Kodėl maistą verta gaminti su meile

Maistas / Fotolia nuotr.
Maistas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2012-11-02 23:04
AA

Pagaminti sveiką ir skanų maistą – tikras menas. Tai ištisas kūrybinis procesas. Ir toli gražu ne visoms šeimininkėms lengvai pavyksta. Žiūrėk viena, rodos, iš nieko pagamina patiekalą, kad valgydamas net pirštus apsilaižysi. O kita kelias valandas trypčioja virtuvėje, varto prašmatniausias kulinarijos knygas, išsirenka įmantriausius receptus, griežtai laikosi visų nuorodų, bet rezultatas vis tiek nedaro įspūdžio...

Paprasti patarimai

Reikėtų įsiminti vieną paprastą tiesą: maisto gaminimas visai nepriklauso nuo to, kokių receptų žinote. Svarbiausia – suderinti produktus. Ir dar viena itin svarbi detalė: gardūs pietūs ar vakarienė priklauso nuo to, kiek meilės energijos (kiekvienos šeimininkės skirtingai) įdedama gaminant maistą.

Juk būna, puikiausiai pavyksta išvirti sriubą, paruošti gardų padažą, o štai blynai ir maltiniai… dažniausiai atitenka šuniui arba dar blogiau – keliauja į šiukšlių dėžę. Kodėl? Štai ką sako astrologai: veikiausiai šioji moteris gimusi po kuriuo nors Vandens stichijos ženklu, todėl sunkiai sekasi sutarti su ugnimi. Taigi ilgai stovėti prie viryklės (kepimas užima daugiau laiko) – tiesiog ne jai. Žinoma, pamažėl galima susidraugauti su ugnimi...

Nuotaika – svarbiausia sudedamoji dalis

Tačiau ne stichija svarbiausia, o nuotaika, kuria paskaniname arba sugadiname maistą. Jei grįžote iš darbo suirzusi ir pavargusi, o namie radote didžiausią netvarką, dar spėjote susipykti su vyru ar vaikais, jokiu būdu neskubėkite ruošti maisto – nieko gera nebus. Gaminamas patiekalas greičiausiai prisvils arba bus sugadintas per didele doze druskos ar prieskonių. Tačiau tai – ne didžiausia bėda. Blogiau, jei jis pateks ant stalo. Šeimyna „prisišveis“ jūsų neigiamos nuotaikos, ir sutrikusiu virškinimu ar prasta nuotaika tokiu atveju nereikėtų stebėtis. Maistą reikia ruošti su meile, džiaugsmu ir pagarba, linkint kiekvienam ir visiems geros sveikatos, o ne priešingai – keiksnojant prastą vyrą, neklaužadas vaikus. Tačiau kaip tai padaryti, jei širdy katės laksto – rūpesčių rūpestėlių nors vežimu vežk.

Gardžių pietų receptas

Norite palepinti šeimą gardžiu maistu? Prisiminkite kelis patarimus.

1. Jei esate nuvargusi ir suirzusi, užuot puolusi prie puodų, valandėlę pailsėkite. Nesvarbu, kad mylimasis urzgia lyg alkanas šuo. Priminkite jam, kad jūs – irgi žmogus, o virtuvėje stovi šaldytuvas… Ir tik atsipūtusi, atgavusi jėgas, pajutusi vidinę ramybę, meilę sau ir aplinkiniams, imkitės ruošti maistą.

2. Būna dienų, kai nuotaikos nėra, o vakarienę ruošti būtina. Vaikai virkauja ar laukiate svečių. Pamėginkite susitarti su savimi. Įkalbėkite save. Užsivilkite dailią suknelę, pasistaipykite prieš veidrodį, pati sau pažerkite komplimentų.

3. Gamindama maistą neskubėkite. Klausykite mėgstamos muzikos. Paverskite maisto ruošimą maloniu ritualu, be streso, įtampos ir greito trypčiojimo.

4. Būtinai tikėkite, kad patiekalas pavyks. Gaminkite su polėkiu, nes maisto ruošimas be įkvėpimo prilygsta rutinai. Pavyzdžiui, įsivaizduokite esanti prašmatnaus prancūziško restorano geriausia virėja.

Kulinarinė „meditacija“

Ruošdama maistą, išmeskite iš galvos nereikalingas mintis. Matykite tik produktus, kurkite viziją, kokie jie bus po penkių minučių, pusvalandžio ar valandos, kai iškeps, išvirs ar išsitroškins. Stebėkite ant viryklės vykstančius procesus: užvirė vanduo, kyla užviręs pienas ar pan. Tai – savotiška magija, užburianti, įtraukianti. Pagalvokite apie pagaminto maisto svarbą ir naudą organizmui. Mintyse sau ir šeimai linkėkite, kad  maistas duotų sveikatos, stiprybės ir grožio, o pavalgę visi jaustųsi kupini jėgų, neapsunkę, linksmi. „Sudėkite“ į ruošiamą patiekalą pačias geriausias mintis.

P. S. Su kokiu polėkiu reikia gaminti maistą, įkvėpimo galite pasisemti iš šio žiurkiuko. :)