Kodėl gazuotą vandenį patartina gerti per šiaudelį? Ekspertai atsako į populiarius klausimus apie maistą

Česnakai / Fotolia nuotr.
Česnakai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-10-24 17:00
AA

Ar tikrai gazuotas vanduo nėra toks sveikas, ar galima plaukioti ką tik pavalgius ir kaip iš tiesų veiksmingai pašalinti česnako kvapą? Į šiuos ir dar daugiau klausimų atsako ekspertai.

Portale „The Daily Mail“ jie griauna paplitusius mitus ir atskleidžia visą tiesą apie tai, ką turime žinoti.

Ar gazuotas vanduo išties toks sveikas?

Nors paprastame gazuotame vandenyje nėra nei cukraus, nei kalorijų, tai dar nereiškia, kad galite jo gerti kiek tik norite, mat toks vanduo gali pridaryti žalos jūsų dantims.

„Taip yra dėl jame esančių rūgščių, kurios gadina dantų emalį, o mikroskopiniai pažeidimai atsiranda net ir išgėrus tik vieną stiklinę gazuoto vandens. Negana to, burnoje šios rūgštys išlieka dar bent 45 minutes“, – tikina Londone įsikūrusio dantų instituto „Eastman“ profesorius Andrew Ederis.

Vis tik profesorius priduria, kad matomi dantų pažeidimai atsiranda tik tuomet, jei tokį vandenį gersite kasdien metų metus, tačiau net ir tokiu atveju yra būdas kiek sumažinti rūgščių daromą žalą.

A. Ederis pataria gazuotą vandenį gerti per šiaudelį – tokiu atveju apsaugosite savo dantis ir ateityje išvengsite papildomo vizito pas odontologą.

Ar galima plaukioti ką tik pavalgius?

Mitybos ekspertė Kathryn Brown tikina, kad to daryti labai nerekomenduojama, mat tokiu atveju gali ne tik pradėti pykinti, svaigti galva, bet ir gali kilti problemų su širdimi.

„Viskas priklauso nuo individualaus organizmo, tačiau žmonėms dažniausiai patariama po valgio palaukti bent dvi valandas, o po užkandžio – bent valandą ir tik tada nerti į baseiną ar kitą vandens telkinį“, – tikina K. Brown.

Mitybos ekspertė prieš ruošiantis plaukioti pataria ypač vengti daug skaidulų, riebalų ir baltymų turinčių produktų, nes jie yra lėtai virškinami.

Kodėl pavalgius norisi ko nors saldaus?

Jei po sočios vakarienės ar pietų dažnai užsinorite ir ko nors saldaus, nesistebėkite – už šį norą atsakingas mūsų biologijoje užkoduotas skirtingo maisto poreikis.

Daktaro laipsnį turinti mitybos ekspertė Denise Robertson tikina, kad tokie jau esame sukurti – jei dažnai valgome tam tikrus maisto produktus, galiausiai jie mums tampa nebeskanūs ir dėl to labai užsinorime paragauti ko nors visiškai priešingo. Tai tarsi vidinis organizmo poreikis maitintis skirtingais maisto produktais.

Kaip iš burnos pašalinti česnako kvapą?

Suvalgius česnako iš burnos nemalonus kvapas sklinda dėl to, kad organizmas nesuvirškina tam tikrų česnakuose esančių medžiagų, būtent dėl to jos yra pašalinamos per iškvepiamą orą ar prakaitą.

Geriausias maisto produktas, kuris, anot Ohajo valstijos universitete atlikto tyrimo, padeda kuo greičiau atsikratyti česnako kvapo, yra obuolys. Tyrimai parodė, kad jis efektyviausiai neutralizuoja prieš tai minėtas skrandžio nesuvirškinamas medžiagas.

Kiek mažiau, tačiau taip pat veiksminga ir žalioji arbata, špinatai, šviežios mėtos bei petražolės.

Kodėl pamačius ką nors nemalonaus, supykina?

„Šis pasišlykštėjimo jausmas – tai mūsų organizmo būdas apsisaugoti nuo to, kas jam gali būti žalinga“, – tikina neurologas Richardas Clarke'as.