Kodėl moterys turėtų valgyti daugiau česnako?

Česnakas
Česnakas
Šaltinis: Elaima.lt
2016-03-24 12:26
AA

Česnaką dažniausiai vartojame kaip prieskonį arba vaistą nuo peršalimo – labai mažomis dozėmis. Nors jis skanus, nuo česnako atbaido nemalonus kvapas, todėl moterys jo vartoja daug mažiau nei vyrai. O veltui – įtraukti į valgiaraštį daugiau česnako gali būti vienas naudingiausių dalykų mūsų sveikatai.

Per pastaruosius keliolika metų atlikta nemažai tyrimų, kuriuose padaryta išvada, kad vartoti česnaką – labai sveika. Tačiau naujas tyrimas atskleidė dar didesnę jo naudą – česnakas gali atjauninti mūsų arterijas. O tai reikštų ilgesnį gyvenimą.

Išvalo arterijas

Širdies ir kraujagyslių ligos – dažniausia moterų mirties priežastis. Arterijos – gyvybiškai svarbios kraujagyslės, kuriomis kraujas audiniams ir organams perneša deguonį ir maistines medžiagas. Bėgant metams arterijos gali užsikimšti, jose atsirasti plokštelių. Kai tai įvyksta, susiaurėja kraujagyslės ir širdis turi smarkiau pumpuoti kraują, kad pratekėtų jomis. Dėl to gali pakilti kraujo spaudimas ir padidėti širdies smūgio rizika.

Česnakų ekstraktas mažina aterosklerozės ir širdies ligų riziką.

Los Andželo biomedicinos tyrimų instituto mokslininkai atrinko 55 metaboliniu sindromu sergančius pacientus nuo 40 iki 75-erių metų ir ištyrė jų arterijų būklę. Tuomet kasdien vieniems tyrimo dalyviams buvo duodama 2400 miligramų brandintų česnakų ekstrakto, o kitiems – placebo. Po metų paaiškėjo, kad tų, kurie gavo brandintų česnakų ekstrakto, arterijų būklė pagerėjo: 80 proc. sumažėjo apnašų/plokštelių, ypač tų, kurios dar nebuvo spėjusios sukietėti.

Buvo pastebėta, kad brandintų česnakų ekstraktas geba sumažinti minkštų apnašų/plokštelių susidarymą ir padėti išvengti naujų susiformavimo. Kitaip tariant, mažina aterosklerozės ir širdies ligų riziką.

Česnakas – ne tik nuo peršalimo ligų / Liz West, Flickr.com

Didelė nauda

Ankstesni tyrimai yra atskleidę, kad česnakas mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį kraujyje, taip pat padidina antioksidantų kiekį organizme. Pastarieji užkerta kelią senėjimui, padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų.

Česnakas nuo seno žinomas kaip slopinantis uždegimą ir stiprinantis imunitetą vaistinis augalas.

JAV Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, česnakas mažina riziką susirgti kelių rūšių vėžiu – krūties, skrandžio, stemplės, gaubtinės žarnos ir kasos. Tose šalyse, kuriose vartojama daug česnako, vėžiu sergama rečiau.

Česnakas taip pat kovoja su bakterijomis ir grybeliu; padeda kepenims šalinti toksinus.

Kelias minutes kramtoma česnako skiltelė užmuša burnos ertmėje esančias bakterijas.

Česnakas – ne tik nuo peršalimo ligų / Liz West, Flickr.com

Kaip ir ko vartoti

Tyrimai rodo, kad tiek šviežio ar termiškai apdoroto česnako ar česnako ekstrakto vartojimo poveikis panašus. Jeigu baiminatės dėl nemalonaus stipraus kvapo, japonai yra išvedę bekvapio česnako rūšį (be alicino), taip pat yra bekvapių česnako kapsulių.

Be to, suvalgius maisto, pagardinto česnaku, galima suvalgyti kokią nors daržovę (kad ir morką ar salierą), kelis riešutus ar atsigerti šilto vandens – nemalonus kvapas turėtų išnykti. Galima pakramtyti ir becukrės gumos.

Česnakas netinkamas sergant gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, kepenų ligomis.

Svarbu žinoti, kad tam tikrais atvejais česnakas netinkamas – pavyzdžiui, sergant gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa, kepenų ligomis. Taip pat nerekomenduojama jo daug valgyti nėščioms ir žindančioms moterims.

Česnako negalima vartoti tuščiu skrandžiu, nes jis gali sutrikdyti skrandžio veiklą.