Kokia kepimo forma – geriausia?

Vyras virtuvėje. / Fotolia nuotr.
Vyras virtuvėje. / Fotolia nuotr.
2017-10-03 09:00
AA

Kepimo forma yra būtinas indas, nes joje galime paruošti pagrindinį patiekalą, garnyrą ir net desertą. Metalinė, stiklinė, silikoninė, o gal keraminė – kaip išsirinkti praktiškiausią?

Kepimo forma yra būtinas indas, nes joje galime paruošti pagrindinį patiekalą, garnyrą ir net desertą.

METALINĖ

Privalumai. Pati populiariausia kepimo forma. Metalinių indų įvairovė tokia didelė, kad būtų galima parašyti atskirą straipsnį, tad mes tik aptarsime esminius ypatumus. Kokybiškoje kepimo formoje patiekalas iškepa tolygiai, o viršus dailiai apskrunda. Jos paprastai turi karščiui atsparią dangą. Tokiose formose galima gaminti, ką panorėjus – tiek pagrindinį patiekalą, tiek desertą. Beje, reguliuojamos (didindama ar mažindama galėsite iškepti norimo dydžio kepinius) ar susegamos (itin patogios, nes iš jų paprasta išimti bet kokį kepinį, jis išsaugo formą, dailius kraštelius) būna tik metalinės kepimo formos. Tinka visų rūšių orkaitėms ir indukcinėms krosnelėms.

Trūkumai. Jei pamiršite įtiesti kepimo popierių arba ištepti formą riebalais, teks kaip reikiant paprakaituoti, kad išimtumėte iš jos paruoštą patiekalą. Reikėtų atsiminti, kad jos neatsparios įbrėžimams, todėl nepjaustykite kepinių aštriu peiliu, plaudama nenaudokite šveitiklių. Na, o jei formos apsaugoti nepavyko ir ji susibraižė, verčiau ieškoti naujos – gali skleisti sveikatai kenksmingas medžiagas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kavos terapija – ir veidui, ir kūnui

Pyragas su uogomis / Fotolia nuotr.

SILIKONINĖ

Privalumai. Į šeimininkių virtuves vis sparčiau kelią skinasi silikoninės kepimo formos.

Dažniausiai tos, kurios jas išbando, nebenori kitokių skardų. Kodėl? Nes silikoninės itin universalios: jose maistą galima ne tik kepti, bet ir laikyti šaldytuve, šaldyti kameroje (taip pat šaldytą gaminį su forma iškart kišti į karštą orkaitę), atšildyti ar pašildyti mikrobangų krosnelėje, plauti ne tik rankomis, bet ir indaplovėje. Na, o didžiausius tokių privalumas tas, kad jos yra lanksčios ir minkštos. Patampius už kraštų ir švelniai pasukiojus formą, iškeptas gaminys lengvai atšoka nuo sienelių ir jį paprasta išimti. Silikonas greitai ir tolygiai įkaista, todėl patiekalas kepa vienodai. Dar vienas privalumas – prieš kepant nereikia ištepti sviestu ar kitais riebalais, barstyti miltais ar džiūvėsėliais – maistas nepridega ir neprilimpa prie šių formų, todėl jas ir itin paprasta išplauti. Silikoniniai kepimo indai nerūdija, nesibraižo, nesugeria kvapų ar drėgmės, nekeičia formos, yra ilgaamžiai – skirti maždaug 3 000 kepimų – beveik 8 metams kepant kasdien.

Trūkumai. Jei nusprendėte įsigyti silikoninę formą, pirkite ją specializuotoje parduotuvėje – būsite tikra dėl kokybės. Prastos kokybės būna plonesnės ir ne tokios patvarios. Silikoninį kepimo indą lengviau įpjauti, todėl nenaudokite aštrių įrankių. Jeigu esate nepatyrusi šeimininkė, minkšta forma gali sukelti nepatogumų – supylus tešlą į ją, sunkiau nunešti iki orkaitės. Ką daryti? Pakiškite po apačia kietą pagrindą.

STIKLINĖ

Privalumai. Bene labiausiai stiklines kepimo formas reikėtų vertinti už tai, kad jos pagamintos iš švarios ir jokio pavojaus mūsų sveikatai nekeliančios medžiagos. Žinoma, jos turi daug ir kitų pliusų: yra itin atsparios didelei kaitrai, nesibraižo, galima plauti indaplovėje, kišti ne tik į orkaitę, bet ir į šaldytuvą, mikrobangų krosnelę. Stiklinės formos skaidrios, todėl iš visų pusių galime matyti, kaip patiekalas kepa. Tokių indų šiluminis laidumas nėra didelis, todėl kepinio vidus išlieka ilgai šiltas. Jos nesugeria kvapų, tad, pagaminusi sultingą mėsos kepsnį ir išplovusi indą, drąsiai galite kepti kvapų pyragą.

Trūkumai. Stiklas – dūžtanti medžiaga, kurią reikia saugoti. Be to, iš jo pagamintos kepimo formos sunkios. Prie jų lengvai prilimpa maistas, todėl patariama dar šiltą užmerkti su lašeliu kitu indų ploviklio arba prieš kepant patiesti kepimo popierių. Dar vienas minusas – ši medžiaga yra neatspari temperatūros šuoliams, todėl svarbu leisti formai atvėsti arba sušilti palaipsniui.

Varškės tešlos pyragas su uogomis / Fotolia nuotr.

KERAMINĖ

Privalumai. Tiek mūsų sveikatai, tiek aplinkai saugi medžiaga, išgaunama iš molio, mineralų, vandens. Kadangi tokios kepimo formos dailiai atrodo, jose gaminamą maistą galima ir patiekti ant stalo – bus gražus akcentas. Keramika greitai ir tolygiai įkaista, gerai išlaiko šilumą, todėl patiekalas greičiau iškepa ir ilgai neatvėsta. Atspari įbrėžimams, į ją neįsigeria anksčiau gaminto valgio kvapas. Keraminėje kepimo formoje galima ruošti nuo pikantiškų žuvies patiekalų iki gaivių desertų. Priešingai nei nuo stiklinių ar metalinių formų, lengva nuplauti prikibusius maisto likučius.

Trūkumai. Sunkesnė nei kitos kepimo formos, lengvai dūžta. Nuo temperatūros svyravimų ar smūgių gali atsirasti įtrūkimų. Beje, geros kokybės keraminio kepimo indo kaina kandžiojasi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Farologas ir knygų autorius: švyturiai patikimesni už kitas navigacijos sistemas

Sekite naujienas ir mūsų „Facebook“ puslapyje!