Kodėl verta valgyti riešutus? Skanėstų receptai

Riešutų skanėstas / Fotolia nuotr.
Riešutų skanėstas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: vlmedicina.lt
2016-08-08 11:20
AA

Antrojo tipo diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos bei kitos lėtinės būklės paūmėja organizme prasidėjus uždegiminiams procesams, tačiau naujausia studija, publikuota „The American Journal of Clinical Nutrition“ skelbia, kad to išvengti padėtų raciono papildymas riešutais bent kelis kartus per savaitę.

Mokslininkai pastebėjo, kad kelios riešutų porcijos per savaitę arba patiekalai su riešutais dėl savo priešuždegiminio poveikio gali sumažinti lėtinių ligų atsiradimo riziką arba bent jau išvengti simptomų paūmėjimo uždegimo atveju.

Riešutai yra magnio, skaidulų, L-arginino, antioksidantų, nesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis, todėl jie pasižymi minėtu apsaugančiu poveikiu. Tiesa, kol kas nežinoma, kuri medžiaga turi lemiamą vaidmenį.

Tyrėjai iš „The Brigham and Women's Hospital“ jau anksčiau susiejo riešutų vartojimą su lėtinių ligų atsiradimo rizikos bei mirties atvejų mažėjimu, o naujoje studijoje pateikia dar daugiau atsakymų.

„Vis dar negalima galutinai atsakyti į klausimą, kaip mityba paveikia uždegiminius procesus ir ligų atsiradimo riziką. Bet mūsų studija patvirtina riešutų naudingumą: manome, kad teigiamas riešutų efektas, sergant kardiovaskulinėmis ir metabolinėmis ligomis, pagrįstas priešuždegiminiu riešutų poveikiu“, – teigia mokslininkai pranešime spaudai.

Studijoje tirti 5013 dalyvių plazmos biožymenys ir analizuoti jų atsakymai į pateiktus klausimus. Vertindami pagrindinius uždegimo žymenis (CRB, IL-6, TNF), tyrėjai rado, kad dalyviai, kurie 5 ar daugiau kartų per savaitę užkąsdavo riešutų ar valgė patiekalus su riešutais bent 3 kartus per savaitę, turėjo mažesnius uždegiminius rodiklius nei riešutų nevartojusieji.

Ji24 receptai su riešutais:

{recipe|294}
{recipe|349}
{recipe|789}
{recipe|808}
{recipe|1948}
{recipe|3904}
{recipe|4981}
{recipe|2743}
{recipe|4162}
{recipe|3723}
{recipe|4814}
{recipe|4717}
{recipe|989}
{recipe|833}
{recipe|1952}
{recipe|1652}
{recipe|2183}
{recipe|3681}
{recipe|2245}
{recipe|4017}
{recipe|4417}
{recipe|4644}
{recipe|4917}