Kodėl po pusryčių jaučiatės alkani

Pusryčiai / „Fotolia“ nuotr.
Pusryčiai / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-14 09:00
AA

Dažnai net, atrodytų, sočiai pavalgę pusryčius greitai pasijaučiame alkani. Kodėl taip yra? Tai, kad įsidėjote savo dėžutę su maistu į darbą dar nereiškia, kad jūsų pusryčiai yra sveiki ar jūs būsite sotūs iki pietų.

Pusryčius valgyti būtina dėl keleto priežasčių. Reguliari mityba užkerta kelią įvairioms virškinamojo trakto, kepenų sistemos ir kitoms ligoms. Vitaminingi pusryčiai suteikia organizmui reikalingų maisto medžiagų, todėl nuo pat ryto tampa lengviau susikaupti, pradėti darbus. Pusryčiai turi įtakos medžiagų apykaitos procesams ir suteikia energijos visai dienai.

Neretai šiuolaikinio žmogaus pusryčių dalį sudaro nereikalingas cukrus, kurį organizmas greitai pasisavina, o naudingų medžiagų, kurios palaikytų energiją, gaunama mažai.

Tačiau neretai šiuolaikinio žmogaus pusryčių dalį sudaro nereikalingas cukrus, kurį organizmas greitai pasisavina, o naudingų medžiagų, kurios palaikytų energiją, gaunama mažai. Taigi, jei jūs paprastai pusryčiams valgote dribsnius, jogurtą ar skrudintą duoną, susimąstykite, galbūt tai gali būti priežastis, kodėl greitai jaučiatės vėl alkani.

Nepamatuojate, kokį kiekį vaisių suvalgote

Plakti kokteiliai, glotnučiai, yra geriausias ir lengviausias būdas papusryčiauti: gaunate vitaminų, energijos, be to, juos lengva gurkšnoti kelyje. Tačiau daugelis žmonių juos gamindami sudeda visus vaisius, kokius tik turi šaldytuve. Žinoma, vaisiai yra sveika, bet tai nereiškia, kad jums reikia valgyti vien tik jų. Kai suvartojama per daug cukraus, net jei jis natūralus, energijos kiekis iš pradžių pakyla, o po to greitai dingsta, todėl jaučiatės išalkę. Siekdami to išvengti įdėkite bent šiek tiek daržovių ar žalumynų, pavyzdžiui, špinatų, brokolių.

Dribsniai

Dribsniai yra gaminami iš grūdų, tačiau, kad jie taptų tokie skanūs, kokius valgome, jie yra apdorojami: grūdai džiovinami, o ant jų yra purškiama sintetinių vitaminų. Tačiau sintetiniai vitaminai tikrai nėra pats geriausias pasirinkimas. Norint gauti reikiamą dienos normą vitaminų, teks suvalgyti nemažai tokių dribsnių. Visgi valgydami dribsnius suvartojame daug cukraus. Ir, beje, net po dubenėlio dribsnių su pienu, greitai pasijusite alkani.

Dribsniai ir uogos su jogurtu / Fotolia nuotr.

Valgome maistą, kuris yra be glitimo

Jeigu nuolat blynelius kepate iš miltų mišinių be glitimo, tokie pusryčiai nėra itin tinkamas pasirinkimas. Tokie miltai beveik visada turi daugiau angliavandenių negu kvietiniai. Bulvių, tapijokų ir ryžių krakmolas naudojamas produktams be glitimo gaminti. Kuo greičiau jūsų kūnas virškina pusryčius, tuo greičiau jūsų skrandis pradės dainuoti maršus, pranešdamas, kad laikas vėl valgyti. Norite sotumą jausti ilgiau? Pabandykite sutrinti prinokusį bananą ir sumaišyti su dviem kiaušiniais ir dviem šaukštais kokosų miltų. Iš šio masės kepkite blynelius. Tokie blyneliai suteikia sveikų riebalų ir baltymų, kurie padės ilgiau jausti sotumą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Trūksta energijos? Žinokite, koks maistas jos suteikia

Mėgstate skrudintą duoną su džemu

Skrudinta duona su uogiene gali būti lengvi ir sotūs pusryčiai, bet tai nereiškia, kad vos išėję iš namų nepasijusite alkani. Visgi tai – greitai įsisavinami angliavandeniai, todėl sotumo jausmas aplankys tik iš pradžių, bet greitai vėl norėsite valgyti.

Norėdami ilgiau jausti sotumą, rinkitės viso grūdo duoną vietoj baltos, pridėkite šiek tiek ląstelienos. Vietoj saldžios uogienės rinkitės natūralų riešutų sviestą. Jei vis tiek norite saldumo, užsibarstykite cinamono ar užsidėkite natūralių uogų: braškių, mėlynių ir pan.

Valgote jogurtą pusryčiams

Neretai jogurtas, kurio galima įsigyti parduotuvėse, yra menkavertis produktas. Todėl prieš pirkdami jogurtą, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį.

Tiesa, pirkėjui ji gali atrodyti visa normali, tačiau pasigilinus paaiškėja, kad po jais slepiasi pridėtiniai chemikalai, tirštikliai ir stabilizatoriai, kurie yra visiškai mums nenaudingi. Tad papusryčiavę vargu ar ilgai jausitės sotūs ir energingi.

Nemėgstate tikros kavos skonio ir darote viską, kad jį „pagerintumėte“

Nedaugelis mėgsta nesaldintą kavą. Dažnam ją reikia pagardinti šaukšteliu cukraus, cinamonu, pienu. Jei mėgstate gerti Latte iš kavinės, žinokite, kad tai prilygsta geram saldžiam desertui. Tipiškas vidutinis neriebios Latte kavos puodelis prilygsta 18 g cukraus. Tad net jei iš pradžių jautėte energijos pliūpsnį, greitai gali apimti mieguistumas. Verčiau gerkite paprastą kavą be jokių priedų, pavyzdžiui, juodą su grietinėle.

TAIP PAT SKAITYKITE: 34 kg cukraus per metus: valstybė ir verslas vienijasi mažinti cukraus vartojimą