ir mūsų kūną, suteikia budrumo, žvalumo, energijos, na, o atvėsusi yra atvėsusi. Juk ir atvėsęs maistas nesuteikia tokio malonumo, ar ne? 

► Negerkite pernelyg stiprios arbatos

Ir ne tik todėl, kad nuo šios dantys praranda savo baltumą ir „pasidabina“ tamsiomis dėmėmis. Taninų ir kofeino koncentracija peržengusi reikiamas normas tokioje arbatoje gali sukelti ir galvos skausmą, ir nerimą, ir nemigą. Be to, rizikuojate sudirginti virškinamąjį traktą.

► Negerkite arbatos iš karto po valgio arba tuščiu skrandžiu

Arbatos puodelis po valgio atrodo dieviškas malonumas – ypač jeigu po ranka turite kokį desertą. Tačiau specialistai pataria palaukti bent valandą mat karštojo gėrimo skanavimas po valgio sumažina skrandžio sulčių koncentraciją ir tuo metu sutrinka virškinamojo trakto veikla. Na, o kalbant apie arbatą ir tuščią skrandį, kinai tiki, kad arbata gali neigiamai paveikti skrandį ir blužnį.

► Neužgerkite vaistų arbata

Ne veltui ant visų vaistų pakuočių parašyta, kad šiuos rekomenduojama užgerti vandeniu, ar ne? Vadinasi arbata tam nėra tinkamas pasirinkimas. Labiausiai dėl to, kad dėl joje esančių medžiagų organizmas vaistus įsisavina ne taip, kaip reikėtų. Taigi, tegu arbata ir toliau lieka malonumu, o vaistams rinkitės paprasčiausią tyrą vandenį.

► Negerkite vakarykštės arbatos

Jau rašėme, kad per ilgai pastovėjusi arbata nėra tinkamas pasirinkimas, kadangi sparčiai praranda savo naudingąsias savybes ir vitaminus. Tačiau tokia idealiai tiks išoriniam naudojimui ir gydomiesiems tikslams. Pavyzdžiui, praskalauti burną, išvengti liežuvio skausmų, jeigu kamuoja uždegimas, gydyti kraujuojančias dantenas. Taip pat arbata tinka kaip kompresas patinusioms, uždegimo pažeistoms kūno vietoms ir pan. Taigi, nėra to blogo, kas neišeitų į gera – šiandien linkime jums pačios skaniausios arbatos!