Keraminiai indai. Kaip teisingai išsirinkti?

Indai / Fotolia nuotr.
Indai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2013-06-10 11:00
AA

Kodėl kai kurios močiutės lėkštės nesudūžta naudojamos visą gyvenimą, o mūsų parsineštos iš prekybos centro aptrupa dar tą pačią dieną? Pasak specialistų, prekyvietėje plika akimi įvertinti keraminių indų kokybės neįmanoma. Tik žinodama kai kurias paslaptis, išsirinksi tai, ko tau reikia.

Keramika – tai aukštoje temperatūroje išdegti dirbiniai iš molio (arba molio ir kitų neorganinės kilmės junginių mišinio). Keraminiai indai žiedžiami, lipdomi rankomis, liejami arba presuojami gipso formose, paskui degami.

Porcelianas. Tai – aukščiausios rūšies glazūruota neporėta keramika (gaminama iš kaolino, lauko špato, kvarco ir plastinio molio), pati brangiausia. Plačiai naudojama ir vertinama dėl grožio, stiprumo, atsparumo smūgiams, karščiui, stipriai veikiančioms cheminėms medžiagoms, trinčiai.

Fajansas. Pigesnis už porcelianą, išvaizda kiek panašus į jį, bet neatsparus karščiui. Glazūra taip gerai nesukimba su pagrindu, kartais sueižėja. Tačiau negalima teigti, kad fajansinė lėkštė tarnaus trumpiau nei porcelianinė – priklauso nuo gamyboje naudotų technologijų. Fajansas gaminamas iš panašių medžiagų, kaip ir porcelianas, tik degamas žemesnėje temperatūroje. Dažnai būna labai spalvingas – antrą kartą degamas sąlygiškai neaukštoje temperatūroje, todėl daugelis metalų oksidų, iš kurių gaminami dažai, išlaiko ryškias spalvas.

Majolika. Panaši į fajansą keramikos rūšis. Degto molio (arba akmens masės) dirbiniai iš pradžių dengiami neskaidria (balta) glazūra, tada dekoruojami spalvota glazūra ir vėl degami. Kokybiški majolikos indai atsparūs ir trinčiai, ir karščiui.

Akmens masės keramika. Jos sudėtyje esantys akmens masės milteliai 1300–2000 ºC temperatūroje susilydo į itin patvarią neporėtą medžiagą. Iš jos pagaminti indai yra vieni patvariausių, termiškai atsparūs, nesugeria skysčių, tinkami naudoti orkaitėse ir mikrobangų krosnelėse. Tokiuose induose maistas ilgiau išlieka neatvėsęs.

Moliniai indai. Jie praktiški, patogūs, tinka maistui laikyti, nebrangūs, natūralūs, suteikia namams ir virtuvei jaukumo, tačiau gana nepatvarūs, labiau dera kaimiško stiliaus medžiu dekoruotuose namuose. Degami žemesnėje temperatūroje (850–1000 ºC) nei kita keramika. Jei molinio puodelio ar lėkštės kraštai labai greitai aptrupa, molis greičiausiai buvo degtas per žemoje temperatūroje. Dažniausiai moliniai indai dengiami permatoma glazūra, todėl molis išlieka natūralios spalvos.

Juodoji keramika

Juodosios keramikos tamsiai spalvai išgauti naudojami benzino, žibalo ir kt. dūmai. Todėl virtuvėje tokių indų negalima naudoti.

!! Apie ženklinimą

Ant visų indų, kurie skirti liestis su maistu, turi būti šakutės ir taurės ženklas arba etiketėje užrašyta, kad indas tinkamas liestis su maistu. Tokių indų sudedamosios dalys higieniškai įvertintos Respublikiniame mitybos centre. Tačiau parduotuvėse apstu indų, ant kurių nėra jokių užrašų. Tokių verčiau nepirkti – kam rizikuoti sveikata, jei rinktis tikrai yra iš ko?