Kodėl atsiranda celiulitas ir kaip koreguoti mitybą

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-05-17 12:02
AA

Šylant orams galime pasidžiaugti pavasariu ir pradėti keisti garderobą. Ne viena moteris laukia progos apsirengti sijoną ar suknelę, tačiau ką daryti, jei, atrodo, į sporto salę vaikštome, lyg ir neblogai maitinamės, o turime celiulito? Pagal statistiką celiulitas kamuoja iki 90 procentų moterų, neaplenkia nei lieknų, nei apkūnių, reguliariai sportuojančių ar visiškai neužsiimančių fizine veikla.

Celiulitas yra odos būklės sutrikimas, kai riebalų ląstelės ir jungiamieji odos audiniai patiria struktūrinius pokyčius. Dažniausiai celiulitas atsiranda pilvo, klubų, sėdmenų, šlaunų srityje. Dėl ko jis atsiranda dar nėra iki galo aišku, tačiau tikima, kad tam turi poveikį keletas veiksnių.

Hormonai

Reikėtų atkreipti dėmesį į insuliną, kuris yra atsakingas už cukraus lygio balansą organizme.

Lytis

Kadangi celiulitas dažniausiai pasireiškia moterims, tikima, kad tai gali būti susiję su moterišku hormonu estrogenu. Taip pat moterys genetiškai turi daugiau riebalų ląstelių nei vyrai.

Gyvenimo būdas

Tikima, jog celiulito susiformavimui turi poveikio mūsų fizinis aktyvumas, patiriamas stresas, dieta, alkoholis, rūkymas, nepakankamas skysčių vartojimas.

Uždegiminiai procesai organizme

Dažnai moterys, pamačiusios pirmuosius celiulito požymius, pradeda daugiau sportuoti, reguliariai naudoti įvairius kremus ar vaikščioti į masažus. Šios priemonės yra veiksmingos, tačiau nepakeitusios savo mitybos įpročių ilgalaikių rezultatų nepasieksime. Tai, ką valgome, tampa dalimi mūsų, kiekvieną dieną iš šios statybinės medžiagos statome naujas ląsteles, tad nuo mūsų mitybos priklauso ir naujų ląstelių kokybė.

Celiulitas / Vida Press nuotr.

Pakeiskime keletą įpročių savo kasdienybėje, kad pagerintume odos išvaizdą ir sveikatą.

Atkreipkime dėmesį, kokius angliavandenius ir kokį jų kiekį valgome. Angliavandeniai gali turėti įtakos mūsų cukraus lygiui organizme, tad jei kamuoja celiulitas reikėtų visiškai atsisakyti baltų miltų gaminių, cukraus, apdorotų grūdinių produktų. Taip pat sumažinti bulvių ir bulvinių patiekalų vartojimą. Siūlyčiau nepadauginti vaisių ir sulčių. Geriausia rinktis uogas, kurios turi mažiausiai cukraus ir daugiausiai antioksidantų. Taip pat svarbu valgyti kuo daugiau šviežių daržovių, tokių kaip špinatai, kopūstai, brokoliai, kalafiorai, ir nepamiršti apie vitamino A gausias morkas bei moliūgus.

Atsisakykime valgomosios druskos, ją pakeiskime Himalajų arba jūros druska. Geriausia ją berti jau ant paruošto maisto, tokiu būdu druskos suvartosime truputį mažiau. Puiki alternatyva, maistui suteikianti sūrumo, yra džiovinti jūros dumbliai, jų galime dėti į troškinius, sriubas ir į daržovių salotas.

Gerkime daugiau skysčių – labai paprastas būdas pagražinti odą yra gerti pakankamai vandens. Bent apie 8 stiklines. Jei esate kavos mėgėja, atsiminkite, jog kava turi dehidratacinį poveikį, tad jums vandens reikės dar daugiau.

Pradėkime reguliariai vartoti naminį sultinį, praeitame straipsnyje išsamiai kalbėjau, kuo naudingas sultinys ląstelių atsinaujinimui ir audinių gijimui. Sultiniai yra vienas maistingiausių produktų mūsų odai, kadangi turi daug skirtingų aminorūgščių ir kolageno, reikalingo mūsų audiniams. Šis produktas yra pakankamai retas mūsų mityboje, kas galbūt ir nulemia tokį dažną celiulito atsiradimą.

Įtraukime linų sėmenų į racioną, tai padeda sureguliuoti moteriškus hormonus ir turi teigiamą poveikį kovojant su celiulitu. Linų sėmenis galima valgyti mirkytus, sumaltus barstyti ant salotų ar dėti į kokteilius ir košes.

Pradėkime valgyti šaltieną – tai puikus želatinos šaltinis, reikalingas ne tik odai, bet ir imuninei sistemai, jis padeda sumažinti uždegiminius procesus.

Pasirūpinkime, jog dietoje dominuotų omega-3 riebiosios rūgštys, kurių gausu riebioje žuvyje, linų sėmenų aliejuje, graikiškuose riešutuose. Venkime hidrogenizuotų riebalų, tokių kaip margarinas, ir kepimo daržovių, sėklų aliejuose. Geriausia kepimui rinktis kokosų aliejų, o alyvuogių aliejų palikti jau paruoštam maistui pagardinti.

Gerieji riebalai / Fotolia nuotr.

Mityba yra vienas pačių galingiausių įrankių, kovojant su sveikatos susirgimais bei odos pokyčiais, tačiau rezultatai nėra pastebimi per naktį. Norint gyventi sveikai, sveikos mitybos principai turėtų tapti kasdienybe, o ne dar viena dieta, kurios pasilaikę viską mesime.